Juno pořídila další dechberoucí snímek

Dnes bychom Vás chtěli seznámit se snímkem, na kterém jsou zachyceny proudy a víry v severním pásu Jupiteru (konkrétně jde o tzv. North North Temperate Belt). Americká sonda Juno pořídila tuto fotku se zvýrazněnými barvami 24. května v 7:31 SELČ, když prováděla 13. blízký průlet kolem obří planety. V době snímání se nacházela 7 900 kilometrů od vrcholků mraků plynného obra zhruba nad 41. stupněm severní šířky. Níže přiložená fotka je orientována tak, že jih největší planety Sluneční soustavy leží nahoře vlevo a sever bychom našli dole vpravo.

Snímek ze sondy Juno pořízený 24. května 2018.

Snímek ze sondy Juno pořízený 24. května 2018.
Zdroj: https://www.nasa.gov

North North Temperate Belt je nápadný oranžovo-červený pás nalevo od středu. Otáčí se stejným směrem jako samotná planeta a je převážně cyklonický, což na severní polokouli znamená, že jeho útvary rotují proti směru hodinových ručiček. V pásu bychom ale našli i dvě anticyklony, které poznáme podle našedlé barvy. Nalevo od tohoto pásu se nachází světlejší oblast North North Temperate Zone s vysokou oblačností, jejíž vertikální reliéf je zvýrazněn nízkým úhlem dopadajících slunečních paprsků u terminátoru.

Rozložení jednotlivých oblastí na Jupiteru.

Rozložení jednotlivých oblastí na Jupiteru.
Zdroj: http://ejamison.net

Tato oblačnost je zřejmě tvořena krystalky ztuhlého čpavku, případně jejich kombinací s vodou. Ačkoliv se celý tento region zdá chaotický, dá se v něm najít střídavý vzor rotace a světlejších útvarů na severní a jižní hranici. Vědci se domnívají, že velké tmavé oblasti, jsou místa, kde je oblačnost hlubší, což vychází z infračervených měření pořízených přístrojem JIRAM na sondě Juno i z dálkových měření ze Země. Nasbíraná data ukazují teplejší a tedy i hlubší tepelné emise z těchto oblastí. Napravo od jasnější oblasti (a blíže k severu) přestává být pruhování Jupiteru výrazné a můžeme vidět oblast individuálních cyklón a roztroušených menších tmavých anticyklón. Za snímek vděčíme amatérskému zpracovateli dat z kamery Juno Cam, Kevinu M. Gillovi.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://www.osel.cz/_clanky_popisky/1dthzjdzhj.jpeg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia22423-2000.jpg
http://ejamison.net/jupiter_colorweb.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

11 komentářů ke článku “Juno pořídila další dechberoucí snímek”

  1. Karel napsal:

    Dobrý den,

    snímek fantastický.
    Chtěl jsem říct že díky moc za to, co všechno děláte. Teď jsem zase koukal na spoustu dílů Dobývání vesmíru. A děkuju moc, že to připravujete. Skvělá práce!

  2. edemski napsal:

    Ty stíny těch mraků!!! To je neskutečný!

  3. Jirka napsal:

    Proč je severní pól namalovaný nahoře?

  4. Spytihněv napsal:

    Neskutečné záběry. Obvykle jsou velmi odlišné od toho, jak jsme znali Jupiter před Juno a ten je na nich ve světle minulých zkušeností skoro k nepoznání. A podceňovaná JunoCAM odvádí skvělý výkon.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.