Větrná družice ve vakuové komoře

Evropská družice Aeolus právě prochází závěrečnou testovací fází, která ověří chování důležitých systémů, které budou potřeba pro ostrý provoz ve vesmíru. Na jaře byla družice ve francouzském Toulouse v hale firmy Airbus Defence and Space, kde se ověřovala její odolnost vůči vibracím a hluku při startu a v květnu vyrazila do belgického Liége.  Družice tady bude celý další měsíc umístěna v komoře, ze které již byl odčerpán veškerý vzduch. Během příštích 33 dní se bude testovat třeba schopnost generování ultrafialových laserových pulsů nebo schopnost zamíření.

Vakuová komora v belgickém Liége ukrývá družici Aeolus

Vakuová komora v belgickém Liége ukrývá družici Aeolus
Zdroj: http://www.esa.int

Po dokončení zkoušek se družice Aeolus přesune zpět do Toulouse pro poslední ověření před cestou do Jižní Ameriky. Ke startu na raketě Vega by mělo dojít v polovině příštího roku a družice se usadí na polární dráze ve výšce 320 kilometrů.

Aeolus bude sledovat proudění vzduchu pomocí přístroje Aladin. Dvojice laserů má k Zemi vysílat pulsy ultrafialového záření a odražené paprsky zachytí teleskop vybavený citlivými senzory, což je úplně nový přístup k měření intenzity a směru větrů z vesmíru. Přístroj tak přinese informace o proudění v různých výškách včetně údajů o rozložení aerosolů a oblačnosti, což se bude hodit pro zpřesnění atmosférických modelů pro předpověď počasí a k výzkumu klimatu.

Velmi neobvyklý úhel pohledu na družici Aeolus před uložením do vakuové komory.

Velmi neobvyklý úhel pohledu na družici Aeolus před uložením do vakuové komory.
Zdroj: http://www.esa.int

Zdroje informací:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/Aeolus_ready_for_the_chamber.jpg
http://www.esa.int/…/17231595-1-eng-GB/Aeolus_sealed.jpg
http://www.esa.int/…/17231632-1-eng-GB/Before_the_chamber.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Větrná družice ve vakuové komoře”

  1. pbpitko napsal:

    Len nech ju poriadne preklepajú aby zvládla všetko čo na ňu čaká. Ak to bude fungovať ako sa očakáva bude to mimoriadne dôležitá družica pre meteorológov, ale aj inde.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.