Je jasno, Majak plachtu nerozložil

Cubesat Majak v rozloženém stavu.

Kolem cubesatu Majak bylo v posledních týdnech docela živo. Lidé se těšili, že na obloze uvidí blikat umělou hvězdu, ale místo toho přicházela rozporuplná hlášení. V době, kdy měl Majak nad určeným místem přelétat jej buďto nikdo neviděl, nebo přicházela hlášení o pozorování objektu, který byl slabší, než měl být a někdy zase lidé hlásili, že viděli něco, co se podobalo projevům Majaku, jen to letělo jindy, než mělo a také to bylo slabší. Období spekulací ukončil sám vedoucí celého projektu, Alexander Šajenko. Podle jeho slov cubesat vůbec plachtu nerozložil.

Příčiny selhání zatím neznáme. Sám Šajenko zmiňuje široké spektrum možných příčin od chyby při výrobě, přes poškození při startu nebo při samotném vypouštění. Konkrétní chybu se však zřejmě nepodaří dohledat. Žádný Majak-2 prý nebude. Šajenko hovoří o nedostatečném zájmu veřejnosti, ale jak na našem fóru uvádí Marian Šabo, důvod může být spíše v otázce financí.

Jelikož není v možnostech lidského oka spatřit na oběžné dráze odraz světla z cubesatu s nerozloženou plachtou, je velmi pravděpodobné, že všechna dosavadní hlášení o pozorování Majaku, vznikla omylem. Přání bylo otcem myšlenky a lidé zřejmě viděli nějaké jiné těleso. Ostatně při podobných hromadných startech, kdy se vypouští větší množství těles, nejsou mezi nimi velké rozestupy a snadno tak může dojít k omylu.

Zdroje informací:
http://tass.ru/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://img.newatlas.com/..w=1000&s=1d4b56f4e3f404e4df8698e094387dae

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

12 komentářů ke článku “Je jasno, Majak plachtu nerozložil”

  1. Lukin napsal:

    Zdravim nadsence, asi 15 minut po pulnoci mi nad hlavou zhruba severo-severo vychdnim smerem proletel satelit, ktery me zaujal silnym zableskem hned na to druhym slabsim, po vterine dvou tretim a poslednim, pak uz jsem videl velice nepatrne svitici objekt (nebo jsem chtel) jeste asi 5 vterin.
    Co by to mohlo byt, kdyz ne majak?

  2. Jardan napsal:

    Ja som spokojny, je uz dost vela bordelu okolo Zeme a nieco taketo co je vyrazne vidno nieje dobre pre astronomiu a niekedy aj ISS znehodnoti pozorovanie .

  3. Lukáš Král napsal:

    Taky jsem jej zkoušel několikrát pozorovat a pouhým okem jsem neviděl nikdy nic, na fotkách jsem 2x zachytil něco slabého na předpovězené dráze, naposledy 30. 7.: https://www.dropbox.com/s/xvdp3yyt275qtyt/Mayak.jpg
    To slabé byl tedy asi Mayak s nerozvinutou plachtou.
    Jednou jsem viděl nějakou jasně (až -4 mag), rychle a nepravidelně blikající družici 20 min před přeletem Mayaku, taky na polární dráze, ale zjevně to bylo něco jiného.

  4. maro napsal:

    „Chyba ve výrobě“? To snad ne. Očekával bych, že to aspoň jednou na rozložili už dole na Zemi.

  5. rexino napsal:

    Už to bolo jasné skôr 🙁 Mal som mať výhľad s -1 magnitúdov, bez mrakov a svetelného smogu a absolútne nič.

  6. Racek napsal:

    No jo, to se u amatérů stává (nejen u nich). Ale občas se objeví super nápad. A nanosatelity je pro ně skvělý nástroj.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.