sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Navštivte technologické srdce evropské kosmonautiky

Napadlo Vás někdy, že byste se mohli podívat do těsné blízkosti čisté místnosti, že byste mohli vidět testovací haly, kde probíhají zkoušky skutečné vesmírné techniky? Mysleli jste si, že se s astronauty nikdy nemůžete potkat, že na vlastní oči neuvidíte skutečný letový exemplář nějaké sondy či družice? Tak to se ve všech případech mýlíte. Všechny tyto události můžete zažít relativně snadno a nemusíte kvůli tomu ani opustit Evropu. Sedmého října se totiž jako každý rok na jediný den otevřou dveře Technologického střediska Evropské kosmické agentury ESTEC u nizozemského Noordwijku.

Česká vlajka v ESTECu
Česká vlajka v ESTECu
Zdroj: Michal Václavík

Již nyní svou účast přislíbili astronauti Patrick Baudry z Francie, místní celebrita André Kuipers a Němec Thomas Reiter, kteří se budou volně pohybovat mezi návštěvníky, připraveni na fotografování či krátké povídání. Možná ještě zajímavější jsou stánky jednotlivých misí a pracovních skupin. U nich můžete najít nejen zajímavý hardware, ale také informace. U stánků totiž stojí lidé, kteří na daných projektech pracují, takže se jich můžete zeptat, na cokoliv, co Vás ohledně dané mise zajímá. Kupříkladu minulý rok jsme využili takové informace při přípravě článku o novém materiálu pro nádrže horních stupňů raket Vega. A pokud se bojíte jazykové bariéry, tak Vám mohu prozradit, že u stánku věnovaného robotice / haptice byl v minulých letech Čech.

Tradiční součástí Dne otevřených dveří je návštěva technologického zázemí, tedy samotného jádra střediska. V minulých letech jsme měli možnost vidět třeba jednotlivé díly mise BepiColombo (nejprve jen testovací, později i letové), nebo letový exemplář družice Sentinel 2B. Kromě toho jsme nahlédli do testovacích komor – od vakuové komory Large Space Simulator, přes komoru na zkoušky elektromagnetické odolnosti až po komoru s akustickými zkouškami a nechybí ani vibrační stoly.

Robotická ruka ovládaná na dálku a letěný modul Foton
Robotická ruka ovládaná na dálku a letěný modul Foton
Foto: Martin Gembec

V areálu se pohybujete volně – nikdo Vám neříká, kam máte jít nejdřív a kam až potom – určujete si sami směr i tempo, které Vám vyhovují. Pokud byste měli pocit, že bloudíte, stačí se zeptat někoho z dobrovolníků, kteří Vám rádi poradí. Den otevřených dveří v ESTECu jsem společně s různými kolegy z naší redakce navštívil již pětkrát a mohu upřímně říct, že to stojí za to. Už jen samotný pocit, že se člověk dostane na místa, která zná jen z fotek a videí, je k nezaplacení. Doprovodný program a možnost zeptat se skutečných odborníků na otázky, které Vám vrtají hlavu, je pak nepopsatelná. Každému fanouškovi kosmonautiky tedy mohu návštěvu této akce jen doporučit.

Chodba se stánky v době maximálního náporu návštěvníků a ukázka zábavy pro děti u stánku družice EDRS, kde děti fotily povrch Země a stahovaly snímky
Chodba se stánky v době maximálního náporu návštěvníků a ukázka zábavy pro děti u stánku družice EDRS, kde děti fotily povrch Země a stahovaly snímky
Foto: Martin Gembec

Vstup na Den otevřených dveří je zdarma, ale z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že jedinou slabinou této akce je masový zájem veřejnosti – běžně kolem osmi tisíc lidí. Což o to, určitě je dobře, že se lidé o kosmonautiku zajímají, ale v areálu může být místy docela těsno. Pokud se přenesete přes tuto menší komplikaci, jistě nebudete litovat.

Budova A - asi nejikoničtější část ESTECu.
Budova A – asi nejikoničtější část ESTECu.
Foto: Viktor John

Aby se do ESTECu nedostalo najednou nadměrné množství lidí, je vstup u brány kontrolován – každý se musí prokázat vstupenkou, kterou získá po bezplatné registraci na internetu. Pokud byste papírovou verzi ztratili, ještě nemusíte mít strach. Můžete využít i elektronickou formu vstupenky na svém mobilním telefonu.

Třídenní výlet autem se ve čtyřčlenné skupině dá udělat s náklady kolem 3000 Kč/osobu. A v této sumě jsou započítány i vstupenky na výstavu SpaceExpo vedle ESTECu a do dvou německých technických muzeí ve SpeyeruSinsheimu. Tato muzea můžete navštívit na cestě tam a zpět, přičemž na každé si vyčleňte minimálně 4 hodiny.

Vstupenka na Den otevřených dveří v ESTECu pro rok 2018, kterou získáte po bezplatné registraci.
Vstupenka na Den otevřených dveří v ESTECu pro rok 2018, kterou získáte po bezplatné registraci.
Zdroj: https://www.eventbrite.co.uk

Zdroje informací:
http://www.esa.int/
https://www.eventbrite.co.uk/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/Open_Day_visitors_in_Erasmus.jpg
Fotografie Tomáše Přibyla
Fotografie Martina Gembece
Fotografie Viktora Johna

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tonda
tonda
6 let před

Tak jsem se registroval a mám vstupenku!

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  tonda

Super!

Michal Václavík
6 let před

Ta fotka je hrubě neaktuální. Pošlu Dugimu dnešní 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Super!

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před

Doufám, že stejně jako loni bude pirátské vysílání startu rakety v té době:-D Posledně to bylo v Martinově podání skvělé, když dělal komplet vše sám, tedy s pomocí studentů 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Ano, Martin to měl tehdy hodně těžké, ale zvládl to skvěle. 🙂

pbpitko
6 let před

Jeden deň v roku ?
Total Dilettante, ignorance ! 🙁

pbpitko
6 let před
Odpovědět  pbpitko

510.10^6 obyvateľov / 8000 návštevníkov
t.j. sa tam dostane jeden z 63,750 !!!

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  pbpitko

Zájemců o kosmonautiku, kteří jsou ochotni za ní cestovat není mnoho. Navíc ten jeden den se dá pochopit – ESTEC je především vědecké/technologické místo, kde se pracuje. Davy lidí by tam běžnému provozu značně vadily. 😉

pbpitko
pbpitko
6 let před
Odpovědět  pbpitko

0,0015%

tyčka
tyčka
6 let před
Odpovědět  pbpitko

Těch 8000 návštěvníků je maximum anebo prostě víc zájemců není. Tedy by tam klidně pustili více než 8000 lidí ?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  tyčka

Těch 8k lidí je návštěva v minulých ročnících. Myslím si, že pokud by v areálu bylo už moc lidí (nevím, kde je ten limit), tak že by další vpustili až po odchodu několika zevnitř.

Michal Václavík
6 let před
Odpovědět  pbpitko

A vy jste měl někdy v posledních letech problém se do ESTEC v den otevřených dveří dostat?

pbpitko
6 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Môj vek mi to už neumožňuje, ale keby…

Štěpán
Štěpán
6 let před

Škoda že ne na konci Srpna, v tu dobu budu v Nizozemí…

https://kosmonautix.cz/2018/07/05/navstivte-technologicke-srdce-evropske-kosmonautiky/