sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Testy evropských solárních panelů pro Orion

Vizualizace lodi Orion - hlavní motor lodi se nachází uprostřed servisního modulu.

Na konci dubna jsme Vám přinesli článek věnovaný stavba evropského servisního modulu pro premiérovou misi EM-1 americké kosmické lodi Orion. Článek se zaměřil na pokroky ve stavbě samotného servisního modulu a jen v závěru jsme zmínili, že solární panely prochází samostatnými zkouškami. Nyní ESA zveřejnila video, které ukazuje, co všechno se u panelů testovalo. V technologickém středisku ESTEC byl nejprve složený solární panel posazený na vibrační desku, která se následně začala třást se stále vyšší frekvencí. Cílem bylo ověřit, zda relativně křehké panely odolají vibracím, které jsou nedílnou součástí každého startu.

Další součástí testů byly zkoušky akustické – při nich byl složený solární panel usazený (a upevněný) před silnými troubami, které pak začaly vytvářet akustické podmínky srovnatelné s těmi, které nastanou při startu. Aby se ověřilo, zda tyto drsné testy nijak neovlivnily správnou funkci panelů, došlo ještě ke zkoušce jejich rozkládání. Inženýři je pak připojili do elektrického okruhu a zkoumali jednotlivé články. Po odeslání do Spojených států podstoupí panely další kolo zkoušek -tentokrát však již po integraci do většího celku. Níže přiložené video se záznamy výše zmíněných zkoušek jsme nepřekládali, protože jde spíše o vizuální zážitek a pár obsažených informací jsme vložili do textu tohoto článku.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2018/02/2018-02-15-173316.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jiří Hošek
Jiří Hošek
6 let před

Ještě si dovolím přidat video z právě skončených testů Kardanova závěsu hlavního motoru letového exempláře servisního modulu pro EM-1, které proběhly v Brémách.
Jen tryska není letová (ta je v USA).

https://youtu.be/mf37BUmx-2M

Jirka
Jirka
6 let před
Odpovědět  Jiří Hošek

To je uzasne. Netusil jsem, ze jde motor ESM naklanet. Umi to i jine kosmicke lidi? K cemu je to dobre? U rakety chapu, ale proc u sm nestaci nasmerovat celou lod spravnym smerem manevrovacimi tryskami?

MichaelM
MichaelM
6 let před
Odpovědět  Jirka

(a) Ano, všechny, eg, Apollo Service Module.

(b) Protože motor tlačí těžiště, které nemusí být nebo nebývá na ose pevně upevněného motoru.

BTW, u letů Apolla můžete slyšet nebo číst jak programují počítač na tuto výchilku těžiště.

pbpitko
6 let před
Odpovědět  MichaelM

Ťažisko sa presúva aj samotným náklonom a prelievaním sa paliva a okysličivadla zo strany na stranu.

pbpitko
6 let před

Nie je niekde napr. graf aké max. G sa dosahuje pri rôzných frekvenciách ?
pb 🙂

Michal Václavík
6 let před
Odpovědět  pbpitko

Z videa není jasné, o jaký přesně druh vibračního testování šlo. V podstatě je rozsah od 0,5 do 20 g, logicky se při zvyšující frekvenci úroveň snižuje. Pokud chceš podrobnější informace, tak mi napiš email.

pbpitko
6 let před
Odpovědět  Michal Václavík

No, to iba tak zo zvedavosti, môžem bez toho žiť. Písal som iba preto ak by to niekto vedel, nie aby mi to vyhľadával.
DíK !
pb 🙂

maro
maro
6 let před
Odpovědět  Michal Václavík

No, ono se to zrychleni vubec nemusi pri rostouci frekvenci snizovat. Muze byt porad stejne. Jen se proste zmensuje amplituda vychylek. A samozrejme, pokud by dokazali udrzet tu amplitudu pri vsech frekvencich stale stejnou, tak by naopak zrychleni pro zvysujici frekvenci stale rostlo. Ta sinusovka by byla mnohem „strmejsi“.

https://kosmonautix.cz/2018/07/20/testy-evropskych-solarnich-panelu-pro-orion/