sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Falcon dnes vyráží „nalehko“

Už jsme si zvykli, že když se mluví o raketě Falcon 9, bývá řeč o nákladech, jejichž hmotnost se počítá na tuny. Ale dnes nás čeká výjimka – tchajwanská družice Formosat-5 váží ani ne půl tuny a zajímavá je i z mnoha dalších důvodů – především co se její historie týče. Součástí dnešního startu má být i další pokus o přistání prvního stupně na mořské plošině a tak by byla škoda, pokud byste si nechali tento zajímavý start ujít – zvlášť když pro Vás připravíme jeho česky komentovanou verzi.

Ke startu by mělo dojít dnes, tedy ve čtvrtek 24. srpna ve 20:51 středoevropského letního času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 20:35 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Daniel Heřt. Stránku není potřeba obnovovat – nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
http://spaceflight101.com/
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/CmnDy4rXgAACvvz.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
55 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Android
7 let před

Vida, u tohoto pokusu by si mohli nechat rezervu ve druhém stupni a zkusit ho dobrzdit co nejvíce a zkusit ho dostat co nejníže. Jen tak pro radost.

Lukes
Lukes
7 let před

Mohou na teto zakazce vubec neno vydelat? Pokud vim, tak byla objednana pro F1 a nic dalsiho nevezou a jeste k tomu ta pokuta za zpozdeni. Tohle by byla idealni mise na pouziti jiz jednou nebo dokonce dvakrat leteneho prvniho stupne.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Lukes

Záleží na zákazníkovi, jakému stupni dá přednost. A co se finanční výhodnosti týče, tak když přidáme ještě penále za zpoždění, vyjde nám, že dnešní start je de facto zadarmo.

Samo
Samo
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Tak ale budú mať prakticky nedotknutý prvý stupeň a možno zachránia aspoň jednu polovicu aerokrytu lepšie ako drôtom do oka 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Samo

To je pravda 🙂

Kamil
Kamil
7 let před

Ukážou nám během přenosu konečně ten skafandr? Jedna fotka mi nestačí.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Kamil

Docela nepravděpodobné. Další fotky by měly přijít v dalších dnech.

Tom
Tom
7 let před

Děkuji za živé a komentované přenosy. Jsou bezva. 🙂

Jen si myslím, že by je měl komentovat pouze Dušan. Ten druhý hlas tam působí pro mě dost nepatřičně.

Děkuji moc celému týmu za dnešní zprostředkovaný zážitek. 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Tom

Díky za názor, vyhodnotíme i ostatní názory a uvidíme, čemu lidé dávají přednost.

Martin Gembec
Martin Gembec
7 let před
Odpovědět  Tom

Je to vyloženě problém hlasu nebo i to je rušivé? Dejte tomu prosím ještě alespoň jednu šanci. Pravda, někdy mi vadí, že nemám herecký hlas.

Yamanouchi
Yamanouchi
7 let před
Odpovědět  Tom

Srozumitelnost hlasu u Dušana Majera je u mě cca 95%, u Martina Gembece bohužel jen 20-30%, což u online přenosu je hrozivé číslo, nebudu to přetáčet pořád zpět, prostě to rovnou ignoruji.

P.S. Aby zase nedošlo k nedorozumění, jsem sluchově postižený.

Martin Gembec
Martin Gembec
7 let před
Odpovědět  Yamanouchi

Super. Díky za info. Každopádně to ještě zkusíme znova a já mám alespoň představu, na čem pracovat. To by bylo aby to nešlo 🙂

Petr Merz
Petr Merz
7 let před
Odpovědět  Martin Gembec

Já si myslím že hlas máte v pohodě. Problém je v echu, který pravděpodobně přidává internetový přenos. Alespoň mi to jako echo připadá. Takový „trubkovitorourový“ efekt.

Jansa Jaroslav
Jansa Jaroslav
7 let před

Tady není co dodat jen díky za přenos a přenosy i ty budoucí a taky gratulace do SpaceX.!!!

Tomas
Tomas
7 let před

Dakujem za prenos a komentar vo dvojici je velmi prijemny!

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Tomas

Děkujeme, to nás těší.

M_M
M_M
7 let před

Dobrý den chlapi!
Díky za přenos a zde zpětná odezva: Mě se duální komentář líbil, ač a logicky – nejste sehraní jako někteří sportovní komentátoři. Ono co se divit, první pokus a navíc, na rozdíl od těch sporťáků, nesedíte vedle sebe, to udělá také hodně. Myslím nicméně že to má perfektní potenciál, pokud si určíte kdo bude co z předpřipravených informací říkat a kdo bude co komentovat z online dění (chat, video…). Je to super, za mě rozhodně palec nahoru a těším se na další – rád vás uslyším oba.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před
Odpovědět  M_M

Napsal jsem na FB něco podobného. Přesně jak říkáš, potenciál veliký, a určitě se to bude zlepšovat, objevovat možnosti, Martin byl dnes hodně pohotový, protože občas na chatu probleskli i zajímavé dotazy a informace, takže to je určitě jedna část, jak se toho dá využít. Za sebe stopro souhlas, dva budou do budoucna lepší než jeden (opět dodávám při vší úctě k Dušanovi, který to vždy zvládal perfektně i sám, ale prostě dva nenahradí). Asi ještě líp se připravit, ať se zlepší ta vzájemná zpětná vazba, ta chemie prostě musí vzniknout a nejde to přednacvičit. Při tom přenosu CRS-11 to bylo asi malinko jednodušší, to ste seděli vedle sebe, a mohli reagovat i na výraz obličeje. Ale to všechno přijde. Pokračujte, vytrvejte, já hlasuju určitě pro dva. Dobrá práce.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Budeme se snažit. 😉

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  M_M

Děkujeme za reakci – přesně jak píšete – musí si to trochu sednout a musíme si zvyknout. Po přenosu jsme si to už mezi sebou vyhodnotili a dospěli jsme k tomu, že to nebylo tak špatné. Do budoucna se pochopitelně pokusíme ještě více sehrát. 😉

Kamil
Kamil
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Ale raději se spolukomentátora ptejte na věci, kde zná odpověď.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Kamil

To jsme si už po přenosu vyjasnili. Je to jedna z věcí, která si časem určitě sedne. 😉

Tovy
Tovy
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Za mne za duální komentář rozhodně palec nahoru. Jasně, ještě si to musí trochu sednout, ale zdá se mi, že jeden člověk nemůže být dostatečně pohotový, aby říkal připravené poznámky, sledoval dění a třeba i chat. A navíc z toho startu i něco měl 🙂
Dušan sám to zvládá s přehledem, ale ve dvou je to živější, navíc oba mohou mít připravené jiné informace, takže se toho člověk dozví víc.
Možná ještě trošku lépe připravit rozhovor (jeden se ptá a druhý odpovídá na konkrétní oblast, trošku to drhlo), ale to chce čas a pár startů to vyřeší.

Každopádně vyžaduji duální komentář při startu Falconu Heavy. To bude mazec! 🙂

Martin Gembec
Martin Gembec
7 let před
Odpovědět  Tovy

Díky za podporu. Je to skutečně tak, teprve po přenosu došlo na hodnocení, při kterém se ukázalo, že jsme se mohli lépe připravit a i proto si myslím, že se prostě musí ještě zkusit další jeden až dva přenosy a pak uvidíme. Jak chemie, tak lepší zpětná vazba s diváky by mohla být lepší a jestli to klapne, bude to fajn.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Tovy

Díky za názor, všechno je otázka cviku a věřím, že při dalších přenosech už budeme sehranější. A přesně jak píšete – ve dvou je možnost sledovat chat, což je ohromná výhoda.

Geo
Geo
7 let před
Odpovědět  Tovy

Pánové děkuji ! Lépe bych to nenapsal a těším se na dvojici komentátorů i příště ! Jednoznačně palec hore 😀

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Geo

Děkujeme, těší nás, že se Vám přenos líbil. 😉

endemit
endemit
7 let před

Díky za přenos. Snad jen jednu poznámku. To hlavní okno byste mohli zvětšit na plný obraz aspoň o minutu dřív. Zrovna ve chvílích, kdy se dnes z Falconu před startem dost nečekaně vyrojil velký oblak „dýmu“, byl ještě obraz v malém okně a to pak není takový zážitek jako na celé obrazovce.

Štěpán
Štěpán
7 let před
Odpovědět  endemit

Za mě k tomuto souhlas. Myslím že okno s informacemi je tam až příliš dlouho 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Štěpán

To je těžké. I tak se v chatu objevili diváci, kteří se ptali na informace v obrázku obsažené. Kdyby tam bylo okno kratší dobu, bylo by dotazů více. A jak už jsme psal výše – nikdy se nedá předem určit, který okamžik před startem bude nezajímavý. Důležité je, že diváci vidí v plném rozlišení start a několik desítek sekund před ním.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  endemit

Jenže my nemohli vědět, že k výronu dojde. Chápal bych, kdybych dával plný obraz pár sekund před startem, ale takhle to bylo několik desítek sekund před zážehem. Nikdy neodhadnete moment, kdy se nic stát nemůže. To bychom nemohli ukázat předpřipravené informace nebo obrázek s informacemi o startu nikdy. 😉

Martin Gembec
Martin Gembec
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Je to sice věc náhody, ale podobně jako pomohly poznámky k hlasitosti nebo nevsstupování do startu, tak určitě i tohle pomůže to zlepšit a příště se určitě bude možné na raketu dívat ve fullscreenu dřív.

Fantasta
Fantasta
7 let před

Praktický dotaz – TEL vypadá jinak, než na Floridě, je míň “ opláštěný “ a dlouho před startem již odklopený. Taky mi připadá plnící potrubí delší a odpojuje se až při stoupání rakety. Je to skutečně něco nového, nebo naopak „starší“ verze ?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Fantasta

Je to starší verze.

Vladimír Podivínský
Vladimír Podivínský
7 let před

Super komentář
Je to taková malá anketa, také hlasuju pro dva hlasy.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před

Děkujeme, těší nás, že podobných hlasů je většina. Proti zatím byli snad jen dva nebo tři lidé.

jandys
jandys
7 let před

I já se přidávám k oné většině, určitě je to živější, rozmanitější.
A i ono kouzlo nechtěného (heliosynchronni draha 😉 vlastne pobavilo.

Lukas
Lukas
7 let před

Ja teda nevim, mozna je to jen muj nazor. Ale neslo by vydavat tyhle clanky driv? Ja vim ze je najdu primo na starty.kosmonautix.cz (snad jsem to trefil). Ale proste odebiram vase clanky pres rss ctecku 2x za den jednou rano (ted) a podruhe kolem 3h (nekdy driv). Takze tenhle clanek mi proste unikl a i presto ze jsem byl doma, tak jsem to nesledoval coz je skoda…

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Lukas

Víte, to je těžké. Spousta lidí zase chce upozornění jen pár hodin před startem, aby na to nezapomněli. Ale dám Vám pár rad, co můžete udělat, abyste se o dalších přenosech dozvěděl včas. Pokud máte telefon či tablet s Androidem, zkuste naši aplikaci. V ní si můžete zapnout upozornění na nové články – většinou se o novém článku dozvíte do deseti minut. Další možností je přihlásit se k profilům našeho portálu na sociálních sítích – Když nás budete odebírat na YouTube, systém Vám automaticky pošle upozornění vždy, když začneme vysílat. Stejně tak na Facebooku máme ke každému přenosu událost, ke které se mohou zájemci přihlásit a pak jim systém posílá upozornění. Věřím, že některá z popsaných možností Vám bude vyhovovat.

Lukas
Lukas
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Bohuzel, socialni site atd mi nejsou uplne po chuti.

Chci se tedy zeptat, mozna jsem to prehledl a ta vlastnost tu je. Myslim tim rssko na terminy startu? To by mi vyhovovalo nejvice. Idealne aby v nazvu bylo rozlisene zda budete komentovat vy nebo je to jen origo stream.

Dekuji

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Lukas

Aha, to chápu, ale YouTube není sociální síť a upozorňování na naše vysílání tam funguje automaticky. Nebo zkuste tu naši aplikaci.
RSS startů nemáme.

Martin
Martin
7 let před
Odpovědět  Lukas

Feed jen článků se štítkem „živě a česky“ jde získat z adresy https://kosmonautix.cz/feed/?tag=zive-a-cesky , pokud je to tedy to, co ti chybí. Ostatní nekomentované přenosy vypadají, že žádný společný štítek ani kategorii nemají, takže na ně to nefunguje, jedině že by k nim Dušan nějaký nový přidal.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Martin

Aha, díky za info!

Lukas
Lukas
7 let před
Odpovědět  Lukas

Ok tak aspon to rssko pomohlo, neni to idealni ale pro me nejvice vyhovujici. Diky. 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Lukas

To mám radost, ať vám to slouží! 😉

Adam
Adam
7 let před

Tedy heliosynchronní dráha pěkný trapas – o to větší, že se o ní vědělo dlouho dopředu a bylo možné se na to připravit.
To samé počty startů – to je do přenosu úplně základní věc. Mohli jste odkoukat od ULA startů – tam to opakují při každém přenosu a je tam komplet sumář včetně kosmodromů atd. Někomu to možná přijde otravné – podobně jako když Dušan při každém přenosu opakuje rozměry Falconu a objemy jeho nádrží… jenže v tomto případě nemůže nastat ten problém, když se někdo zeptá.
A navíc, tohle jsou super informce pro čtenáře/diváky, kteří to sledují poprvé – a takový jsou vždy.

Prostě kosmonautix má laťku hodně nahoře a tohle bylo o dost níže. Na to fanoušci nejsou zvyklí!

A ještě k těm sport komentátorům jak někdo psal – aby nevznikla mýlka, ale to jsou lidi, kteří se tomu věnují celý život a jsou to studnice (ti lepší) vědomostí. A neexistuje aby na přenos nebyli připraveni. O opaku jsme se mohli kdysi přesvědčit na jedné nejmenované soukromé televizní stanici.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Adam

Díky moc za názor, zpětná vazba je pro nás důležitá. Chtěl bych jen říct, že Vámi zmiňované situace jsme s Martinem probrali hned po přenosu a řekli jsme si co a jak. Jsme si plně vědomi těchto nedostatků a chceme na nich do budoucna zapracovat. Spolupráce je hodně o zvyku a o praxi. Věřím tedy, že časem si na sebe víc zvykneme a místa, kde to teď trochu drhlo, se nám podaří uhladit do jemna. 😉

mol
mol
7 let před

Jsem pro dva komentátory,přenos je živější, dají se lépe překlenout hluchá místa a hlavně se tím řeší i zastupitelnost, když by Dugi nemohl, Martin už bude víc připravený jít do éteru. Za mě perfektní přenos, jen tak dál. Díky.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  mol

Díky moc za názor, věřím, že časem si na sebe ještě víc zvykneme.

JardaP
JardaP
7 let před

Jako vždy super.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  JardaP

Díky moc za pochvalu.

Peter P
Peter P
7 let před

Velmi zaujimave komentovanie. Velka pochvala za dobre odvedenu pracu. Pokial to chapem spravne SpX de facto letela zadarmo (po zaplateni penale). V dobe ked vznikala dostala vyse 20 mil dolarov, ktore jej urcite pomohli kedze projekt Falcon 9 bol na zaciatku. Vcera splnila svoj zavazok, tie peniaze mali pre nich vtedy velku hodnotu ved celkovy vyvoj falcon 1 stal nieco okolo 80 mil dolarov (Muskovych dolarov). Nasledujuca zakazka bude urcite financne zaujimava. Cena u armady je daleko vyssia nez u beznych komercnych spolocnosti takze sa trochu zahoja 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Peter P

Vidíte to velmi správně – tahle zakázka neměla pro SpaceX finanční význam, ale spíše symbolický.

Evžen111
Evžen111
7 let před

Parádní spolupráce na komentátorském stanovišti! díky chlapi!
E

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Evžen111

Díky moc za pochvalu!

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2017/08/24/zive-a-cesky-falcon-dnes-vyrazi-nalehko/