sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Dragon vyráží k ISS

Zásobování ISS patří mezi nejprestižnější úkoly, které byly firmě SpaceX svěřeny. Lodě Dragon dopraví ke stanici ve výšce 400 kilometrů více než dvě a půl tuny nákladu a jelikož jsou vybaveny tepelným štítem, dokáží jako jediné zásobovací prostředky vozit náklad i dolů. Již čtrnáctá ostrá zásobovací mise by měla odstartovat ještě dnes večer. Opakovaně použitý je nejen první stupeň Falconu 9, ale i samotná kosmická loď Dragon. Rádi bychom Vás tedy pozvali ke sledování celého přenosu živě a s českým komentářem.

Ke startu by mělo dojít dnes, tedy v pondělí 2. dubna ve 22:30 středoevropského času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 22:15 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Martin Gembec. Nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky – stránku obnovujte pouze v případě, kdy se nový příspěvek neobjeví více než pět minut.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/SpaceX_CRS-14_Patch.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
36 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
android
6 let před

Dnes zase nepřistáváme? Se divim, že ty stupně nechtěj někde vystavit. Letecká muzea by se o to časem až nebude ten motor aktuální poprala.

Martin Gembec
Martin Gembec
6 let před
Odpovědět  android

Původně jsem se mylně domníval, že ano, když je dost paliva i povolení, ale oni to nepotřebují. Muzea? Nevím, možná problém špionáže.

ventYl
ventYl
6 let před
Odpovědět  Martin Gembec

To nemusi byt uplne odveci. Tesla svoje patenty dala k dispozicii ako public domain a Musk sa vyjadril, ze SpaceX nic nepatentuje, pretoze by to cinania okopirovali a patentove spravy by vzali ako vzory.

MartinH
MartinH
6 let před
Odpovědět  android

Zatím je to současná technika a ne muzejní kousek, do té doby by to museli někde skladovat za své a to něco stojí. Záchrana také nebude zadarmo. Navíc pro sebe už muzejní exponáty mají.

Michael Voplatka
6 let před
Odpovědět  MartinH

Ale v muzeích se přeci nachází i současná technika, nejen ta historická. Problém možná bude s těmi financemi nebo utajeností hardwaru.

ladaan
ladaan
6 let před
Odpovědět  MartinH

A co vylovení trosek z moře/oceánu? To SpaceX řeší? Nebo se to vše potopí a „uskladní“ na dně oceánu?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  ladaan

Řeší se to úplně stejně jako u všech jiných raket – žádné vylovení se nekoná. Bavíme se o hloubce několika set metrů až kilometrů a první stupeň váží přes dvacet tun. Taková akce by byla náročnější a dražší než samotné přistání.

Jojo
Jojo
6 let před

Budeme vidiet dragona po starte na nasej oblohe?
Iss poleti nad europou tak ze ju budeme z BA vidiet cca 22:34 na 36 sekund 🙂
Poleti za nou dragon cca ten isty smer

Dik

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Jojo

V té době už asi bude ve výšce 400 km tma. Na to, abychom viděli přelet, musí dopadat na loď světlo.

ixb1
ixb1
6 let před

K čemu mají namontované přistávací nohy,když jak říkáte se přistávat nebude?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  ixb1

Block 5 má mít vylepšené nohy a tak není důvod ty staré schovávat. navíc asi chtějí vyzkoušet nějaké přistávací manévry nad volnou hladinou a tak je vhodné, aby byla raketa ve správné konfiguraci jako při skutečném přistání.

Ivo
Ivo
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Je to přesně tak, navíc si myslím, jestli se nesnaží nohy využít na aerodynamické brzdění. Ale uvidíme jak to bude snad už koncem měsíce.

Paveler
Paveler
6 let před

Stupeň se po přistání potopí, nebo zůstane plavat na hladině a nechá se odtáhnout? Uklidit? Děkuji za odpověď, online přenos a cely tento super web.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Paveler

Potopí se. Jednou zůstal na hladině, ale raději jej nechali potopit, protože nebylo možné zajistit jeho bezpečnost – slaná voda mohla poškodit elektroniku a v nádržích se mohl zvyšovat tlak. Jsme rádi, že se Vám náš web líbí. 😉

Zdenek
Zdenek
6 let před

V jakém stadiu je nafukovací modul u ISS. Jaké je jeho nynější využití.

Martin Gembec
Administrátor
6 let před
Odpovědět  Zdenek

Viz dole..

bill
bill
6 let před

Díky kosmonautixi! 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  bill

Děkujeme, že jste s námi byl. 😉

Martin
Martin
6 let před

Kdy se spojí s ISS??

Martin Gembec
Administrátor
6 let před
Odpovědět  Martin

4. dubna kolem 11:30 našeho času.

Tovy
Tovy
6 let před

Děkuji za krásně připravený přenos.

Když tak sleduji ty dotazy na přednášky – nebylo by možné dát na web novou záložku na itinerář přednášek? Zájemci si mohou hned ověřit, kdy něco poblíž bude.
Jinak ohledně jídla v kosmu – Ruská část byla zpracována ve dvou dílech dokumentu Ruská vojenská technika (Prima Zoom)

Martin Gembec
Martin Gembec
6 let před
Odpovědět  Tovy

Pravda, nějaký kalendář akcí by se hodil.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Tovy

Děkujeme moc za pochvalu.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  Tovy

To s těmi přednáškami,něco podobného sem už taky navrhoval. Vím, že to zveřejňujete na fórech, ale tady se k tomu dostane víc lidí. A když to uvidí člověk přehledně, líp se v tom vyzná.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

To je otázka. Stejně by to muselo být na nějaké subdoméně – jako jsou třeba termíny startů – protože do pravého sloupce už se nic nevejde. A je otázka, zda by to na té subdoméně našlo víc lidí než na fóru.

Martin Gembec
Martin Gembec
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Stačil by na to jeden textový odkaz a stránka s kalendářem, viz naše škola, kde k tomu používám jeden řádek textu na úvodní stránce v pravém sloupci… http://www.zsrynovice.cz/skola/plan-akci/

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Martin Gembec

Hmmm, to zní dobře. Teď ještě druhý problém – nezapomínat na aktualizace. 😀

Zdenda z Třebíče
Zdenda z Třebíče
6 let před

Jak to vypadá s nafukovacím modulem u ISS. Jaké je jeho nynější využití.

Martin Gembec
Administrátor
6 let před
Odpovědět  Zdenda z Třebíče

Zdendo dotaz čekal na schválení.. Modul je v dobrém stavu, myslím, že ho mají jako sklad a dále sledují stav. Nestihl jsem sledovat víc, asi odpoví lépe jiní.

Honza
Honza
6 let před

Díky za přenos a za skvělý duální komentář, bylo to opravdu výborné!

Martin Gembec
Martin Gembec
6 let před
Odpovědět  Honza

Opravdu super, moc jsem si to užil. Ve čtyřech redaktorech Kosmonautixu jsme i skoro stíhali odpovídat 😀

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před

Moc hezký přenos, na to že bych Lukášův první, tak to bylo fajn. Byl limitován pouze tou občas nižší hlasitostí (zvlášť, když byl nahlas zapnutý orig. komentář, tak nebyl Lukáš slyšet vůbec). Pominu teď trošku ten mikrofon, kdy ho bylo slyšet jako ze studny.
Jeho komentáře byly věcné, odpovídal velmi dobře, a misty dokázal zaskočit I Dušana, když věděl narozdíl od něj tu odpověď na jídlo. Za diváctvo myslím panovala velká spokojenost. A musím říct, tedy, že pánové redaktoři na chatu se taktéž neskutečně oháněli (excelentní chobotnice).
Na druhou stranu, měl jsem to čekat, že ten třetí bude Lukáš, protože je jediný další (o kom tedy vím), kdo přednáší pro publikum. Jsem osobně zvědav, kdy se zapojí I samostatným výkonem.
Závěrem, Martin Gembec to už psal, ale zmíním to, když Dušan včera vyhlásil odpovědnu, a začlo se odpovídat jak slovně, tak textem, tak ste to stíhali prakticky odpovídat na vše. Smekám a klaním se. Taková chobotnice by se mi taky líbila do práce.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Díky moc, jsme rádi, že měl přenos úspěch. A Lukáš už mi po přenosu říkal, že jej milé reakce přiměly, aby investoval do lepšího mikrofonu, takže i tento bod by se měl vyřešit.

MT
MT
6 let před

Dragon dokaze dopravit material z ISS zpet na Zemi. Predpokladam, ze dulezitou informaci potrebnou pro nasledne uspesne pristani je presna hmotnost nakladu. Moje otazka zni: jak se vazi na ISS?
Dekuji

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  MT

Tohle už bylo vyřešeno I na Skylabu viz
https://kosmonautix.cz/2016/09/skylab-laborator-na-nebesich-9-dil/
Na ISS to měří 2 způsoby, moc nemám čas, tak to překládat podrobně nebudu, za chvíli jdu vzorovat formu. Dělají to na základě síly pružiny proti tělu astronauta a počítají 2. Newtonova zákona, uvádí se na stránce přesnost na pul liby (cca 230g)
https://www.airspacemag.com/daily-planet/how-do-astronauts-weigh-themselves-space-180953884/

Tesla
Tesla
6 let před

Bude dnes možné v 20:49 zahlédnout jak Dragoun sleduje ISS po přiblizovaci draze?

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2018/04/02/zive-a-cesky-dragon-vyrazi-k-iss/