sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Zásah Ryugu potvrzen

Japonská kosmická agentura JAXA přinesla aktuální informace o zásahu planetky Ryugu měděným projektilem, ke kterému došlo dnes v noci. Snímek, který agentura zveřejnila, pochází z malé kamery DCAM3, kterou sonda Hayabusa 2 uvolnila předtím, než se sama schovala za planetku. Na fotografii je vidět materiál vyvržený z povrchu Ryugu, což je jednoznačný důkaz, že impaktor SCI splnil svůj úkol, který jsme podrobněji popsali ve včerejším článku. A jaký bude další postup? Hayabusa 2 bude zhruba dva týdny vyčkávat, než se veškerý vyvržený materiál rozptýlí či usadí, aby její sestup k povrchu nebyl nebezpečný.

Z vytvořeného kráteru by pak měla sonda odebrat vzorky materiálu, které se v budoucnu dostanou na Zemi v návratovém pouzdru. Vědci tak dostanou možnost prostudovat složení těchto látek, které byly uloženy pod povrchem planetky a jsou tedy zachovalejší, než kdyby byly neustále vystaveny podmínkám kosmického prostoru.

Kamera DCAM3 pořídila tento snímek 5. dubna ve 4:36 SELČ,
Kamera DCAM3 pořídila tento snímek 5. dubna ve 4:36 SELČ,
Zdroj: http://global.jaxa.jp

Zdroje informací:
http://global.jaxa.jp/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/D3YfgvtUEAA7-S5.jpg:large
http://global.jaxa.jp/press/2019/04/images/20190405b_01.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Alois
Alois
5 let před

Sonda nese celý roj autonomních mikrosond a tady musely dvě pracovat synchronně a navíc ohledem na hlavní těleso. V porovnání s H-1 která nesla jedno těleso, ovšem krom značkovačů, které zmizelo v prostoru a planetku minulo. H-2 zatím co vypustila, vše našlo cíl a i první odběr byl na rozdíl od H-1 úspěšný. Při nepatrném zvýšení hmotnosti je zřejmý kvantitativní a kvalitativní skok ve vybavení a spolehlivosti celku. Mise tímto ale nekončí a plně naplnit zbývající program včetně návratu bude ještě velice náročné.
Přímý přenos byl kvalitní, krom informacemi naplněného komentáře byla na panelu aktuální poloha sondy a realizovaná činnost.

Vladimír Todt
Vladimír Todt
5 let před

Až má člověk chuť říct “Že se nestyděj ho takhle mlátit, když jim nic neudělal!! 😀

Jirka Hadac
Jirka Hadac
5 let před
Odpovědět  Vladimír Todt

To vis, neni to planeta, takze planetarni ochrana se na nej nevztahuje 🙂

Dan
Dan
5 let před
Odpovědět  Jirka Hadac

Já bych to nerozšiřoval, může se toho někdo chytit. 🙂

veverka
veverka
5 let před

Jsem tak trochu doufal, ze ty zabery impaktu budou ponekud detailnejsi. A ne jen par pixelu.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  veverka

Já si myslím, že i těch pár pixelů je víc, než v co jsem doufal. Uvědomme si, jak složitý manévr to byl.

Spytihněv
Spytihněv
5 let před
Odpovědět  veverka

Pokud vím, tak DCAM nemá možnost jakékoli korekce a byla vypuštěna asi 20 minut před drtivým úderem a celou tu dobu musela zůstat správně zorientována směrem k předpokládanému místu dopadu. Sonda se mezitím schovala za obzor, ale přitom musela být v dohledu od DCAM. Takže SCI s impactorem + kamera + sonda a to vše muselo spolupracovat bez přímého zásahu ze Země. Pořádně náročná akce, takže i toto foto je úspěch. Ale je pravda, že jsem měl také trochu jinou představu.

Osud DCAM už potvrzen mít nebudeme, ale snad si ji Ryugu časem přitáhne a přidá k dalším pozemským suvenýrům, co už má. Zatím by na povrchu mělo ležet 7 věcí a ještě něco přibude. Pokud jde o SCI, tak tam bych hádal, že odpal ho poslal od Ryugu pryč.

Sedlo
5 let před

Celé mi to připadá neuvěřitelné… THIS IS SCIENCE! Čeho všeho by lidstvo mohlo dosáhnout, kdyby neplýtvalo energii a zdoje na malichernosti. Skoro se už začínám obávat útoku Temného lesa.

https://kosmonautix.cz/2019/04/05/zasah-ryugu-potvrzen/