sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Crew Dragon pro první misi dorazil na kosmodrom

Crew Dragon během připojování k ISS - povšimněte si odklopného krytu v přední části, trunku se solárními panely i stabilizačních ploutví

Jak jsme Vás informovali již včera večer v krátké zprávě, na Mys Canaveral dorazila cenná zásilka. Nejde o nic menšího, než o první letový exemplář lodi Crew Dragon  od firmy SpaceX. Tato loď prošla v minulých týdnech důkladnými vakuovými a akustickými zkouškami na základně Plum Brook v Ohiu. V tomto článku se podíváme na to, co ji v nejbližších týdnech a měsících čeká. Na kosmodromu nyní první Crew Dragon podstoupí komplexní předstartovní přípravu a v průběhu podzimu bychom se měli dočkat jejího nepilotovaného letu k Mezinárodní vesmírné stanici. Po návratu na Zemi bude tato loď ještě využita ke zkoušce záchranného systému za letu.

První Crew Dragon dorazil na Floridu.
První Crew Dragon dorazil na Floridu.
Zdroj: https://forum.nasaspaceflight.com

O tom, že by Crew Dragon mohl na Floridu dorazit někdy během letních prázdnin, tweetoval před čtvrt rokem Elon Musk. Druhého května totiž šéf SpaceX reagoval na tweet portálu Ars Technica a stručně oznámil, že Crew Dragon bude odeslán na Mys Canaveral za tři měsíce. Očekávali jsme tedy příjezd lodi až začátkem srpna, ale tzv. Muskův koeficient v tomto výjimečném případě přešel do záporné hodnoty.

Na Floridu dorazila zatím jen návratová kabina lodi. Její trunk putoval po vakuových zkouškách do sídla SpaceX v kalifornském Hawthorne, kde mají technici nainstalovat fotovoltaické články. Po nepilotované misi DM-1 přijde ještě pilotovaná zkouška DM-2, která je zatím plánována na první polovinu příštího roku. Stejný scénář startů čeká i druhou firmu, která má vozit astronauty na ISS, tedy společnost Boeing a její loď Starliner. Po těchto dvou zkušebních misích musí NASA zhodnotit nasbírané výsledky a udělit lodím certifikaci, která je nezbytná k dopravě posádek na stanici. A právě tady naráží obě firmy na problém, o kterém se zatím dříve moc nemluvilo.

Americký úřad GAO, což je obdoba českého Nejvyššího kontrolního úřadu totiž ve své nedávné zprávě upozorňuje na značně optimistické, ale ve skutečnosti nereálně nastavené termíny certifikačního procesu. Podle zjištění úřadu je nulová pravděpodobnost, že by se certifikace stihla v dříve plánovaném termínu. GAO stanovil odhadované průměrné termíny, kdy by mohla být certifikace reálně hotová – v případě Starlineru by to mělo být v prosinci 2019, u Crew Dragonu pak o měsíc později, tedy v lednu 2020.

Zdroje informací:
https://www.inverse.com/
https://www.gao.gov/
https://www.cnbc.com/

Zdroje obrázků:
http://i.stack.imgur.com/hjiNV.png
https://forum.nasaspaceflight.com/…dlattach;topic=41016.0;attach=1500055;image

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
20 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Alois
Alois
6 let před

Je to vskutku napínavý a těsný “ závod „. Sázím na Starliner, mám na mysli pilotovaný let na LEO.

jregent
jregent
6 let před
Odpovědět  Alois

Vi se co zpozduje Crew Dragon?
Doposud bylo poradi opacne, tusim.
Diky

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  jregent

Jsou to všechno průměry, navíc více než rok vzdálené, změnit se toho může hodně.

Kenny007
Kenny007
6 let před

Je mi vcelku lhostejné kdo bude první. Je super že budou konečně další dva nezávislé systémy pro lety na LEO. A je jedno bude první Starliner nebo Crew Dragon. Hlavně že se konečně dočkáme.

Alois
Alois
6 let před

Na WIKI jsem našel, že “ pobere“ až 7 astronautů. To by byla kapacita jakou měl 100 tunový raketoplán.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Alois

Tato kapacita ale nebude využívána.

Vojta
Vojta
6 let před
Odpovědět  Alois

Na počet astronautů ano, ale na náklad a volný prostor ani náhodou. Kdyby se do nákladového prostoru Shuttlu posadila kabina z linkového letadla a příslušná podpora života, tak by na krátký výlet na LEO zvládl dopravit tak 40 pasažérů, kteří by měli větší pohodlí než teoretická sedmička v Dragonu. Bezpečnost takového počinu raději nehodnotím.

Ledna
Ledna
6 let před

ale do vesmiru se kosmonauti na novych lodich dostanou driv nez v 2020 teda.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Ledna

V článku se píše, že po nepilotované zkoušce bude následovat zkouška pilotovaná a po ní proběhne certifikace.

Samo2
Samo2
6 let před
Odpovědět  Ledna

Nie v 2020 podľa GAO budú lode plne certifikované na operačné misie ale ľudia budú už na druhej demonštračnej misii každej lode osobitne.

RoCho89
RoCho89
6 let před

Jak vidím na fotce ty chlápky před Crew Dragonem, tak se mi zdá ta kosmická loď poněkud malá. Pro 7 astronautů to bude asi hodně těsné, jako v Sojuzu pro 3.

Radim
Radim
6 let před
Odpovědět  RoCho89

Astronauti budou sedět ve dvou řadách za sebou, jako na horní palubě raketoplánu. I 7 astronautů by tak mělo nesrovnatelně větší pohodlí než trojice v Sojuzu.
Ale předpokládám, že standardní posádka bude mít 4 členy.

RoCho89
RoCho89
6 let před

Jak a kde bude nakonec Crew Dragon přistávat při návratu na Zemi?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  RoCho89

Na padácích do vody – místo zatím nebylo přesně určeno, primární je Pacifik, spekuluje se o možnosti certifikace Mexického zálivu u pobřeží USA.

RoCho89
RoCho89
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Díky, platí to stejně i pro Orion a Starliner že?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  RoCho89

Starliner by měl sedat na pevninu – bude mít ve spodní části airbagy.

Kamil
Kamil
6 let před

Doufám, že hlavně budou létat mnohem častěji než každý 1x ročně, jak plánuje NASA

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před
Odpovědět  Kamil

Ten Crew Dragon bude létat i jako nákladní, takže se to využije.

Jaroslav Jansa
Jaroslav Jansa
6 let před

Nevím kam to napsat ale mrzí mě jak si NASA naříká že nemá loď k ISS, přitom dobře víme že Dragon bezpečně lítá tam i zpět a co si pamatuji tak když Elon Musk při prezentaci ve SpaceX vítal do služby kosmickou loď Dragon tak už tehdy tam měl sedm sedaček, tak proč by administrativa NASA nepovolila aspoň dvoučlennou posádku. Rusové taky budou létat ve dvou. Jistě nejde to není ani startovací rampa s otočnou nástupní rampou.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Jaroslav Jansa

Současné Dragony, které vozí na ISS zásoby nejsou konstruovány na dopravu lidí. Ty sedačky byly v lodi Dragon 2, která se nyní chystá na první start.

https://kosmonautix.cz/2018/07/13/crew-dragon-pro-prvni-misi-dorazil-na-kosmodrom/