křišťálová lupa

sociální sítě

Přímé přenosy

krátké zprávy

MaiaSpace

Francouzská vesmírná agentura CNES si vybrala MaiaSpace, startup podporovaný ArianeGroup, který vyvíjí znovu použitelnou malou nosnou raketu, aby převzal odpalovací rampu ve Francouzské Guyaně původně postavenou pro raketu Sojuz.

Starfish Space

NASA udělila smlouvu ve výši 15 milionů dolarů společnosti Starfish Space pro financování vývoje mise na inspekci trosek. Mise Small Spacecraft Propulsion and Inspection Capability je naplánována na konec roku 2026.

D-Orbit

Italská firma D-Orbit, zabývající se vesmírnou logistikou, získala 150 milionů eur (168 milionů dolarů) ve dvoudílném kole financování série C. Prostředky umožní společnosti D-Orbit vyvinout vesmírné cloud computing a servisní systémy na oběžné dráze.

Hydrosat

Společnost Hydrosat rozšiřuje oblast svého podnikání v Latinské Americe. V Mexiku a Guatemale využívají nástroje Hydrosatu ke zlepšení efektivity využívání vody, zvýšení výnosů plodin a podpoře udržitelného zemědělství prostřednictvím firemní platformy IrriWatch.

Space Rapid Capabilities Office

Space Rapid Capabilities Office (Space RCO), specializovaná divize v rámci US Space Force, zahájila první fázi projektu zaměřeného na vývoj infrastruktury pro družicové operace založené na cloudu.

Federální komise pro komunikace

Federální komise pro komunikace odhlasovala 26. září otevření širšího spektra pro Starlink a další negeostacionární družicové operátory. Operátorům NGSO se tak umožní přístup k frekvencím v pásmu 17,3-17,7 gigahertzů pro družicovou komunikaci.

Radian Aerospace

Společnost Radian Aerospace oznámila 25. září, že provedla první sérii pojížděcích testů prototypu PFV01, prototypu znovupoužitelného orbitálního kosmického letounu.

Satellite Control Network

Americké vesmírné síly postupují vpřed s plány na rozšíření své stárnoucí Satellite Control Network (SCN) využitím komerčních satelitních antén. Vesmírné síly čelí nedostatku kapacity, kdy se roční vypouštění družic podporovaných SCN od roku 2012 ztrojnásobilo.

Outside Analytics

Společnost Outside Analytics získala zakázku ve výši 25 milionů dolarů na integraci dat z družic pro varování před raketami a dalších senzorů v Laboratoři nástrojů, aplikací a zpracování (TAP) při U.S. Space Force.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Anatomie teleskopu TESS

TESS bude do vesmíru hledět čtyřmi kamerami.

Do startu hledače exoplanet, který by měl významným způsobem rozšířit databáze planet, které obíhají kolem cizích hvězd, se nezadržitelně blíží a čeká nás už za méně než deset dní. Ještě než dojde k zážehu devíti motorů Merlin a Falcon 9 se vydá k obloze, kam bude vynášet první větší vědecký náklad pro NASA, pojďme se nejprve seznámit s konstrukcí celého teleskopu. Kosmická agentura při této příležitosti připravila povedenou infografiku, kterou jsme přeložili do češtiny.

Anatomie teleskopu TESS
Anatomie teleskopu TESS
Zdroj: https://tess.gsfc.nasa.gov/

Zdroje informací:
https://tess.gsfc.nasa.gov/
https://tess.gsfc.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/tess_starfield_still.jpg

https://tess.gsfc.nasa.gov/documents/TESS_Infographic_Poster.pdf

Rubrika:

Štítky:

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Alois
Alois
6 let před

Pomalu, ale jistě začíná období výjimečně bohaté na kosmonautické události do té míry, že by to vyžadovalo speciální kalendář, aby člověk něco nepropásl a potrvá to po celý zbytek roku.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Alois

Bude to paráda!

pbpitko
6 let před

Pre SPACEX nezrovnateľne významnejšia misia ako FH.
Prvá vedecky skutočne významná misia, prvá pre súkromný sektor.
A tiež najzložitejšia trajektória do výnimočnej cieľovej pozície.
pb 🙂

Lukáš Král
Lukáš Král
6 let před

Omlouvám se za off-topic, ale mohlo by vás zajímat že na brněnském výstavišti bude v květnu „světová výstava o kosmonautice“ Cosmos Discovery – viz https://www.cosmosdiscovery.cz/. Ví o tom někdo víc? Předpokládám že výstava už proběhla na více místech… Před pár lety byla podobná výstava na pražském výstavišti – není to náhodou ta samá?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Lukáš Král

V Praze byla gateway to space. Tahle výstava byla před dvěma lety v Bratislavě a byla moc pěkná.

krosta
krosta
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Pane Majere, budete tam mít přednášku? Nebo někdo z Kosmonautix? dík

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  krosta

Tahle akce není o přednáškách. 😉
Ale jako návštěvník se tam asi podívám a myslím, že nebudu z naší redakce sám.

Robertix
Robertix
6 let před
Odpovědět  Lukáš Král

Ja som bol na tom pred rokom v Bratislave a bolo to velmi dobre, osobne som mal z toho velký zážitok, pojdem asi aj do Brna, hádam to nebude úplne to isté, ale na 99% áno 😀

Spytihněv
Spytihněv
6 let před

Co je pravdy na tom, že TESS disponuje nejrychlejším datovým přenosem v historii, ať už se jedná o družice Země nebo meziplanetární sondy? Mělo by jít o 125 Mbit/s.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Spytihněv

Asi to bude souviset s tím, co jsme psali v tomto článku.

Jak popisuje Robert Lockwood, při komunikaci se sítí DSN se použije spektrum označované Ka2: „26 GHz, to je pásmo, které je vyhrazeno pro tyto mise, které nejsou v hlubokém vesmíru. Pásmo bylo volné a ve skutečnosti TESS bude teprve druhou misí, která jej využije.“

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.