křišťálová lupa

sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (OneWeb F20)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Jackal

Společnost True Anomaly si vybrala raketu Alpha společnosti Firefly Aerospace, aby vynesla autonomní orbitální zařízení Jackal, které má provést demonstrační misi pro U.S. Space Force.

Partnerství Skynopy a Kinéis

Společnost Skynopy oznámila partnerství s Kinéis dne 17. října během Mezinárodního astronautického kongresu v Miláně. Partnerství pomůže urychlit globální expanzi, zlepší plány získávání družicových dat a získá větší kontrolu nad vesmírným hodnotovým řetězcem.

Americké ministerstvo obchodu

Americké ministerstvo obchodu oznámilo změny pravidel pro kontrolu vývozu vesmírných technologií. Nové předpisy usnadní americkým společnostem prodej družic, nosných raket a dalších technologií souvisejících s vesmírem blízkým spojencům v rámci konkurenceschopnosti.

Ramses

Představitelé ESA a OHB Italia smlouvu v hodnotě 63 milionů eur pro přípravné práce na misi Ramses, Rapid Apophis Mission for Space Safety, která se vydá k asteroidu Apophis před jeho těsným průletem kolem Země v dubnu 2029.

Memorandum kosmodromů

Osm kosmodromů z šesti zemí podepsalo memorandum o porozumění 13. října během akce konané na Mezinárodním astronautickém kongresu (IAC). Smlouva nastiňuje plány pro spolupráci kosmodromů při řešení problémů s rozvojem a provozem jejich zařízení.

Kepler Communications

Evropská kosmická agentura udělila skupině vedené Kepler Communications, menší kanadský družicový operátor, kontrakt v hodnotě 36 milionů eur na vývoj optické přenosové sítě na nízké oběžné dráze Země (LEO).

Další mise Crew Dragonu

NASA uvedla, že použije Crew Dragon pro misi Crew-10 k ISS, která je plánována na únor 2025, tak pro misi Crew-11 naplánovanou na červenec. Důvodem je vyhodnocení zda bude nutné provést další zkušební let kosmické lodi Starliner.

Axiom Extravehicular Mobility Unit

Na Mezinárodním astronautickém kongresu dne 16. října společnosti Axiom Space a Prada odhalily podrobnosti o obleku Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), který Axiom vyvíjí pro lunární mise v rámci programu Artemis.

Gaofen-12

Raketa Dlouhý pochod 4c vynesla z kosmodromu Jiuquan družici Gaofen-12. Družice je součástí civilního čínského systému pro pozorování Země s vysokým rozlišením.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

MMX – japonská sonda pro dopravu vzorků z Phobosu

Jak kosmické agentury sbírají zkušenosti a jak dělá technika stále větší pokroky, mohou pozemní týmy navrhovat stále smělejší projekty. Možná jste už zaznamenali informaci o tom, že NASA společně s ESA připravuje misi, která má na Zemi dopravit vzorky marsovské horniny. Chystané vozítko Mars rover 2020 má být prvním článkem této smělé mise. Čína také pokukuje po návratu vzorků z Marsu a jejich mise počítá se společným vypuštěním orbiteru, landeru a roveru. Oba smělé projekty mají být dokončeny před rokem 2030, ale ani Japonci nezůstávají pozadu.

Návratové pouzdro mise MMX.
Návratové pouzdro mise MMX.
Zdroj: http://mmx-news.isas.jaxa.jp

Pravda, nechtějí na zemi dopravit vzorky Marsu, ale cílí na jeho měsíc Phobos. K tomu jim má pomoci mise Mars Moons eXploration známá pod zkratkou MMX, o které jsme poprvé informovali téměř před rokem. V té době ale bylo k dispozici jen málo informací, ale ty se postupně i díky webu Planetary.org objevují. Mise má startovat v roce 2024 a vzorky Phobosu by se měly na Zemi dostat v roce 2029. Tato mise však nebude plně v režii Japonců. Jeden z klíčových přístrojů dodá NASA.

Oba měsíce Marsu jsou relativně malé a vlivem toho nemají dokonale kulatý tvar. Phobos má v nejširším místě průměr 23 kilometrů a obíhá jen 6 000 kilometrů od planety, kterou oběhne jednou za 8 hodin. Deimos je ještě menší a v nejširším místě bychom naměřili jen 15 kilometrů – obíhá 23 400 kilometrů daleko (pořád blíže, než kde u Země leží geostacionární dráha!) a jeho oběžná doba činí 1,3 pozemského dne.

130 snímků z kamery HRSC (High Resolution Stereo Camera), konkrétně z kanálu SRC (Super Resolution Channel) vzniklo díky sondě Mars Express v roce 2009. Snímání začalo 5. listopadu v 9:14 SEČ a snímky byly nejprve pořizovány jednou za sekundu po dobu minuty a půl, přičemž na konci se frekvence zvýšila na jednu fotku za půl sekundy. Rozlišení na bližším Phobosu odpovídá 110 metrům / pixel a u Deimosu pak 240 m/pixel.
130 snímků z kamery HRSC (High Resolution Stereo Camera), konkrétně z kanálu SRC (Super Resolution Channel) vzniklo díky sondě Mars Express v roce 2009. Snímání začalo 5. listopadu v 9:14 SEČ a snímky byly nejprve pořizovány jednou za sekundu po dobu minuty a půl, přičemž na konci se frekvence zvýšila na jednu fotku za půl sekundy. Rozlišení na bližším Phobosu odpovídá 110 metrům / pixel a u Deimosu pak 240 m/pixel.
Zdroj: http://planetary.s3.amazonaws.com

Mise MMX by měla odpovědět na otázku, která vrtá hlavou vědcům již dlouho – odkud tyto dva měsíce pochází a kde se vlastně vzaly. Narazilo snad do Marsu nějaké těleso a vznikly měsíce z vyvrženého materiálu? Nebo se snad jedná o asteroidy, které vznikly někde jinde a v průběhu věků byly zachyceny gravitací planety? „Překvapivě řečeno, vůbec netušíme,“ přiznává David Lawrence z Johns Hopkins University, který je hlavním výzkumným pracovníkem přístroje od NASA pro misi MMX.

Sonda Mars Moons eXploration (MMX)
Sonda Mars Moons eXploration (MMX)
Zdroj: http://planetary.s3.amazonaws.com/

Lawrence webu Planetary.org vysvětlil, že pokud MMX objeví mnoho lehkých těkavých látek jako je voda, uhlík či síra, naznačovalo by to, že se jedná o zachycené asteroidy. Naopak pokud sonda zjistí, že jsou měsíce vyschlé jako troud a nic se z nich nevypařuje, podpoří to teorii vzniku z materiálu vyvrženého z Marsu. V tom případě by se jednalo o časové schránky z raného vývojového stádia Marsu. Existuje ještě možnost, že by každý měsíc mel jiný původ, ale podle Lawrence je to nepravděpodobné.

Japonská sonda bude zaměřena nejen na dopravu vzorků z Phobosu na Zemi, ale ponese i sedm vědeckých přístrojů, které zajistí dálkový bezkontaktní průzkum obou měsíců. Jak již bylo uvedeno výše, jedním z nich je gamma a neutronový spektrometr MEGANE (japonsky brýle), který poskytne NASA. Kosmické záření, které přichází ze zdrojů mimo Sluneční soustavu, zasáhnou Phobos a vytvoří gamma záření a neutrony. Měřením těchto produktů dokáže MEGANE určit, jaké prvky se nachází na povrchu Phobosu. Přístroj poskytne nejlepší výsledky, když se od cíle nachází ve vzdálenosti jednoho poloměru, což u Phobosu činí zhruba 11 kilometrů. MMX se zaměří i na Deimos, ale sonda kolem něj neproletí tak blízko, aby MEGANE dával dobré výsledky.

MMX při zkoumání Phobosu - ve výřezu je vidět MEGANE
MMX při zkoumání Phobosu – ve výřezu je vidět MEGANE
Zdroj: https://api.hub.jhu.edu

Výsledky zatím posledního desetiletého průzkumného seznamu (Decadal Survey) jmenuje povrchové mise na Phobos a Deimos jako priority pro program Discovery, který provozuje NASA a který má za cíl realizovat nízkonákladové mise zaměřené na planetární vědu. Když Japonci hledali mezinárodního partnera, který by postavil gamma a neutronový spektrometr, NASA vycítila šanci a vyhlásila, že půjde o „samostatnou příležitostní misi“ (standalone mission of opportunity). Agentura vyhlásila přijímání nabídek s cenovým stropem v hodnotě 20 milionů dolarů. Vítězný návrh přišel z Applied Physics Laboratory, která funguje v rámci John Hopkins University, který vycházel ze spektrometrů na misích MESSENGER a Psyche. Právě Applied Physics Laboratory zajistí i výrobu přístroje MEGANE ve spolupráci s kalifornskou Lawrence Livermore National Laboratory.

Samotná sonda MMX se skládá ze tří samostatných částí – návratového modulu, pohonného modulu a průzkumného modulu. Všechny tři vystartují do vesmíru společně v roce 2024. U Marsu se MMX spirálovitě přiblíží k Phobosu a přistane na jeho povrchu. Gravitace je zde extrémně nízká – sotva 1800× nižší než na Zemi, přesto je dostatečná k tomu, aby mohla být sonda bezpečně ukotvena k povrchu.

Předstartovní konfigurace
Předstartovní konfigurace
Zdroj: http://mmx.isas.jaxa.jp

Sonda by mohla obsahovat dva mechanismy pro odběr vzorků – vrtačku pro odběr jádrového materiálu z hloubky několika centimetrů a trychtýřovité zakončení přistávací nohy, skrz které by se s pomocí vyfouknutého plynu dostaly vzorky prachu do odběrného zařízení. Důvod, proč by měly být odběrné mechanismy dva, je založen na nejistotě vědců, jaké podmínky mohou na Phobosu čekat. S dvojicí zařízení budou pokryty oba extrémy a nebude hrozit, že mise nedokáže odebrat materiál.

Po odstartování z povrchu ještě sonda obletí Deimos při cestě na oběžnou dráhu Marsu. MMX odhodí svůj průzkumný modul a zažehne motory vstříc Zemi. U naší planety se v roce 2029 oddělí návratový modul od pohonného a na povrchu přistane pouze modul návratový. Mise sice odstartuje až za šest let, ale odborníci se na ni již pilně připravují – zvlášť když MEGANE musí být doručen rok před startem. „Hodně teď létáme do Japonska, protože musíme mít všechna rozhraní správně nastavená,“ přibližuje Lawrence a dodává: „Je to slušná výzva, ta mise je hodně odvážná.“

Zdroje informací:
http://planetary.org/

Zdroje obrázků:
http://planetary.s3.amazonaws.com/…/spacecraft/2018/20180607_phobos-and-mmx.jpg
http://mmx-news.isas.jaxa.jp/…/2017/06/MMX-NEWS_SRC_Fig.001.jpeg
http://planetary.s3.amazonaws.com/…/20130818_phobos_deimos_mex_src_20091105.gif
http://planetary.s3.amazonaws.com/…/2018/20180607_mmx-components.png
https://api.hub.jhu.edu/…/styles/hub_medium/public/craft111717.jpg?itok=rLOzSVOt
http://mmx.isas.jaxa.jp/en/img/img001.png

Rubrika:

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
pb
pb
6 let před

Tá misia bude úžasná, myslím že bude mimoriadne sledovaná. Megane bude mimoriadne výkonný prístroj. No a samozrejme najdôležitejšie budú vzorky z povrchu Phobosu. Škoda že sonda nepreltí aj bližšie k Deimosu tak aby mohla získať lepšie výsledky z Megane. Porovnanie výsledkov medzi Mesiacmi bude mimoriadne zaujímavé.
pb 🙂

Alois
Alois
6 let před

O Phobos se již třikráte pokoušeli Rusové. V roce 1988 jednou nedoletěli a jednou skončili při přibližování. V roce 2011 sonda FG zamrzla na LEO a neodletěla, ta měla též přivézt vzorky z povrchu.
V době realizace této mise by měl mít Musk, dle své sci-fi vize, kosmickou loď na Mars pro 100 kolonistů !?

Samo2
Samo2
6 let před
Odpověď  Alois

Čo keď nebude mať Musk BFR? Je potreba viac paralelných projektov no aj keby že BFR už funguje tak to stále má zmysel kedže budú potrebovať retransláciu signálu od Marsu v tomto smere sa každá pomoc zíde.

pbpitko
pbpitko
6 let před
Odpověď  Alois

BFR bude tak za 10-20 r.
* Elonova konštanta.
🙁

Spytihněv
Spytihněv
6 let před

Startovat se bude určitě klasicky v okně, takže u Marsu cobydup, ale návrat asi nevychází, takže tu máme až nečekaně dlouhou misi. Sice nějakou dobu zabere pobyt na oběžné dráze Marsu a i na Phobosu pobudeme, ale i tak to vypadá na pár let cesty domů. Jinak mise určitě velmi očekávaná, už jen kvůli tomu prokletí, nebo jak se to řekne rusky 🙂

Alois
Alois
6 let před
Odpověď  Spytihněv

Jaképak “ prokletí “ ? Kdo umí, tak umí, kdo neumí tak … . Vždyť u Marsu už excelují i Indové !

pbpitko
pbpitko
6 let před
Odpověď  Alois

Aj japonci a čoskoro aj číňania.

pbpitko
pbpitko
6 let před

Záchyt planétky graviačným poľom Marsu je krajne nepravdepodobný. Gravitačná dynamika vyžaduje aby sa planátka pri Marse pribrzdila, ináč odletí preč .
Bude prilietať väčšou rýchlosťou ako je 1.kozmická rýchlosť pre Mars a gravitačné pole Marsu bude planétku ešte viac urýchľovať. Pri odlete síce Mars bude planetku spomaľovať, ale to nebude stačiť. Leda že by vo vhodnom okamihu planétka škrtla o Mars čo by ju mohlo spomaliť, alebo čo je pravdepodobnejšie, rozbije ju – trosky z planétky a čiastočne aj z Marsu sa potom už môžu s istou, nie príliš veľkou pravdepodobnosťou zachytiť na obežnej dráhe. Škrtnutie však musí byť skutočne veľmi presne a pod vhodným uhlom, čo je málo pravdepodobne, ale nie nemožné. Takto pravdepodobne vznikol náš Mesiac, ale to nebola planétka, ale formujúca sa proto-planétka. Planétka pri Zemi či Marse by sa najpravdepodobnejšie rozprskla na drobné kúsky a slabá gravitácia málo hmotných teliesok zo zrášky by nedokázala ich sformovať do mesiačika.
Iná možnosť je že by priletela dvoj-planétka (tých je požehnane) a jedna z planétok by si s druhou mohli vymeniť moment hybnosti, čo by znamenalo že jedna planétka by zostala pri Marse a druhá by bola vykatapultovaná o to väčšou rýchlosťou na únikovú dráhu. Táto možnosť tiež je dosť málo pravdepodobná, ale o hodne väčšia ako v prvom prípade.
pb 🙂

pbpitko
pbpitko
6 let před
Odpověď  pbpitko

„formujúca sa proto-planétka”
NIE !!!
ale PROTO-PLANÉTA.
Ospravedlňujem sa !
pb 🙁

ptpc
ptpc
6 let před

Len pre upresnenie – Čína plánuje sondu k Marsu v roku 2020, kde bude orbiter, lander aj rover.
Ale návratová misia z Marsu sa plánuje až neskôr (cca 2030). Čiže ide o dve rozdielne misie.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.