ŽIVĚ: Jeden Cygnus opouští ISS a další se chystá

Tři měsíce poté, co na ISS dovezla několik tun nákladu, se kosmická loď Cygnus od firmy Northrop Grumman dnes oddělí od stanice. NASA TV bude celý manévr vysílat živě od 16:45 našeho času, přičemž samotné oddělení je plánováno na 17:10. V tomto článku najdete jako obvykle okno s přehrávačem. Celý proces vyžaduje, aby Anne McClain a David Saint-Jacques z 58. dlouhodobé expedice loď zachytili staniční robotickou paží. Pozemní operátoři pak vydají pokyn k povolení šroubů, které loď fyzicky poutají ke spodnímu portu modulu Unity. Po uvolnění paže domanévruje s lodí do místa vhodného k vypuštění.

Cygnus je naplněn dvěma a půl tunami nepotřebných věcí, odpadků a tak dále. Kdo by si ale myslel, že po oddělení od stanice loď zapálí svůj motor, aby shořela v atmosféře, ten by se mýlil. Na loď totiž čeká ještě dvoutýdenní fáze volného letu. Cygnus dokonce vystoupá na vyšší oběžnou dráhu, aby mohl uvolnit dva cubesaty od firmy NanoRacks. Loď následně sestoupí na nižší dráhu, kde vypustí třetí cubesat.

Jeden z femtosatelitů v cubesatu KickSat-2.

Jeden z femtosatelitů v cubesatu KickSat-2.
Zdroj: https://space.skyrocket.de/

Ten se jmenuje KickSat-2 a v jeho útrobách bychom našli celou stovku takzvaných femtosatelitů. Tito drobečkové se skládají z tištěného spoje, na kterém je energetický zdroj, senzor a komunikační prvek. Každý femtosatelit má skutečně miniaturní rozměry – 3,5 × 3,5 centimetru při tloušťce pouze pár milimetrů a váží méně než 100 gramů. Cygnus by měl zaniknout 25. února nad Tichým oceánem.

Zatímco jeden Cygnus (NG-10) se blíží ke konci své mise, další (NG-11) se dostává do finální fáze příprav. Chystaná mise navíc bude unikátní. Servisní modul, který včera opustil montážní halu v Dulles, stát Virginia, totiž bude součástí lodi, která má na ISS strávit až rok! Jde o součást dlouhodobých zkoušek možností, které mohou soukromé lodě nabídnout provozu ISS. Start na raketě Antares je zatím plánován na 17. dubna ve 22:46 SELČ.

Servisní modul lodi Cygnus pro misi NG-11.

Servisní modul lodi Cygnus pro misi NG-11.
Zdroj: https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/31038067857_6418b78c16_k.jpg
https://space.skyrocket.de/img_sat/sprite__1.jpg
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/…7b6b1303525c8eb0f40aebe641d98bdc&oe=5CEB3D5E

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Jeden Cygnus opouští ISS a další se chystá”

  1. Risa123 napsal:

    Ještě jsme se „nevzpamatovali“ s cubesatů a už je tu něco menšího ?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.