sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Rampa pro Ariane 6 roste raketovým tempem

Vizualizace startu rakety Ariane 6

Premiérový let by měla nová evropská raketa Ariane 6 zažít už v přespříštím roce a tak je potřeba pokračovat ve všech navazujících procesech. Nejde jen o to postavit a ozkoušet raketu samotnou. Velký význam má i nezbytná infrastruktura, bez které by starty nepřicházely v úvahu. Na kosmodromu v Kourou již několik měsíců vyrůstá nová odpalovací plošina, která bude vyhrazena právě pro Ariane 6. V dnešním krátkém článku Vás seznámíme s minutu a půl dlouhým videem, které natočil dron. S jeho pomocí se proletíme nad stavbou a nakoukneme tak pod ruce týmům stavařů.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://spaceflightnow.com/…Ariane_6_using_four_boosters_A64_node_full_image_2.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ivo
Ivo
6 let před

Tak to vidím na náklady ve stejne výší za kterou má SpaceX rampy dvě plus celý vývoj Falcon9.

frank
frank
6 let před
Odpovědět  Ivo

Spacex doposud postavil jednu jedinou rampičku, konkrétně na atolu Kwailen 🙂
Druhou vlastní staví v Boca Chica Village v jižním Texasu.

Všechny ostatní místa odkud startuje má pronajaté…

Pokud si pamatuji tak rampa v Texasu má zpoždění, zatím do ní nainvestovali cca 100 milionů dolarů a  navíc nějaké peníze jim přihodil stát Texas.
Současný stav , dle mého mínění nenaznačuje, že rampa by byla vhodná pro BFR, takže asi budou muset ještě postavit další, navíc se jim tam objevily problémy, protože hladina spodní vody je vysoko…

Červ
Červ
6 let před

No, je to docela megastavba … dělat bych na ní nechtěl. Ona Francouská Guyana je docela „hnusná“ země jak pro práci, tak pro život … viz. Motýlek 🙂

vj
vj
6 let před
Odpovědět  Červ

Osobně by mě odrazovala francouzština, ale jinak mi to přijde jako docela pěkný kus země, navíc v EU.

Červ
Červ
6 let před
Odpovědět  vj

Ano, s francouštinou je problém (pravda, spíš můj) … anglicky tak uměl málokdo. Ale jinak si stojím za svým … „hnus“ … je tam vlhké horko (a to mám teplo rád), každý den leje a květena si nezadá s Adélou … plevel velikosti stromů vyroste za týden. Moře samé bahno, vykoupat se vyžaduje značnou dávku sebezapření. Navíc francouský socializmus, s vyjímkou cizinců na kosmodromu tam nikdo jiný nechce dělat, berou EU sociální dávky. K tomu ceny jak ve Švýcarsku. K návštěvě jsou tam jen dvě věci …kosmodrom a Dábelské ostrovy …
Slovy z Cimrmanovy hry … „když to srovnám s tím výletem na Kokořín … tam byly skály pískovcový, občerstvení a co je tady …. prd“ 🙂

vj
vj
6 let před
Odpovědět  Červ

Tak to klima může někoho naopak lákat, jinak to zní jako okresní město u nás.

Radim
Radim
6 let před
Odpovědět  Červ

Poslyšte „chy-trollíni“, tohle je web o kosmonautice…

maro
maro
6 let před
Odpovědět  Červ

Vysoká vlhkost vzduchu je stopka pro každou dovolenou. Jen vylezete z letiště a už jste zlitej vlastním potem. A klidně to může být třeba v září v New Yorku.

Jiný Honza
Jiný Honza
6 let před

Tušíte někdo, proč staví novou rampu a nepoužijí stávající? Ariane 6 je přeci jen „facelift“ pětky a nebudou létat zároveň.

gg
gg
6 let před
Odpovědět  Jiný Honza

Tak například potřebují čtyři díry na SRB?

vj
vj
6 let před
Odpovědět  Jiný Honza

Raketa je vyšší, první a druhý stupeň se budou integrovat horizontálně, náklad se bude integrovat vertikálně a k raketě bude dopraven už v aerodynamickém krytu, změní se počet urychlovacích motorů, změní se způsob zapalování motorů a mnoho dalších věcí, které já ani neznám.
To by znamenalo dost rozsáhlé úpravy, které by se dělaly asi těžko za provozu. Sice se chystá rychlý přechod, ale po nějakou dobu budou provozovány souběžně.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Jiný Honza

Navíc Ariane 5 musí odněkud létat. Není možné ji uzemnit kvůli přestavbě rampy a nemít možnost třeba rok používat ani A5 ani A6, protože se na jejich rampě pracuje.

vj
vj
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Možná by stálo za doplnění i nové video z února: https://youtu.be/1t1dg6gAeSE

3,14ranha
3,14ranha
6 let před
Odpovědět  Jiný Honza

re: Jiný Honza

Než poletí šestka, tak určitě chtějí dál používat pětku (bez odstávky)
A šestka rozhodně není facelift pětky. Je to dost jiná raketa.

https://kosmonautix.cz/2018/02/28/rampa-pro-ariane-6-roste-raketovym-tempem/