Češi vyrobí 600 tun těžký díl pro rampu Ariane 6

Odborný server konstrukce.cz přinesl velmi potěšující informaci – německá firma MT-Mechatronics získala zakázku na výrobu velmi důležitého prvku pro starty nových evropských raket Ariane 6 a předala jej své dceřinné firmě MCE Slaný. Konkrétně se bude jednat o 600 tun těžký deflektor s rozměry 16 × 16 × 9 m, přičemž i s náhradními díly firma dodá celkem 800 tun materiálu. Deflektor uložený 25 metrů pod úrovní rampy bude částečně svařovaný a částečně šroubovaný, takže bude možné snadno vyměnit díly krycího pláště, který bude vystaven náročným podmínkám.

Deflektor bude uložený přímo pod startující raketou a jeho úkolem je usměrnit výron spalin požadovaným směrem do dvou výfukových kanálů. Konstrukce bude po dobu zhruba 50 sekund čelit teplotám až 3000°C, tlaku 10 barů a spalinám o trojnásobné rychlosti, než jakou se šíří zvuk. Celý deflektor se před odesláním do Jižní Ameriky ve výrobním závodě sestaví, aby bylo možné zkontrolovat, že mezi krycími segmenty není žádná mezera větší než 2 milimetry. Současně proběhnou další zkoušky včetně tlakových testů. Pokud zkoušky dopadnou dobře, konstrukce se rozebere a odešle na kosmodrom.

Zdroje informací:
http://www.konstrukce.cz/

Zdroje obrázků:
https://i.ytimg.com/vi/yYZiCdhQeSE/maxresdefault.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

24 komentářů ke článku “Češi vyrobí 600 tun těžký díl pro rampu Ariane 6”

  1. Petr Beneš napsal:

    No teda, vzhledem k tomu, že pracuji jako mistr ve výrobě ocelových konstrukcí, dovedu si živě představit, co taková konstrukce obnáší. A lidem ze Slaného docela závidím, že se můžou na takovém projektu podílet. Tak ať vám to pasuje! 🙂

  2. Racek napsal:

    No, tak tohle mě fakt potěšilo. Před cca 50 lety jsem se tam vyučil ( jo tehdy cesta ke vzdělání nebyla vždy jednoduchá), též můj otec a děd tam pracovali. Ten podnik byl pýchou města (během času vyráběl lokomotivy, za války stíhače tanků Hetzer, pak autojeřáby, mosty, důlní zařízení, dnes i konstrukční celky obřích výletních lodí vč. největších na světě ) a jsem rád, že žije a má se k světu.

  3. Evžen111 napsal:

    HMM? Tak to je pecka, protože v rodině máme několik konstruktérů ocelových konstrukcí a sám mám střední školu na tohle zaměřenou, dovedu si – aspoň vzdáleně – představit mnoho prací s tím spojených. Samozřejmě si nedovedu ani vzdáleně představit jak se jim podařilo splnit všechny specifikace kosmické agentury. To je naprostá fantazie. V tomto oboru je jen málo věcí, to takto vyspecifikovanou, náročnou a certifikovanou práci může překonat. Snad jen práce pro jaderný průmysl.
    Srdečně gratuluji do Slaného a jestli vyjde filmování na zkouškách, bude to určitě úžasná podívaná. Těším se!
    E

  4. Spytihněv napsal:

    Hádám, že jde historicky o suverénně největší (hmotnostně i objemově) zakázku pro českou firmu související s kosmonautikou. Kolik startů je takový deflektor schopen vydržet bez větších oprav?

    • Fantasta napsal:

      Jen bych malinko upřesnil, že MCE je rakouská GmbH z Lince, která má továrny mimo jiné v Maďarsku a v Česku a vyrábí velké konstrukce pro Airbus, BMW, dále mosty, transformátory… To ale nic nemění na tom, že naši inženýři a technici zvládnou řešit i “ kosmické “ výzvy. Bravo !

      • Richard napsal:

        Přesně tak, je to na jednu stranu dobrá zpráva – na druhou stranu je to trochu smutné, že většina „českých“ kosmických zakázek (na A6 obzvlášť) jsou z dílny českých poboček zahraničních firem. A ministerstva se plácají po ramenou, jak nám ten český vesmírný průmysl roste. Na ten opravdový boom si budeme muset ještě tak 10 let počkat, než jejich zaměstnanci založí své firmy 😉 Já se na to těším.

  5. Alois napsal:

    Hodně materiálu, málo práce, jednodušší zadání jsou už jen výkopy, nebo betonáž.

  6. Svihak Lazensky napsal:

    Vyborna zprava, at se zakazka vydari!

  7. Thomasiw napsal:

    Podle všeho se deflektor již vyrábí a některé části jsou již hotové. V prosinci by měl proběhnout zmiňovaný test za podpory několika hasičských jednotek, pokud to bude možné pokusím se zajistit videozáznam, třeba to bude někoho zajímat 🙂

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      No to si pište, že nás to bude zajímat! 😉
      Pokud opravdu budete natáčet, nabízíme Vám možnost publikovat záznam na našem YouTube kanálu, kde budete uveden jako autor a kde se k videu dostane více lidí. Pokud by bylo možné, abychom se testu sami zúčastnili s kamerou, kontaktujte mne, prosím, na mail [email protected], každopádně moc děkujeme!

      • Thomasiw napsal:

        Test by měl probíhat někdy v prosinci, hned jak budu mít přesné datum pokusím se zjistit zda byste se mohli zúčastnit a záznam pořídit.
        Určitě se vám ozvu.

      • maiden napsal:

        Obrazky ze simulaci by taky nebyly spatny…;-)

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky moc!

      • Jirka Hadač Redakce napsal:

        Někdy se tak okolnosti sejdou, a nečekaně člověk zjistí, že je víc zdrojů informací nejen než by sám čekal, ale než by se I odvažoval snít 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.