sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Magický pohled na jižní pól Jupiteru

Americká sonda Juno pořizuje krásné fotky. NASA dokonce vybrala sérii snímků jižního pólu Jupiteru jako Obrázek dne. Snímek s obohacenými (sytějšími) barvami obsahuje fotky pořízené během jedenáctého blízkého přiblížení 7. února letošního roku. První fotka vznikla v 16:21 našeho času a poslední v 17:01. Vzdálenost sondy od vrcholků oblačnosti se během té doby pohybovala mezi 137 264 km a 200 937 km. Posouvalo se i centrum snímků – mezi 84,1 po 75,5° jižní šířky.

Na první pohled to může vypadat, jak kdyby byly fotky identické a někdo může říct, že na snímku je jen jedna fotka nakopírovaná pětkrát za sebe. Ale stačí prohlídce věnovat trochu více času a odhalíte drobné rozdíly. Nejlépe bude, když začnete porovnávat obrázek nejvíce nalevo s tím nejvíce napravo. Všechny fotky pořídila palubní kamera JunoCam, jejíž surové snímky NASA nabízí veřejnosti, aby si lidé mohli zkusit skládání skutečných dat. Autorem tohoto zpracování je Gerald Eichstädt.

Snímky jižního pólu ze sondy Juno pořízené 7. února.
Snímky jižního pólu ze sondy Juno pořízené 7. února.
Zdroj: https://www.nasa.gov

Mimochodem rádi bychom Vám za pár dní přinesli podrobnější článek věnovaný právě sondě Juno.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://i.ytimg.com/vi/62D77P6tWh4/maxresdefault.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia21979.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
David
David
6 let před

Tahle série mi přišla tak netypická, krásná a zajímavá, že mám pohled na Jupiter od jihu už tři týdny na pozadí plochy 🙂

Honza
Honza
6 let před

Narychlo jsem z toho spíchnul animaci, tady jí máte. Musel jsem zvětšit snímky, aby pasovaly na první, tak trochu utrpěla kvalita, ale i tak to projde.
https://imgur.com/a/D85w8

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Honza

Perfektní práce! Díky moc.

Racek
Racek
6 let před
Odpovědět  Honza

Moc hezký.

pbpitko
pbpitko
6 let před
Odpovědět  Honza

Dal si si záležať, dík. Možno kedy si skúsil máličko doostriť tak by bolo super ! Alw aj tak veľké dík.
pb 🙂

Honza
Honza
6 let před
Odpovědět  pbpitko

Já se s tím moc nemazal, jsem jsem to sám chtěl vidět, tak jsem si udělal v práci krátkou přestávku a hodil to na sebe. A aspoň jsem se naučil dělat gify ve Photoshopu. No a když už to bylo, tak jsem si říkal, že bych se mohl podělit.

David Kuš
David Kuš
6 let před

Díky za skvělé fotky. Těším se na podrobnější článek o sondě Juno, právě jsem se chtěl zeptat na jiné cíle sondy, protože jsem v poslední době viděl jen fotky.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  David Kuš

Pokud se nic nestane, tak vyjde zítra.

Jana
Jana
6 let před

Jeden prima průlet 🙂 :
http://www.astro.cz/apod/ap180226.html

David
David
6 let před
Odpovědět  Jana

Nádhera. Vidět tak Jupiter na vlastní oči! (a nezemřít).
„Viděl jsem věci, kterým byste vy, lidé, nevěřili. Zapálené válečné lodě v dráze Orionu. Viděl jsem C paprsky zářit ve tmě poblíž Tannhäuserovy brány. Všechny ty chvíle se ztratí v čase, jako slzy v dešti.“

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  Jana

No, ono to vypadá tak nádherně a mírumilovně, a přitom je to taková obrovská planeta, vůbec není vidět, že tam Juno není jen na výletě a že si každý průlet může ošklivě odskákat 🙂

https://kosmonautix.cz/2018/02/26/magicky-pohled-na-jizni-pol-jupiteru/