sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Mars potřebuje novou družici pro přenos dat

Stará dobrá družice Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), díky které máme k dispozici extrémně podrobné snímky povrchu a která na Zemi přenáší velké objemy informací z povrchu Rudé planety, postupně stárne. V roce 2020 má k Marsu vyrazit nové vozítko, které technicky vychází z roveru Curiosity. Do plného provozu by se mělo dostat v roce 2021 a to už bude MRO na oběžné dráze kroutit šestnáctý rok ve vesmíru. NASA si je dobře vědoma toho, že její technika postupně stárne, ale nová družice pro rychlý přenos dat (zatím pojmenovaná NeMO (Next Mars Orbiter) však nepřijde dříve než v roce 2022.

Kamera HiRISE sondy MRO.
Kamera HiRISE sondy MRO. Zdroj: NASA/JPL/Ball Aerospace

Do té doby musí MRO fungovat a společně s družicí MAVEN (na protáhlé dráze) na ní bude ležet hlavní zátěž z hlediska přenosu dat. V nejbližší době družici čekají hned dvě významné změny, které na našem fóru představil Miroslav Pospíšil.

  • K navigaci se už v březnu přestane používat stárnoucí záložní inerciální řídící jednotka (IMU – Inertial Measurement Unit), přičemž ta hlavní už je delší dobu mimo provoz. Nově se bude sonda v prostoru orientovat s pomocí hvězd.
  • Sonda upraví svou oběžnou dráhu k odpoledním hodinám nad osvětlenou stranou planety. Důvodem je, aby fotovoltaické panely mohly po delší dobu nabíjet palubní baterie. K tomuto kroku by ale mělo dojít až v roce 2021 po přistání vozítka Mars rover 2020.

Druhá popsaná změna sice pomůže energetickému rozpočtu sondy, ale nese s sebou i nevýhody. Jelikož sonda bude přelétat nad Marsem v době, kdy pod ní bude pozdní odpoledne, budou snímky z její kamery zachycovat dlouhé stíny. To znamená, že bude prakticky znemožněna tvorba známých 3D snímků.

Předběžná vizualizace sondy Mars orbiter 2022 (též NeMO)
Předběžná vizualizace sondy Mars orbiter 2022 (též NeMO)
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Zdroje informací:
http://www.planetary.org/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://mars.nasa.gov/mro/images/PIA07245_200609062-fi.jpg
http://static.uahirise.org/images/2016/details/cut/ESP_048041_1780_RED-montage.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2015/03/mars_sep.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kenny007
Kenny007
6 let před

Trochu mimo téma, ale vždy když vidím snímky z kamery MRO HiRISE s tím úžasným rozlišením 0,3 metru tak si říkám proč tam nezkusí poslat sondu z toho přebytku špionážních satelitů. Pokud vím tak nedávno jeden nabízeli astronomům. Je to v podstatě to samé co HST které váží cca 11 tun. FH by to zvládl. Jestli dobře počítám, výsledné rozlišení by bylo asi 7-8 cm/pixel.

Michal Václavík
6 let před
Odpovědět  Kenny007

Protože takové rozlišení je zbytečné a datový tok nepochopitelný.

tyčka
tyčka
6 let před
Odpovědět  Kenny007

Je velký rozdíl náročnosti mezi přenosem dat z nízké oběžné dráhy – což platí pro špionážní družice kolem Země a přenosem dat od Marsu.

Štěpán
Štěpán
6 let před

Trochu mi nedošla pointa. Ta dráha bude upravena aby se mohly lépe odesílat data?

Jan Fohler
Jan Fohler
6 let před
Odpovědět  Štěpán

Dráha bude upravena z důvodu jak je popsáno. Nejspíš z důvodu stárnoucích baterií a tudíž potřebou lepšího hospodaření s energií.

frank
frank
6 let před
Odpovědět  Jan Fohler

to není jenom o stárnutí baterií ale i solárních panelů, na oběžné dráze Země je to tuším o 20-30 procent za +- 10 let?

Michal Václavík
6 let před
Odpovědět  frank

Fotovoltaické články jsou obecně z dobrých důvodů předimenzované, původní článek správně referuje o redukci zátěže na palubní akumulátory a snížení vybíjecích/nabíjecích cyklů a hloubky vybití.

frank
frank
6 let před
Odpovědět  frank

Michal Václavík, ano nadimenzované jsou , ale pokud vím, tak plánovaná životnost sondy je už asi +-:) dvakrát překročena a plánuje se, soudě dle článku, více než trojnásobné překročení…. každopádně jim držím palce a doufám, že vydrží přenášet data alespoň tak dlouho jak většina TRDS 🙂

Štěpán
Štěpán
6 let před
Odpovědět  Jan Fohler

Ale jak to souvisí s družicí pro Mars?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Štěpán

Jednoduše – Body měly konkrétně ukázat, jak se na MRO projevuje stárnutí. Jde o jasné důkazy toho, že potřebuje náhradu, aby všechna komunikační kapacita nezůstala na MAVENu.

vj
vj
6 let před

Tak ještě je tu TGO, ne? Byť to bude doufejme mít dost práce s vlastním roverem.

Spytihněv
Spytihněv
6 let před

Bude zajímavé sledovat, jak tlak nutnosti zapůsobí na rychlost a kvalitu vývoje nové družice Marsu. Tohle je asi poprvé, kdy opravdu „o něco jde“, sonda se musí vyslat v termínu, protože je na ní něco již provozovaného nebo připraveného závislé. Žádná pohoda, kdy si prostě střihneme odklad, o co jde.

Matúš
Matúš
6 let před

A čo Mars Odyssey s ňou sa nepočíta na prenos údajov?

Spytihněv
Spytihněv
6 let před
Odpovědět  Matúš

Mars Odyssey je na orbitě už od roku 2001, v budoucnu potřebujeme kvalitnější přenos dat a navíc to vypadá, že by jí mohlo dojít palivo možná už v roce 2020. Každopádně už není nejmladší a s tím palivem je to nahnuté, takže se na ní spoléhat nelze.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Spytihněv

Navíc dokáže přenášet jen zlomkové množství údajů vzhledem k nižší přenosové rychlosti.

vj
vj
6 let před
Odpovědět  Matúš

Nekonečná moudrost internetu říká, že Mars Odyssey má starší verzi komunikačního vybavení:
https://en.wikipedia.org/wiki/Electra_(radio)

https://kosmonautix.cz/2018/02/17/mars-potrebuje-novou-druzici-pro-prenos-dat/