sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

BlackSky

BlackSky Technology oznámila kontrakt s australským startupem HEO. V rámci kontraktu dojde k poskytování snímků vesmírných objektů pro obranu, zpravodajství a komerční využití. Prostřednictvím dohody se společnost BlackSky připojí k síti zobrazovacích senzorů HEO mimo Zemi.

Astranis Space

Startup Astranis, zabývající se družicovou komunikací, získal kontrakt v hodnotě 13,2 milionu dolarů na zajištění kompatibility svých komunikačních družic s vojenskými terminály. Společnost získala zakázku prostřednictvím dohody o zvýšení strategického financování (STRATFI).

SpaceX a FAA

SpaceX zveřejnila 19. září dopis, který zaslala vedení sněmovního vědeckého výboru a senátního obchodního výboru, dvou výborů, které dohlížejí na Úřad pro komerční vesmírnou přepravu FAA neboli AST.Čtyřstránkový dopis nabídl podrobnou odpověď na navrhovanou pokutu ve výši 633 000 USD za porušení licence od FAA.

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Americký rover pro Mars dostal oči s vysokým rozlišením

Až 18. února 2021 přistane v marsovském kráteru Jezero vozítko Mars 2020, bude jednou z jeho prvních činností vztyčení do té doby sklopeného stožáru se senzory RSM (remote sensing mast). Právě na něm se nachází důležité optické přístroje. Na snímku pořízeném 23. května, který jsme použili jako náhledovou fotku dnešního článku, vidíme, jak odborníci vrací na své místo krytku hlavy RSM poté, co do jejích útrob uložili dvě kamery Mastcam-Z s vysokým rozlišením. K této činnosti došlo v čisté místnosti Spacecraft Assembly Facility’s High Bay 1 v areálu Jet Propulsion Laboratory v kalifornské Pasadeně.

Kamery jsou zatím kryté záslepkami se známým textem Remove Before Flight, tedy „před letem odstraňte“. Kamery jsou na hlavě vozítka dvě, ale na přiložené fotce je vidět pouze ta levá (z našeho pohledu napravo). Pravá kamera (z našeho pohledu vlevo) je skrytá za servisním vybavením. Stožár RSM v době instalace kamer nebyl součástí vozítka – ke spojení mělo dojít 3. června.

3D CAD model Mastcam-Z
3D CAD model Mastcam-Z
Zdroj: http://planetary.s3.amazonaws.com

Mastcam-Z je multispektrální stereoskopický snímkovací přístroj, který bude pomáhat jak při plánování jízdy, tak i při jádrovém vrtání. Pomůže ale i vědeckému týmu sledovat textury, mineralogické, strukturální a morfologické detaily v horninách a sedimentech na různých místech, kam až vozítko dohlédne. Tyto poznatky pak samozřejmě pomohou dosadit jednotlivá měření do kontextu geologické historie Marsu.

Jedná se o první barevnou kameru pro Mars, která je schopna zoomování. Zvládne i 3D snímky s nevídaným rozlišením,“ vypočítává Jim Bell, hlavní vědecký pracovník přístroje Mastcam-Z z Arizona State University a dodává: „Její rozlišení na povrchu před vozítkem bude 0,8 milimetru, na vzdálenost 100 metrů pak 38 milimetrů. Mastcam-Z bude hrát klíčovou roli při výběru nejzajímavějších vzorků, které bychom jednou chtěli přivézt z kráteru Jezero.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia23266-1041.jpg
http://planetary.s3.amazonaws.com/assets/images/society/mastcam-z/20140802_MastcamZ.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vreckam
vreckam
5 let před

38mm na 100metru … moc me neprekvapuje, ze tyto moznosti jsou, ale jak se to prenasi? Rozumim slovu deduplikace/komprese, ale precejen si asi nestahnu 1GB za den z marsu?! Jak to delaji? 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  vreckam

Používají se retranslační družice. Pro tohle vozítko to bude hlavně MRO, která zvládne přenášet něco mezi 0,5 až 4 megabity za sekundu. Ale zase je potřeba říct, že se přes ni nebudou přenášet data jen z tohoto vozítka.

David R.
David R.
5 let před
Odpovědět  vreckam

Tož, ono to „vysoké rozlišení“ je 1600 * 1200 bodů. To jsou dva megapixely a se střední kompresí dejme tomu půl megabajtu na snímek. Není snad nutné posílat každý snímek stereo, takže při rychlosti 1 Mb/s se dá přenášet 15 snímků za minutu.

PeterK
PeterK
5 let před
Odpovědět  David R.

Ma to teda opticky zoom? staticky alebo dynamicky?

Vít Výmola
Vít Výmola
5 let před
Odpovědět  vreckam

Ono popravdě 38mm na 100m není zas až tak závratný výkon. Podobné rozlišnení má neozbrojené lidské oko.

Alois
Alois
5 let před

Dobré zprávy jsou nezbytné, start se pomalu ale jistě blíží, prakticky do roka a do dne, jak pravil ten Lomikar Kozinovi.

M
M
5 let před

to zase budu mít nervy při přistání 🙁

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  M

Bude nás víc. 😉

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2019/06/06/americky-rover-pro-mars-dostal-oci-s-vysokym-rozlisenim/