ŽIVĚ A ČESKY: Pátá desítka Iridií čeká na start Falconu

Vandenbergova základna se dnes odpoledne našeho času stane svědkem startu rakety Falcon 9. Na polární dráhu by měl nosič firmy SpaceX dopravit dalších deset družic Iridium Next, které postupně nahradí stárnoucí družice Iridium. Při tomto startu se sice nechystá přistání prvního stupně, ale jelikož na volné moře vyplula loď Mr. Steven, mohli bychom se dočkat alespoň pokusu o záchranu aerodynamického krytu. Rádi bychom Vás tedy pozvali k našemu živě a česky komentovanému přenosu.

Ke startu by mělo dojít dnes, tedy v pátek 30. března v 16:13 středoevropského času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy lehce před 16:00 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Lukáš Houška. Nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky – stránku obnovujte pouze v případě, kdy se nový příspěvek neobjeví více než pět minut.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
http://spacenews.com/wp-content/uploads/2016/09/Iridium-Next.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

35 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Pátá desítka Iridií čeká na start Falconu”

  1. JanHonnza napsal:

    Diky za prenos, pan Gembec to zvladl bezvadne, i kdyz situace prinasela tezkosti. Bylo to zajimave, prijemne stravene svatecni odpoledne. Diky

  2. Geo napsal:

    Martine děkuji a ty odkazy jsou SUPER ! 😀

  3. Jirka Hadač Redakce napsal:

    Já si osobně myslím, že Dušan Martina po vysílání mohl akorát pochválit (navazuju na Martinova slova z přenosu). Nejdelší přenos měl tuším Dušan při některém šíleně dlouhém čekání na elektron. To už ani Dušan nevěděl, co má říkát, a lidičci vyčerpali otázky. A poznámky do vysílání stylu – idu si udělat pití, prostě to je nestandart. Aby bylo jasno, pokud někdo vysílá třetí hodinu, tak naprosto chápu, že mu dojde vše co měl na stole.

    Mě se to dnes líbilo, konkrétně ukázky zajímavých webů (většinu sem znal, ale chápu, že někdo ne), zejména vyzdvihnu elonx.cz a heavensabove a spacex na fb. I ty ukázky starších družic Iridium byly dobré, k tomu sem se při brouzdání netem zatím nedostal se na ně podívat. Byly v přenosu zmiňovány oběžné dráhy, že je jich několik, jen by možná mohlo být zajímavé je příště rozebrat, čím se liší jedna od druhé, kolik z těch původních družic bylo už deorbitováno, připomenout tu srážku s kosmosem, že tam jsou i takové, kdy dvě fungují jako jedna :-D. Martin měl dnes spoustu zajímavých a nových nápadů, jako obvykle, za které mu ještě jednou děkuji, dělají přenos unikátní a jedinečný. Normálně jsem si v jednu chvíli myslel, že dělá přenos proto, že komentoval původní stupeň (tedy než prozradil, že Dušan nemůže).
    Díky Martine za hezký přenos, já ho sledoval ze záznamu a dobré.

  4. PaR napsal:

    Také děkuji moc Martinovi Gembecovi za přenos. Bavilo mě to hodně a ani jsem nelitoval toho utnutí. Náhrada byla zcela plnohodnotná. 🙂

    Ještě jednou díky.

  5. Michal napsal:

    Taktiež ďakujem za prenos.
    Nestihol som sa spýtať na ďalší osud horného stupňa. Nechajú ho ako smetie, nech časom spomalí a zhorí v atmosfére, alebo im zostalo dosť paliva, aby ho postrčili na rýchlejší zostup?

    • Martin Gembec Administrátor napsal:

      Horní stupeň provádí deorbitační zážeh a končí v atmosféře někde nad oceánem. Před startem je už předem pro tento manévr vytyčená oblast. Jen si nedokážu teď vybavit, odkud ty mapky oblastí kolegové čerpají.

      • Štěpán napsal:

        To by mě docela zajímalo 😀

      • Ketivab napsal:

        Do vytyčené oblasti pro návrat druhého stupně by měl být pro letadla a lodě vstup zakázán. Takové údaje jsou všem k dispozici, protože je musí každý civilista dodržovat.

      • Michal napsal:

        Vďaka. Ak sa vie všeobecná oblasť, tak podrobnosti sa dajú nájsť napríklad v leteckých NOTAMoch, ktoré sú verejne dostupné. Akurát som netušil, kde sa dá získať info či budú robiť deorbit a do akej oblasti to plánujú.

  6. Petr napsal:

    Díky za přenos. Proč je potřeba mít nějakou licenci na vysílání videa z rakety? Co je nějaké NOAA do toho? Mohli bychom vidět něco, co nemáme?

  7. Tovy napsal:

    Děkuji moc Martinovi Gembecovi nejen za hezký „standartní“ přenos, ale i za neplánované vysílání přeletové fáze a vypuštění. Je vidět, že je pro „každou špatnost“ :-).
    Škoda, že to SpaceX takto utnula, ale alespoň textově.
    A ty informace v hluché přeletové fázi – no super! To mi opravdu chybělo!
    Tolik zajímavých informací, odkazů nejen o kosmonautice (konečně vím, proč čínská stanice nejen klesá, ale někdy i stoupala). Super reakce na chat (Iridia, info o sledování objektů, Twitter…).
    Prosím, aby Martin dostal volnou ruku i příště, třeba se SpaceX smiluje a bude to i s obrazem 🙂

    • Martin Gembec Administrátor napsal:

      Kamaráde, i když si takových reakcí nesmírně vážíme, jistě pochopíš, když se příštích přenosů ujme i někdo další. Momentálně jsme nastaveni tak, že pokud by to šlo, vysílal by ještě někdo třetí, ale to ještě neproběhlo a Dušan toho dělá nejvíce z mnoha důvodů. Počínaje jeho erudicí, časem, vybavením, zkušenostmi. Dohoda je ale taková, že jakmile vychytám chybky, tak mi nic nebrání také vysílat. Pokud tedy mám čas, což ne vždy nastane. Obecně je to právě tak, že když nevysílám, dělám chyby. Mě se na Dušanově komentáři vždy líbí ta exaktnost a přesnost a minimální přeřeky, ale i to, že v kosmonautice má přehled. Jakmile jsem dostal prostor, byť plán byl trochu jiný, povídat více o té části kosmonautiky, která baví mě, tak to bylo znát. Určitě se podobnému přenosu nebráním i v budoucnu, ale nebude to asi pravidlem. Vždy tomu dám prostor podle potřeby.

      • Tovy napsal:

        Samozřejmě to chápu.
        Mi se dneska právě líbila ta rozmanitost v probíraných tématech.
        Chybky mi nevadí, pokud nejsou faktického rázu. Což se zatím snad nikdy nestalo.
        Nevadí mi ani méně faktických dat výměnou za další související zajímavosti, proto se mi to dnes na to tak dobře koukalo. Přece jen už těch Falconů stejného typu pár letělo a let byl rutinní.
        Nějaké slovní zaškobrtnutí osobně neřeším – nikdo není profi moderátor.
        Problémy technického rázu (sekání, vypnutý zvuk) sice nejsou šťastné a stávají se, ale nedívám se na přenos proto, abych číhal na hnidy a pak to spamoval na chatu. Vím, že se to snažíte vychytat.
        Technické nedostatky mi vadí hlavně na straně vysílajícího (Rusko, Nasa, SpaceX…), což neovlivníte (dnes např. stop videpřenosu těsně před SECO a chybějící přenos vypuštění. Jestli vypadl signál z oběžné dráhy – OK, nevím. Pokud jo, tak se SX omlouvám).
        Vybavení pro vysílání – do toho nevidím, mi se zdálo vše OK.

        Samozřejmě kdo komentuje jaký přenos, to je čistě na redakci.
        Ale chtěl jsem říct, že pokud se náhodou dostane šestá várka Iridií k Martinovi Gembecovi, který v rámci přenosu zabrousí do svých oblíbených vod, budu se těšit. Zvlášť jestli se nechá zase unést a protáhne přenos. Řekl bych, že těch cca 400 lidí dnes by se mnou souhlasilo 🙂
        Mimochodem kéž by se povedlo spolukomentování při vypuštění Weba…
        Nic z toho jsem ale řešit nechtěl, jen reaguji 🙂

        Dušan je machr na kosmonautiku, o tom žádná. Jeho příprava je skvělá a nadšení pro věc je nakažlivé. Za jeho práci nejen na Kosmonautixu jsem mu moc vděčný a divím se, kde na tolik aktivit bere čas. Ale přenosů je hodně a jiný moderátor klade důraz na jinou věc.
        A proto se na ty přenosy dívám – právě pro ty nové informace související nejen s daným letem a kosmonautikou, ale i oblíbeným tématem jiného moderátora.

        Třetí člověk – to bude zajímavé – další pohled na věc a zase jiné zpracování.

      • Tovy napsal:

        Update – info o důvodu ukončení přenosu jsem četl až po odeslání příspěvku, SpaceX se omlouvám.

      • Martin Gembec Administrátor napsal:

        Snad jen trochu zákulisí. Posledně jsem zkoušel stolní PC a tam mi nešel obraz na druhém monitoru, tak jsem vše obsluhoval jen na jednom. Rozhodl jsem se tedy přejít na notebook, který zas nezvládal přehrát videa, ale udělal jsem určité změny a ještě se k tomu vrátím, protože dneska jsem buď přišel na správné nastavení, nebo na tom ještě budu muset zapracovat. každopádně po technické stránce jsem s tím byl dnes spokojený, šlapalo to jak hodinky, což už bylo teda potřeba.

    • jregent napsal:

      Díky opět za fundovaný přenos! 🙂

    • ldx napsal:

      Jen pro upřesnění – neutnula to SpaceX, ale NOAA (National Oceanic and Atmosphere Administration), halt letělo se na polární dráhu směrem na Antarktidu…

      • Martin Gembec Administrátor napsal:

        To samozřejmě nikdo nezpochybňuje, ale zpětně nad tím je spíš jen mnoho otazníků. NOAA od toho totiž dává ruce pryč, že o ničem neví a proč právě při 51. startu to nešlo? atd.

  8. Štěpán napsal:

    Tak před 50 minutami psal Musk že za 5 minut chytí Steven kryt. Pokud už 45 minut nic nepíše, tak to moc pozitivně nevidím :/

  9. Jindřich Kubíček napsal:

    Dobrý den
    řekl jste, že teď letí raketa na jih a poletí přes Antrktidu.
    Ale ještě předtím na jihu Afriky vypustí družice, že?

  10. Vlastimil Pospíchal napsal:

    Poprosil bych vás, abyste se v mluveném projevu zdrželi jakéhokoli komentáře k případným vulgárním projevům v chatu. Když si takový přenos pustím ze záznamu, tak mi docela vadí, že se nevěnujete přenosu, ale vyjadřujete se k něčemu, co nevidím a ani bych nechtěl vidět.

    Trolly je nutné ignorovat.

  11. Michal Bursík napsal:

    Posílal jsem Martinovi SZ na fóru ohledně zvuku v testovacím přenosu.
    Ať na to mrkne.
    Už se těším na přenos 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.