sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Rusové při výstupu vypustí družice

Dva ruští kosmonauti, kteří právě pobývají na ISS – Fjodor Jurčichin a Sergej Rjazanskij se dnes odpoledne našeho času vydají na plánovanou kosmickou vycházku. Ve volném prostoru, kde na ně čeká řada úkolů – kromě instalace materiálových experimentů na vnější část stanice se můžeme těšit třeba na vypuštění pěti malých družic. Jurčichin navíc oblékne nový typ skafandru Orlan MKS, který tak projede ostrou zkouškou. Celý výstup můžete v našem článku sledovat živě – přenos by se měl spustit okolo třetí hodiny odpoledne, komentář začne o hodinu později a kosmonauti opustí přechodovou komoru v 16:45 našeho času.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/iss/wp-content/uploads/sites/37/2017/08/DHWaGyxWAAATSEu.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kamil
Kamil
7 let před

V čem je vylepšený nový skafandr?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Kamil

Stručně řečeno má vyšší komfort a bezpečnost. Je robustnější, snáze se používá, takže se zkrátí předvýstupové přípravy. Byl postaven na více než 20 použití, což odpovídá zhruba délce 6 – 7 let. Důležité je, že zvládne delší výstupy než starší modely – až devět hodin. Oproti minulým typům má automatický systém kontroly teploty, řídící počítač starající se o správnou funkci skafandru i všech jeho systémů. Novinkou je i odolnější vrstva na vnější části. Změnou prošla i vrstva zajišťující držení tlaku. Ta je nyní schopnější odolat anomálním situacím, takže mohlo dojít k vynechání záložní vrstvy. Díky tomu je oblek lehčí a ohebnější.

vitězslav toman
7 let před

věčná škoda,že kosmonautix nezajišťuje český překlad k tomu co se děje během výstupu.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  vitězslav toman

Výstupy jsou časově hodně dlouhé a nejsem si jist, že bychom po tak dlouhou dobu dokázali přinášet relevantní informace.

Kamil
Kamil
7 let před
Odpovědět  vitězslav toman

Dušan určitě něco dá do Dobývání vesmíru i s českým komentářem

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Kamil

Uvidíme, nechci nic slibovat, spíše bych to viděl jen na stručnou zmínku.

Exa
Exa
7 let před

Není nebezpečný házet ty malý potvory takhle nazdařbůh ze stanice?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Exa

Není. Díky orbitální mechanice! Hození za stanici je mimořádně bezpečné – těleso letí o chlup pomaleji, než ISS, což způsobí, že opačný bod dráhy, než kde bylo odhozeno leží níže, než kde obíhá stanice. Díky tomu má o něco kratší oběžnou dobu než ISS, takže se na stejném místě a ve stejném čase nikdy nepotkají – rozestup mezi nimi se bude naopak stále zvyšovat. Stanice navíc udržuje sovu oběžnou dráhu a kompenzuje ztráty způsobené třením o atmosféru. To ještě více zvyšuje rozdíl v oběžných drahách.

Jozef
Jozef
7 let před
Odpovědět  Exa
Kamil
Kamil
7 let před

7:34? Nebyl to náhodou nejdelší výstup v ruských skafandrech? Předchozí rekord byl tedy 7:33.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Kamil

Rekord drží dvojice Oleg Kotov, Sergej Rjazanskij – jejich výstup z 27. prosince 2013 trval 8 hodin a 7 minut.

Kamil
Kamil
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Aha, tak ten jsem přehlédl.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před
Odpovědět  Kamil

Pro zasmání, přijel jsem z práce v 8 hodin a asi půl hodiny sem hledal, jak dlouho venku vlastně byli, byl jsem moc unavený, tak mi nedošlo, že pořád jsou ještě venku 😀

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2017/08/17/zive-rusove-pri-vystupu-vypusti-druzice/