sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

První floridský Minotaur

K tomu, aby mohla raketa Minotaur-4 odstartovat z floridské rampy 46, musely se použít klasické autojeřáby. Tato odpalovací plošina je totiž poměrně spartánsky vybavena. Ale i přesto se specialistům z firmy Orbital ATK a amerického letectva podařilo sestavit nosič vytvořený z pěti stupňů vojenských střel, které pamatují ještě Studenou válku. Právě tato raketa by měla už v sobotu v 5:15 našeho času vynést družici za 49 milionů dolarů, která bude sledovat ostatní objekty na oběžné dráze. Družice uložená pod aerodynamickým krytem rakety se nazývá SensorSat a vyvinul ji Massachusetts Institute of Technology’s Lincoln Laboratory na objednávku amerického letectva. Jejím úkolem bude po dobu tří let monitorovat dráhy objektů na geostacionární oběžné dráze – bude sledovat jak aktivní družice, tak i kosmické smetí.

Minotaur-4 na floridské rampě 46.
Minotaur-4 na floridské rampě 46.
Zdroj: https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net

Na geostacionární dráze se družice vůči Zemi nepohybují, což z této dráhy dělá ideální místo nejen pro komunikační družice, ale i pro meteosatelity, nebo pro družice sbírající nejrůznější informace včetně těch vojenských. SensorSat samotný vznikl v rámci kanceláře amerického letectva pro citlivé operační vesmírné záležitosti ORS (Air Force’s Operationally Responsive Space division). Tato kancelář vznikla v roce 2007 a měla za úkol prozkoumat možnosti nízkonákladových družic i jejich nosičů. Právě po této kanceláři nese aktuální mise označení ORS-5, přičemž jde o poslední z řady projektů, které zkoušely nové technologie.

Mise ORS-5 má startovní okno dlouhé 4 hodiny s možností odkladu o 24 hodin. Půjde o první floridský start rakety z rodiny Minotaur. Pět nosičů Minotaur-4 odstartovalo od roku 2010 na orbitální i suborbitální mise z Kalifornie a Aljašky. První tři stupně tohoto nosiče pochází z vyřazených nukleárních střel Peacekeeper, přičemž tuhé palivo do nich bylo „natankováno“ už v osmdesátých letech! Střely pak čekaly v raketových silech, odkud měly vyrazit v případě potřeby na smrtící misi. K tomu naštěstí nedošlo a postupně byly vyřazovány z provozu.

Minotaur-4 čeká na misi ORS-5
Minotaur-4 čeká na misi ORS-5
Zdroj: https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net

Nad těmito třemi stupni se nachází dva další stupně využívající motory Orion-38 na tuhá paliva, jejichž výrobcem je společnost Orbital ATK. Minotaur 4 sice běžně létá jen s jedním motorem Orion-38, ale SensorSat potřebuje ještě trochu vyšší tah. Samotná družice je poměrně malá – váží jen 113 kilogramů a pátý stupeň se postará o to, aby družice ve výšce 600 kilometrů snížila sklon své oběžné dráhy na 0° vůči rovníku.

Americké letectvo zaplatilo za start 27,2 milionu dolarů a po Minotauru-4 sáhla především kvůli snaze o maximální úspory. Nosič měl původně startovat z rampy na ostrově Wallops ve Virginii, ale výpočty ukázaly, že tento kosmodrom leží příliš daleko od rovníku a nosič by nemohl dosáhnout potřebné oběžné dráhy. Firma Orbital ATK tak začala zvažovat náhradní řešení, mezi kterými bylo i zbudování dočasné odpalovací rampy pro rakety Minotaur na evropském kosmodromu v Kourou. Nakonec se ale ukázalo, že Mys Canaveral bude nejlepším řešením a raketa dostane jeden stupeň navíc.

Sestavování rakety Minotaur-4 na floridské rampě 46.
Sestavování rakety Minotaur-4 na floridské rampě 46.
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com

Rampa 46 patří mezi málo využívané a provozuje ji organizace Space Florida, která si dává za úkol přilákat do tohoto státu letecký průmysl. Poslední start z této rampy přišel v roce 1999. Na začátku letošního roku tu pracovníci firmy Orbital ATK cvičně sestavili první tři stupně z vyřazených střel Peacekeeper, aby se seznámili s pozemním vybavením a ověřili kompatibilitu systémů. Jelikož zdejší kosmodrom nemá s raketami Minotaur zatím žádné zkušenosti, může být mise ORS-5 považována za průkopníka, který těmto raketám otevře cestu na floridské rampy.

Minulý čtvrtek byla montáž rakety Minotaur na rampě 46 dokončena a mohly začít předstartovní přípravy. Pokud se neobjeví problém, zapálí se první stupeň v sobotu ráno v 5:15 našeho času, když bude na Floridě hluboká noc. První čtyři stupně rakety vyhoří v rychlém sledu během úvodních 15 minut letu a dosáhnou dočasné parkovací dráhy ve výšce 400 – 600 kilometrů, přičemž dráha bude vůči rovníku skloněná o 24,5°.

SensorSat během zkoušek ve vakuové komoře.
SensorSat během zkoušek ve vakuové komoře.
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com

Následovat bude desetiminutová přeletová fáze, během které se z rakety uvolní dva cubesaty pro blíže neurčenou americkou vládní agenturu a další tři větší cubesaty, které spravuje DARPA, tedy armádní agentura pro pokročilý výzkum. Zážeh pátého stupně bude trvat zhruba minutu, během které raketa zakulatí oběžnou dráhu a anuluje sklon vůči rovníku.

A jak to bude s raketami Minotaur do budoucna? Firma Orbital ATK má ještě jeden exemplář nosiče Minotaur-1, který má startovat z ostrova Wallops ve Virginii na konci roku 2018. Raketa Minotaur-1 je slabší zástupce rodiny Minotaur a je odvozena z armádních střel Minuteman. Příští rok by měla vynést utajený náklad pro Národní průzkumný úřad NRO.

Samotná firma Orbital ATK ale i do dalších let očekává pro Minotaury další zakázky od americké vlády na vynesení malých družic. Rakety Minotaur to mají docela těžké – jelikož používají stupně vyřazených armádních střel, které financoval stát, nemohou se z hlediska zákonů ucházet o klasické komerční zakázky. Zastánci tohoto směru tvrdí, že pokud by se komerčně prodávaly starty rakety, jejichž motory již zaplatila vláda, došlo by k nepříznivým vlivům na trh – klesla by úroveň inovací a nové firmy by se hůře prosazovaly.

Start Minotauru 4 z Aljašky.
Start Minotauru 4 z Aljašky.
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://twitter.com/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…ec2538f7058d345dec46f5cdb1dcb875&oe=5A23773C
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…eef21c4f3476252cafe3e072d93913a6&oe=5A17EC45
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…7abe6935f92c675612103107eccd6401&oe=5A1897E5
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/…/2017/08/20074409/DHEoDfXVwAAaSGM.jpg
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/…/2017/08/20074701/ORS-5-pic_TVAC.jpg
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/…/2015/07/03184825/TacSatWide1-copy-768×327.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
20 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spodní voda
spodní voda
7 let před

… že pokud by se komerčně prodávaly starty rakety, jejichž motory již zaplatila vláda, došlo by k nepříznivým vlivům na trh – klesla by úroveň inovací a nové firmy by se hůře prosazovaly.

Tak tohle by se mělo v socialistické předotované Evropě TESAT DO KAMENE!

tyčka
tyčka
7 let před
Odpovědět  spodní voda

Podle mne by to šlo vyřešit speciální daní – prostě tou daní by si je od státu v podstatě koupil.

maro
maro
7 let před
Odpovědět  spodní voda

V Evropě to byl docela úspěšný projekt Dnepr, kde firmy z Ukrajiny a Ruska využívaly balistických jaderných střel – Raket R-36. Poslední start v roce 2015.

Alois
Alois
7 let před

Zajímalo by mně, kolik vyřazených částí raket Minuteman je vlastně k dispozici, teda kolik nosičů Minotaur (5 stupňů!!!) vlastně může Orbital ATK ještě sestavit.
Není mi také jasné jak lze řídit nosič pouze s pevným palivem(má regulátory tahu, naklápěcí trysky atd?).

michal
michal
7 let před
Odpovědět  Alois

Myslim ze urychlovaci bloky raketoplanu mely nejake vektorovani trysky, nejspis to bude neco podobneho

Edemski
Edemski
7 let před
Odpovědět  michal

Jj, hydraulicky 8°

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Alois

Minotaur-4 má sice 5 stupňů, ale ze střel Peacekeeper pochází jen první tři.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
7 let před
Odpovědět  Alois

„Zajímalo by mně, kolik vyřazených částí raket Minuteman je vlastně k dispozici, teda kolik nosičů Minotaur (5 stupňů!!!) vlastně může Orbital ATK ještě sestavit.“

Minotaur-4 nepochází ze střel Minuteman, ale Peacekeeper (první stupeň SR-118, druhý stupeň SR-119, třetí stupeň SR-120). Wikipedie uvádí, že podle různých pramenů je 50 – 100 kusů střel Peacekeeper. Dosud bylo vypuštěno pět raket Minotaur-4 (tři z Vandenbergu, dva z Kodiaku).
Plán letů do konce roku 2019:
26.8.2017 Canaveral SLC-46 – SensorSat
konec 2018 Vandenberg SLC-8 nebo Kodiak LP-1 – Formosat-7
Na rok 2019 je připravován Ascent Abort Test Orionu z SLC-46 na Mysu Canaveral, nosič bude upraven z prvního stupně SR-118 střely Peacekeeper.

Ze střel Minuteman II vychází čtyřstupňové rakety Minotaur-1. Ty dosud letěly jedenáctkrát (z kosmodromů Vandenberg a MARS).
Plán letů do konce roku 2019:
konec 2018 MARS LP-0B – NROL-111

Pak je ještě čtyřstupňová raketa Minotaur-C, dříve známá jako Taurus.
Plán letů do konce roku 2019:
17.10.2017 Vandenberg SLC-576E – 12 malých družic (SkySat apod.)

maro
maro
7 let před
Odpovědět  Alois

Peacekeeper, nebo prostě MX. Žádný Minuteman.

Kamil
Kamil
7 let před

Takže taková raketa typu co dům dal

rhronza
rhronza
7 let před
Odpovědět  Kamil

Ja ja. Takofí echt cosmo Eintopf ;-))

Alois
Alois
7 let před

Jestli tomu dobře rozumím, měl by start proběhnout za hodinu a dvacet minut ?

Jiří Hošek
Jiří Hošek
7 let před

Ano, čas startu je nyní v 8:04 SELČ a počasí je GO.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
7 let před

Minotaur-4 odstartoval podle plánu v 8:04 SELČ a během tříminutového přenosu pracovaly první dva stupně správně.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
7 let před

Třetí stupeň pracoval správně, čtyři minuty do zážehu 4. stupně.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
7 let před

Čtvrtý stupeň dokončil práci a byl vypnut.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
7 let před

Pátý stupeň byl vypnut, náklad úspěšně oddělen.
Pro USA to byl 18. letošní kosmický start. Rusko jich má 9, Čína 8.

Alois
Alois
7 let před

Pět stupňů, to je asi rekord ve vícestupňových orbitálních nosičích.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
7 let před
Odpovědět  Alois

Nešlo o první úspěšný kosmický let pětistupňové rakety (napadá mě sonda LADEE v září 2013).

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2017/08/24/prvni-floridsky-minotaur/