sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Pokec s Kosmonautixem – červenec 2019

Letní prázdniny jsou ve své polovině, teploty atakují rekordy, lidé si užívají dovolených. Přesto jsou některé stálice, které neberou ohled na roční období – jedním z takových pevných bodů je i náš seriál Pokec s kosmonautixem, který má živou premiéru vždy od osmi hodin večer v poslední pátek v měsíci. A jelikož právě dnes máme poslední červencový pátek, je jasné, co nás večer čeká. Jako vždy budete o obsahu pořadu rozhodovat Vy, diváci. Právě Vaše dotazy napsané do chatu na YouTube totiž určují, o čem bude v rámci vysílání řeč. Pokud tedy máte čas a chuť strávit zhruba dvě hodiny přátelským povídáním s lidmi, kteří mají stejné zájmy, pak jste srdečně zváni.

A ještě technická – Občas se stane, že někdo napíše svůj dotaz do komentáře pod článkem Pokecu na našem webu, ale tam se k němu dostaneme až po přenosu a neodpovíme na něj ve vysílání, protože o něm nevíme. Připomínám tedy, že odpovědi v přenosu se dočkají pouze otázky poslané do chatu na YouTube.

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/EASChNpW4AA8RW0.jpg
https://pbs.twimg.com/media/D_8alz0XUAE222o.jpg:large
http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/ksc-20190702-ph_awg05_0013.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EAFRIisUcAEIuct.jpg:large

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ten_z_Bíliny
Ten_z_Bíliny
5 let před

Trochu offtopic, ale první čínská soukromá raketa úspěšně vzlétla: http://www.chinadaily.com.cn/a/201907/25/WS5d393f43a310d83056400f5a_1.html

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Ten_z_Bíliny

Ano, informovali jsem o tom v krátké zprávě a zmíníme to asi i v Kosmotýdeníku nebo v nějakém samostatném článku. ale díky za odkaz.

Jan Jančura
Jan Jančura
5 let před

Dobrý večer p. Majere,
chtěl jsem se s Vámi spojit přes odkaz „Kontaktujte autora článku -…“, ale bohužel se mi z toho komunikačního boxu zobrazí jen horní část, zbytek nejde posunout/rolovat a tedy odeslat.
Podobně mi nefungují upozornění přes RSS na články a krátké zprávy (vpravo nahoře Vašeho webu), vždy se mi zobrazí html kód.
Obdobně mi také nefunguje doručení na můj email reakcí na mé příspěvky.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Jan Jančura

Hezký večer,
nejsem IT odborník, ale myslím, že ten odkaz na HTML zdroj je v pořádku – je potřeba ho vložit do nějaké RSS čtečky, kterou používáte. Ta pak onen HTML kód přeloží do normálních upozornění.

tonda
tonda
5 let před
Odpovědět  Jan Jančura

Ten formulář na odeslání chyby v článku je asi dobře,jen si dejte menší rozměr okna a zobrazí se celý a jde normálně odeslat,měl jsem ten samý problém,používám taky velký zvětšení stránky kvůli špatnému zraku.

Dan
Dan
5 let před
Odpovědět  Jan Jančura

Ad RSS – já to dělám tak, že si adresu toho RSS kanálu (který se v browseru zobrazí jako XML) dám ručně do odběrů v RSS čtečce, žádné pluginy na to nepoužívám.

Jan Jančura
Jan Jančura
5 let před

Add p. Dušan Majer:
Díky. Nakonec se mi to podařilo, bohužel ale až po přečtení nápovědy z internetu, ta od Googlu je zavádějící. Podstata je, že do Chrome je zapotřebí RSS čtečku doinstalovat např. dle návodu:
Chrome standartně nemá čtečku RSS, proto je nutné si tento doplněk doinstalovat a to tak, že v nastavení chrome klikni na položku Rozšíření a dej hledat RSS, pak si vyber „Rozšíření Odběry RSS (od Googlu)“ a dej nainstalovat, znovu načti stránky a mělo by ti to chodit.
Add Tonda:
Díky,je to tím, jak píšete, používám zvětšení cca 200°%, po zmenšení na 100% se to zobrazilo celé.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Jan Jančura

Aha, díky, zase jsem o něco chytřejší. Sám RSS nepoužívám, tak mám v tomhle směru mezery, díky za jejich vyplnění. 😉

Jan Jančura
Jan Jančura
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Já taky ne, ale poradil internet. Já to RSS jsem taky nepoužíval, ale chci si vyzkoušet k čemu může být dobrý.
Jen ještě jeden problém, nechodí mi odpovědi na mé komentáře i když mám zatrženo „Notify …“ – dříve to fungovalo.
Jinak mám jeden námět, nevím zda na Vás nebo p. Michala Václavíka do webu „Vesmírná technika“:
„Jak se reguluje tah raketových motorů a důvody omezení regulačního rozsahu“. Předpokládám, že se reguluje ovládáním množství paliva a okysličovadla, ale mění se současně i nastavení jiných částí raketových motorů – injektoru, trysky apod. kvůli omezení nestabilit jejich chodu?

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Jan Jančura

Díky za tip, promyslíme to!

https://kosmonautix.cz/2019/07/26/pokec-s-kosmonautixem-cervenec-2019/