Další čtyřka evropských navigačních družic

Na kosmodromu v Kourou byly čtyři družice Galileo usazeny na vrchol rakety Ariane 5, která by je měla 25. července vynést do vesmíru. Nejprve se musela sestavit samotná raketa Ariane 5, která se pak přesunula z montážní haly BIL do budovy BAF. Raketě během převozu ještě z logického důvodu chyběla horní část. „Družice evropského navigačního systému Galileo s čísly 23-26 byly postupně usazeny na vypouštěcí adaptér, přičemž usazení každé zabralo jeden den. Adaptér se ve vesmíru postará o postupné uvolnění celého svazku,“ popsal Jean Verniolle, ředitel mise.

Přesun rakety Ariane 5 (bez horní části), která vynese družice Galileo.

Přesun rakety Ariane 5 (bez horní části), která vynese družice Galileo.
Zdroj: https://www.esa.int/

V úterý 10. července večer byla celá sestava převezena do haly BAF, kde ji následující den vyzdvihly jeřáby ke stropu, aby mohla být usazena na vrchol rakety. Ve čtvrtek 12. července přišel čas na další důležitý krok – instalaci dvoudílného aerodynamického krytu s logem mise. Bylo to naposledy, kdy lidské oko spatří tyto družice zblízka. Další dny se ponesou především v režii kontrol rakety. Družice budou udržovány v kontrolovaném prostředí s přesně danou teplotou a zajištěnou ventilací.

18. července má proběhnout formální zhodnocení připravenosti ke startu, což bude přesně týden před plánovaným termínem startu. „Hned další den plánujeme zhodnocení připravenosti ke startu z hlediska vynášeného nákladu. Následovat budou zhodnocení nosiče, rampy a infrastruktury, které provede Arianespace 20. července, čímž dojde k potvrzení příprav na start,“ vysvětlil Verniolle.

Zvedání adaptéru se čtyřmi družicemi Galileo.

Zvedání adaptéru se čtyřmi družicemi Galileo.
Zdroj: https://www.esa.int

Kompletně sestavená raketa Ariane 5 by měla být z haly BAF na rampu vyvezena 23. července a samotný vývoz by měl trvat 95 minut. Start samotný je momentálně plánován na 25. července ve 13:25 SELČ – ano, pouhých 14 minut a 25 sekund před plánovaným startem Falconu 9 s deseti družicemi Iridium NEXT. Po vypuštění družic z adaptéru dojde k jejich probuzení, vyklopení solárních panelů a zahájení úvodní fáze, v rámci které dojde k dosažení finální oběžné dráhy. Následovat bude série zkoušek a kontrol, než budou Galilea prohlášena za schopná přejít do ostrého provozu.

Celkově půjde o 99. start rakety Ariane 5 a po tomto startu by se měla síť družic Galileo rozrůst z 22 na 26. Výrobu družic zajišťuje německá OHB Systems, o vynesení se stará francouzská Arianespace – obě firmy tak činí na základě kontraktu s Evropskou kosmickou agenturou. Celý navigační systém zahájil počáteční operační provoz 15. prosince 2016 a dnes používá jeho služeb více než 100 milionů zařízení.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/Galileo_quartet_placed_atop_Ariane_5.jpg
https://www.esa.int/…/17595218-1-eng-GB/Moving_Galileo_s_launcher.jpg
https://www.esa.int/…/17595366-1-eng-GB/Lifting_up_to_launcher.jpg
https://www.esa.int/…/galileo_satellites/17503905-1-eng-GB/Galileo_satellites.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “Další čtyřka evropských navigačních družic”

  1. tonda napsal:

    Tak to bude super on line živě a česky,už se těším!Ještě výhoda,že Ariana letí dřív než F9,to by se dalo stihnout,do startu F9 a pak vychutnat přistání 1.st.Každopádně to bude něco nového,pokud nebude odklad!

  2. ptpc Redakce napsal:

    Odpoveď nepoznám – ale nejde náhodou o dohodu s Európskou komisou (EÚ) ako s ESA?

  3. zdenek napsal:

    Jen se chci optat – ty problémy s hodinami mají vyřešené nebo doufají v nějakou záplatu ?

  4. Ketivab napsal:

    Nejedná se také náhodou o poslední start rakety Ariane 5 s družicemi Galileo?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.