sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Čínská družice na špatné dráze

Včera vynesla raketa Dlouhý pochod 3B telekomunikační družici Zhongxing 9A (ZX 9A), nazývaná též ChinaSat 9A. Satelit o hmotnosti lehce přes pět tun měl s pomocí vlastních motorů dosáhnout geostacionární dráhy (101,4. stupeň východní délky), odkud měl sloužit po dobu 15 let a šířit signál na území Číny. Nyní je ale jeho osud nejistý. Čína po několika hodinách informačního ticha potvrdila, že sestava sice dosáhla oběžné dráhy, ale třetí stupeň nepracoval správně a dráha je nižší než plánovaná – byť nevíme o kolik. Družice samotná funguje správně – vyklopila solární panely i komunikační antény. Není však jisté, zda bude schopná s pomocí vlastních motorů vyšplhat na plánovanou oběžnou dráhu.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
https://i.imgur.com/fWsFoOX.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
asdf
asdf
7 let před

Jen pro zajímavost – Zhongxing znamená v překldu Čínská hvězda

asdf
asdf
7 let před
Odpovědět  asdf

Ale teď se dívám do překladače, že slovo xing se používá i pro satelity, takže vlastně ChinaSat je taky překlad 🙂

Kenny007
Kenny007
7 let před

To nepotěší no. Tak uvidíme co přinesou další zprávy. Držím palce.

marian
marian
7 let před

Dosiahnutá orbita má parametre 193 x 16357 km. No neviem, neviem, či z toho niečo bude…

PaRi
PaRi
7 let před
Odpovědět  marian

Bude z toho to, že jak se dráha ještě o kousek sníží, budeme muset v době přeletu sklonit hlavu, opatrnější si rovnou lehnou 🙂

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před
Odpovědět  marian

Tož, asi určitě by se dalo dopočítat, kolik mu chybí delta v, otázka je, jestli to ten satelit má k dispozici. Tak jsem se schválně díval, když CZ-3B chybovala posledně (2009), navedla Palapu-D na orbit 130*13150 mil se sklonem 22° (209*21158), čili o pěkný kus výš. Akorát si tím zkrátila životnost o 4,5roku. Když někde dohrabu ty vzorce, tak bych to mohl zkusit vypočítat.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Podle kolegů z fóra je potřeba zhruba 550 m/s, což je ekvivalent +/- deseti let udržování dráhy na GEO.

Spytihněv
Spytihněv
7 let před

Ten titulek se mnou trochu cuknul. V první chvíli mě napadlo, že se něco nekalého děje s teleskopem HXMT. Naštěstí je to jen telekomunikační družice. Tady se prostředky na případnou náhradu vždy najdou (musí). U vědeckých zařízení to bývá nesrovnatelně větší problém. Chybí jim ten strategický rozměr.

tyčka
tyčka
7 let před
Odpovědět  Spytihněv

Pravděpodobně je celý start pojištěný – pojistka by pak měla plně uhradit novou družici i se startem – nepříjemné je pak jen zdržení celého projektu.

Zdenek
Zdenek
7 let před
Odpovědět  Spytihněv

Se mnou to cuklo teda pořádně, dalši rengenový teleskop v háji a už bych si říkal že to musí být nějaká konspirace.. 🙂

https://kosmonautix.cz/2017/06/19/cinska-druzice-na-spatne-draze/