sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Hayabusa 2 mapuje Ryugu

Japonská sonda Hayabusa 2 dorazila k asteroidu Ryugu před několika týdny a od té doby pracuje na plné obrátky. Vědecké týmy postupně uvolňují první poznatky, které se dozvěděli o tomto objektu s průměrem zhruba 900 metrů. Dnes se podíváme, jak vypadá topografie Ryugu, nebo jak se od sebe liší severní a jižní polokoule tohoto asteroidu. Jako náhledovou fotku tohoto článku jsme použili výsledky získané laserovým dálkoměrem. Díky pozici, kterou sonda vůči asteroidu zaujímá, je nejvíce dat z okolí rovníku, naopak některá místa u pólů jsou zatím neprozkoumaná.

Teplotní mapa ukazuje, že jižní polokoule Ryugu je teplejší. Svou roli zřejmě hraje sklon rotační osy asteroidu o 8° vůči rovině oběhu.
Teplotní mapa ukazuje, že jižní polokoule Ryugu je teplejší. Svou roli zřejmě hraje sklon rotační osy asteroidu o 8° vůči rovině oběhu.
Zdroj: http://www.hayabusa2.jaxa.jp/
Mapa zobrazující rozložení balvanů na povrchu Ryugu. Každý křížek odpovídá balvanu s minimální velikostí 8 metrů.
Mapa zobrazující rozložení balvanů na povrchu Ryugu. Každý křížek odpovídá balvanu s minimální velikostí 8 metrů.
Zdroj: http://www.hayabusa2.jaxa.jp/
Rozložení balvanů větších než 8 metrů z jiného úhlu.
Rozložení balvanů větších než 8 metrů z jiného úhlu.
Zdroj: http://www.hayabusa2.jaxa.jp

Sonda v těchto dnech pracovala v oblasti BOX-B ve výšce 20 km od asteroidu s bočními odchylkami 9 kilometrů. Už za pár dní, 11. září (příští úterý) bychom se měli dočkat prvního nácviku sestupu k povrchu. Půjde o test systémů a postupů, které se uplatní při samotném odběru vzorků. Zatím se ještě materiál odebírat nebude, ale sonda klesne až do výšky pouhých 30 metrů (možná i méně) a pořídí zde mimořádně detailní snímky místa, které by připadalo v úvahu pro odběr materiálu. Stejně tak by měla v této fázi vůbec poprvé aktivovat laserový snímač LRF s krátkým dosahem. Právě s jeho pomocí by měla vytvořit velmi přesný výškový profil.

Zdroje informací:
http://www.hayabusa2.jaxa.jp/
http://www.hayabusa2.jaxa.jp/
http://forum.kosmonautix.cz/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
http://www.hayabusa2.jaxa.jp/topics/20180831d/img/fig1.png
http://www.hayabusa2.jaxa.jp/topics/20180831c/img/tir_thermography_20180630.gif
http://www.hayabusa2.jaxa.jp/topics/20180831b/img/fig1.jpg
http://www.hayabusa2.jaxa.jp/topics/20180831b/img/fig2.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
19 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Alois
Alois
6 let před

Jen bych doplnil, že byla vybrána oblast pro vysazení prvého ze tří modulů Minerva, výsadek by měl být 21.9 a dále byla vybrána oblast pro vysazení evropského modulu Mascot, výsadek by měl být 3.10.. Výsadkové elipsy jsou poměrně veliké, v rozměrech řádu 100 km.

gg
gg
6 let před
Odpovědět  Alois

„Výsadkové elipsy jsou poměrně veliké, v rozměrech řádu 100 km.“

Ušlo mi něco, nebo to znamená, že je velká šance, že se do zhruba kilometrového Ryugu moduly vůbec netrefí?

Mikbasket
Mikbasket
6 let před
Odpovědět  gg

… To je zlomyslne….

Ondřej
Ondřej
6 let před
Odpovědět  gg

Pokud má planetka průměr 880 metrů, její povrch odpovídá čtverci o velikosti ~ 3×3 km.

Vytipovaná místa jsou na povrchu zakreslená tady: http://planetary.s3.amazonaws.com/assets/images/charts-diagrams/2018/20180824_landing-site-selection-map-20180823_f840.jpg

Půjde tedy spíš o desítky/stovky metrů.

Alois
Alois
6 let před
Odpovědět  Ondřej

Nemám tyhle “ lovce překlepů “ rád, zejména mne dopalují, když překlepy hledají ve skvělých článcích místních autorů a jako na potvoru jim sám nahraji, no není to k popukání ?

gg
gg
6 let před
Odpovědět  Ondřej

Snad spíš desítky, stovky by se mi taky jevily celkem k ničemu. Nebo do toho jsou již zahrnuté odskoky? Čistě z hlediska mechaniky by totiž neměl být problém trefit se o dost přesněji.

maro
maro
5 let před
Odpovědět  Ondřej

Tak podle toho obrázku má ta horní elipsa delší rozměr asi 460 metrů a ta dolní asi 330 metrů.

Racek
Racek
6 let před

Úžasní Japonci … tomu se říké originální a důkladný vědecký přístup. A já ještě zažil doby, kdy se říkalo že umí jen kopírovat a auta Japonec nakonec. Co dnes dokáže automat, že.

Spytihněv
Spytihněv
6 let před

Jsem zvědav, jak moc se liší a co to vlastně je za materiál, z něhož je ona „bílá“ skála na pólu, kterou jsme měli možnost pozorovat při příletu. Je to otázka času, kdy přijdou detailní fotky i toho místa. Pokud se nepletu, měla by se nacházet na severním pólu a tudíž netradičně dole.

slappy
6 let před

Ten laserový snímač LRF (Laser Range Finder) je určen spíše ke změření orientace sondy vzhledem k lokálním povrchovým nerovnostem tak, aby odběrová hlavice mohla vždy směřovat „dolů“ kolmo k povrchu. Manévrování v tak slabém gravitačním poli je velká výzva. Sonda může sice začít sestupovat dolů ve směru gravitačního pole, ale skutečný povrch v místě doteku může (a pravděpodobně bude) neočekávaně skloněn vůči ideálnímu svislému směru.
Jak se v tom zorientovat?
Čtyři lasery snímače LRF změří vzdálenosti od povrchových nerovností v různých směrech a sonda se podle toho zorientuje a manévrovacími tryskami srovná svojí pozici s lokálním vertikálním směrem.
Snažím se dozjistit, jestli se LRF kvalifikuje i jako vědecký přístroj k získávání onoho výškového profilu nebo jestli je to „jen“ inženýrská záležitost pro orientaci sondy v prostoru (součást attitude-control).
Každopádně součástí LRF je ještě pátý laser, který zaznamená pohyb odběrové hlavy při doteku s povrchem a na základě toho vydá pokyn k vystřelení projektilu, který zvíří prach/kamínky/regolit/granule/nebo-jak-si-to-představit, jež následně (doufejme) ulpí v odběrovém zařízení.

Honza M
Honza M
6 let před

Jen drobná poznámka: Teplotní škála na druhém obrázku je -předpokládám- v nějakých instrumentálních jednotkách. Jestli jo, pak by možná bylo dobré to zmínit v popisu obrázku, aby někdo z čtenářů nenabyl dojmu že je Ryugu velmi žhavá.

MrstaVita
MrstaVita
6 let před
Odpovědět  Honza M

Jo, souhlasím, taky mi vrtá hlavou která teplotní stupnice má dolní mez -2000.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  Honza M

Ikdyby to byly Kelviny, tak to hodnoty srazí jen o 273°, tj to nic nevyřeší, takže to musí být něco jiného. Já zase dumal, jestli severní pól není dole, protože z obrázku mám přesně opačný dojem, že je teplejší severní část asteroidu. Asi půjdu na originální stránku. Tak tam jsem taky nepochodil, nemůžu najít onen obrázek, a abych to prolézal komplet, na to není v práci čas.
Určitě bude jasno po tom, co zjistíme, co ta teplotní škála znamená a v jakých je jednotkách.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Ohledně toho severního a jižního pólu to na konci srpna krásně popsal slappy z našeho fóra:
Doposud byly zveřejňované obrázky orientovány tak, že nahoře byl směr, kde má Země severní pól (od ekliptiky nahoru). Jelikož Ryugu ale rotuje kolem vlastní osy v opačném směru (retrográdně), tak to co má nahoře, je kartograficky jeho jižní pól. Proto mnou výše uvedené mapy i ten gif, co přidal Evžen, jsou otočené tak, aby severní pól Ryugu byl nahoře. (Jako orientační bod poslouží ten velký světlý polární balvan, který je najednou dole.) V budoucnu zveřejňované obrázky by už měly být orientovány tímto způsobem – sever Ryugu nahoře, tedy naopak než je tomu ve skutečnosti.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

V tom případě je to jasné, jen ta informace o retrográdní rotaci chyběla, nebo o tom, že se otočil obrázek, protože běžně uvažuji, že sever je nahoře.
Každopádně, děkuju za vysvětlení.

Spytihněv
Spytihněv
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Pod rotujícím teplotním obrázkem se píše, že jižní polokoule je teplejší. A teplejší je evidentně ta horní. Jde o retrográdní rotaci, takže asi proto se póly zobrazují opačně. Ale nejsem si jist, jestli dvě dolní fotografie jsou orientovány také tak. Ta bílá polární skála je v případě dodržení kartografické logiky na severu nebo na jihu? Řekl bych, že na severu a proto na těch dvou spodních fotografiích by měl být sever také dole.

Dan
Dan
6 let před
Odpovědět  Honza M

Google mi v té zprávě JAXA přeložil mimo jiné:
„(9/6 postscript) Kromě toho samotná číselná hodnota popsaná ve sloupci barevné stupnice nemá žádný význam. Červená barva označuje vyšší teplotu a modrá barva znamená nižší teplotu. “

Ty čísla tam jsou vlastně jen pro okrasu 🙂

Spytihněv
Spytihněv
6 let před

Před třinácti lety měla Hayabusa jen jeden modul na povrch (MINERVA)a ten minul a teď krouží kolem Slunce. Taky měla už tehdy plaketu se jmény fanoušků a měla ji odložit na planetce. U druhé Hayabusy by měla být tato jména součástí MASCOTu. Nevíte někdo, kde to bylo umístěno u první Hayabusy a zda se zájemci na povrch Itokawy opravdu dostali?

Alois
Alois
6 let před

Os-Rx je 1 mil.km od cíle.

https://kosmonautix.cz/2018/09/05/hayabusa-2-mapuje-ryugu/