sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Situace kolem Chandrayaan-2 je komplikovaná

Integrace Chandrayaan 2

V neděli 14. července měla odstartovat nejsilnější indická raketa GSLV Mk III a na oběžnou dráhu dopravit indickou lunární sondu Chandrayaan-2, ale odpočet byl zastaven 56 minut před plánovaným zážehem motorů. Indická kosmická agentura není ohledně problémů příliš sdílná a proto se často o příčinách spekuluje. Skutečnou příčinu zastavení předstartovních příprav nám popsal Michal Václavík z České kosmické kanceláře. „Ukázalo se, že důvodem byl pokles tlaku v jedné ze šesti heliových nádrži tlakujících pohonný systém posledního stupně nosné rakety GSLV Mk.3. K úniku došlo špatným provedením fitinky. Bohužel se nepodařilo zatím zjistit, proč k tomu došlo a je tedy zvýšené riziko, že se stejná závada může projevit znova.

Raketa pro Chandrayaan 2 z nadhledu
Raketa pro Chandrayaan 2 z nadhledu
Zdroj: https://www.isro.gov.in/

Pokud se nestihne odstartovat do konce července, hrozí odklad startu až na září. Zpoždění by s sebou neslo i velmi nepříjemná rizika. „Indičtí vědci se bouří a pokud start neproběhne do 20. července (což neproběhne), hrozí významné snížení vědecké hodnoty mise a také zvýšené riziko neoddělení přistávacího modulu od mateřské sondy,“ říká Michal Václavík a dodává: „Jiný profil příletové trajektorie k Měsíci může vést k vyšší spotřebě pohonných látek, které sníží životnost orbitální části. Přistávací modul Vikram navíc musí přistát do oblasti mezi krátery Simpelius N a Manzinus C, a tedy i toto bude na úkor pohonných látek mateřské sondy. Delší přeletová trajektorie zvyšuje riziko selhání pyrotechnického systému oddělení landeru od orbitální části. Tento systém je bohužel navržen tak, že je velice citlivý na změny teplot. Zvýšená spotřeba pohonných látek tedy povede ke snížení primární vědecké mise orbiteru, případné neoddělení přistávacího modulu znamená také ztrátu veškerých vědeckých pozorování který měl Vikram a Pragyan udělat.“

Kromě toho je potřeba pamatovat i na faktor, který se na první pohled nemusí jevit jako výrazný, ale přitom může mít rozhodující vliv. „Celkově také dochází ke stárnutí celé sondy, jejíž start byl odkládán od roku 2018 a to opět může vést ke zvýšení rizika selhání některého z palubních systémů. Nominální životnost sondy je totiž jeden rok a ta vlastně již uběhla, pravda nebyla po tu dobu vystavena působení kosmického prostředí,“ upřesňuje Michal Václavík. Indická agentura ISRO při odkladu oznámila, že oznámí nový termín startu, ale k tomu zatím nedošlo. „Dnes by mělo být potvrzeno nové startovací okno. Ve hře je také urychlení mimo ideální okno a start v okně 21.-22.7,“ dodal Michal Václavík.

Zdroje informací:
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2019/07/chandrayaan2_5.jpg
https://www.isro.gov.in/…/04aviewofgslvmkiii-m1vehicleonitswaytothesecondlaunchpad.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Alois
Alois
5 let před

S tou složitostí mise to asi přepískli. Čínská cesta je schůdnější. Družice i lander mají vlastní nosič a tím pádem i volnější váhové limity.

Racek
Racek
5 let před
Odpovědět  Alois

Tohle je ale docela běžný způsob přistání vesmírných sond, třeba u Marsu. Talk letělo i Apollo . Navíc je získána lepší pozice pro přistání. Závada byla na nosné raketě, ne na sondě. Naštěstí se to stalo ještě před startem.

Alois
Alois
5 let před
Odpovědět  Racek

Můj příspěvek se týká koncepce, nikoli závady vedoucí k odložení startu,

Racek
Racek
5 let před
Odpovědět  Alois

Jak jsem napsal, je to naprosto běžný způsob, používaný už 50 let.

BJ
BJ
5 let před

…tak nakonec asi pondělí 22.7:
https://www.isro.gov.in/chandrayaan2-home-0

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  BJ

Přesně tak, už jsme k tomu dopoledne vydali krátkou zprávu. 😉

BJ
BJ
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Ha máte pravdu:-). Nešlo by do *mobilního* zobrazení přidat sekci „Krátké zprávy“? Třeba do levého menu, kde dnes je „O nás, Ocenění, Seriály a Archív anket“? Jen nápad… BJ

Dan
Dan
5 let před
Odpovědět  BJ

Tohle řeším kombinací RSS a desktopové verze webu. Sice ta mobilní je, pravda, čitelnější, ale oproti desktop verzi je to pouze chudý příbuzný.

Jen
Jen
5 let před
Odpovědět  BJ

+1 vote

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Jen

Teoreticky by to šlo, ale mám pocit, že by to na desktopové verzi vypadalo hloupě.

https://kosmonautix.cz/2019/07/17/situace-kolem-chandrayaan-2-je-komplikovana/