sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Američané mění pumpu na ISS

Dnes ve 14:10 našeho času by měl začít americký, šest a půl hodiny dlouhý výstup do volného prostoru, kterého se zúčastní Andrew Feustel (velitel výstupu – jeho skafandr bude mít červené proužky) a Richard Arnold (skafandr bez pruhů). Jejich prvním úkolem bude přesunout pumpu PFCS (Pump Flow Control Subassembly) z platformy pro náhradní díly k manipulátoru Dextre. Astronauti odstraní poškozenou pumpu PFCS, která se stará o cirkulaci čpavku ve vnějším chladicím okruhu. Pozemní operátoři pak s pomocí dálkového ovládání robotické paže Canadarm 2 a malé paže Dextre umístí náhradní díl na správné místo.

Další úkoly jsou už drobnějšího charakteru a jde třeba o výměnu kamerového systému a komunikačního přijímače na modulu Destiny. Půjde již o jubilejní 50. výstup provedený z amerického modulu Quest. Na ISS samozřejmě  proběhlo výstupů více, ale ty ostatní byly buďto z ruských přechodových komor nebo z komory na raketoplánu. V tomto článku budete mít možnost sledovat celý výstup živě na NASA TV, kde začíná vysílání již pár desítek minut před zahájením samotného výstupu.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/DdQom1-WsAARCdq.jpg:large

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tonda
tonda
6 let před

Jestli se pletu,tak mě prosím opravte,ale tohle už bude třetí výměna pumpy v chladícím okruhu?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  tonda

Pumpy jsou na ISS celkem čtyři, nejsem si ale jistý, která pumpa byla měněna kolikrát.

Yokotashi
6 let před
Odpovědět  tonda

Nase civilizace se specializuje na vyrovu suntu, ktery se rozpadne tesne po zarucni dobe. Neocekavam, ze by takovy sunt umyslne dodali na ISS, ale pokud jsou zkusenosti vetsiny lidi v prumyslu postavane takto, znamena to, ze malokdo umi udelat veci tak, aby vydrzely opravdu dlouho. Takze i kdyz se snazi je vysledek horsi, nez by se stejnou technologii mohl byt.

A k tomu je nutne pripocitat fakt, ze zarizeni pracuje ve vakuu, prevdepodobne zaziva obrovske teplotni soky pri prechodu ze svetla (1.5kW/m^2) do stinu (efektivni teplota okoli par desitek K i kdyz vakuum je dobra izolace proti vsem typum prenosu tepla krome salani). Kosmicke sondy maji typicky co nejmene pohyblivych dilu. A rakety, Apollo a podobne veci maji zase za ukol vydrzet nekolik hodin az dni a pak shori v atmosfere, nebo zustanou nekde na orbite/Mesici.

Takze veskere zkusenosti nasi civilizace s dlohodobe fungujici mechanikou ve vesmiru jsou: 1x Skylab, nekolik ruskych stanic (tusim, ze 3 vcetne MIRu, ale nechci kecat), cinske stanice (myslim, ze 2) a ISS. Optimista by zapocital jeste raketoplany, ale ty se po pristani kompletne kontorolovaly a opravovaly, takze v zasade byly v kosmu efektivne vzdy jenom par dni.

V tehle kombinaci nezkusenosti, nezvyku delat veci poradne a silenych podminek povazuju 4 vymeny pumpy za 20 let za uspech. Zkuste nechat bezet 20 let v kuse klimatizaci, centralu, nebo motor v aute.

Honza
Honza
6 let před

Chtěl bych se zeptat, kosmonauti při výstupu jsou nějak jištění nebo se drží jen rukama?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Honza

Používají k tomu karabiny, které přicvaknou k zábradlí.

Honza
Honza
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Děkuju za velice rychlou odpověď!

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Honza

Rádo se stalo. 😉

3,14ranha
3,14ranha
6 let před
Odpovědět  Honza

Jako další opatření je k batohu skafandru připojena 38kg krabice “Simplified Aid For EVA Rescue” (SAFER)

Což je defacto osekané raketové křeslo schopné dodat změnu rychlosti (delta-v) ne moc závratných 3 m/s

Při selhání karabiny, nebo prvku zábradlí, nebo lidské chybě by to ale mělo k záchraně stačit…

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  Honza

V podstatě se dá říct, se ti, kteří nebyly jakýmkoliv způsobem přichyceni k lodi či stanici ať už lankem, kabelem či hadicí, se dají spočítat na prstech obou rukou, nebavíme se o IVA a Měsíci. Pokud wiki nekecá, bylo jich 6. A abych nekecal úplně, jak udělali EVA u sojuzů 4/5, to fakt netuším.

Kamil
Kamil
6 let před

Andrew vystupuje do první desítky specialistů podle délky práce v kosmu. A to ho ještě pár výstupů čeká. Ale aby se dostal na první místo, chtělo by to ještě jednu misi.

Vítek
Vítek
6 let před
Odpovědět  Kamil

Bohužel, po této misi odchází od astronautů.

Kamil
Kamil
6 let před
Odpovědět  Vítek

To je škoda, je mladej, určitě by měl šanci ještě letět

Kamil
Kamil
6 let před

Andrew vstupuje do první desítky specialistů podle délky práce v kosmu. A to ho ještě pár výstupů čeká. Ale aby se dostal na první místo, chtělo by to ještě jednu misi.

Dave
Dave
6 let před

Chtěl bych se zeptat na co na iss potřebují čpavek ?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Dave

Je to chladící médium, které odvádí přebytečné teplo do radiátorů, kde se vyzáří do prostoru.

Dave
Dave
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Díky za odpověď

https://kosmonautix.cz/2018/05/16/zive-americane-meni-pumpu-na-iss/