sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Poslední mozaika od Cassini

Už zase musíme v souvislosti se sondou Cassini použít ono nepříjemné slovo „naposledy“, které nám připomíná, že tato slavná mise skončí už v polovině letošního září. Sonda během dosavadní mise udělala hned několik velkoformátových mozaiek Saturnu a jeho magicky vypadajících prstenců. Pokaždé pořídila několik snímků, kterými pokryla celou scénu. Jelikož se fotky vždy na krajích překrývaly, bylo možné z nich složit působivou mozaiku. 13. května se sonda do této činnosti pustila naposledy. O několik dní později se mohli specialisté pochlubit povedeným dílem, které nám opět ukazuje křehkou krásu saturnových prstenců. Náhledový obrázek si můžete kliknutím zvětšit, případně navštivte přímo originální snímek.

Princip vzniku mozaiky.
Princip vzniku mozaiky.
Zdroj: https://pbs.twimg.com

Tato konkrétní mozaika vznikla složením 96 snímků pořízených se širokým zorným polem. Při pohledu na infografiku vpravo od tohoto sloupce Vás možná zaujme, že čtverců je pouze 12 (šest ve dvou řadách). je to tím, že Cassini fotí přes barevné filtry, takže jednoduchou matematikou dospějeme k tomu, že pro jeden výsledný čtverec bylo potřeba osm snímků s různými filtry.

Snímkování proběhlo v době, kdy se sonda přibližovala nejvyššímu bodu své oběžné dráhy kolem planety, přičemž na konci focení byla od horních vrstev atmosféry vzdálená 650 040 km. Z měsíců je vidět pouze Janus a Mimas – na níže přiložených obrázcích se můžete podívat na detailní popis nasnímaných útvarů, který vytvořil Ian Regan.

Popis jednotlivých útvarů v prstencích.
Popis jednotlivých útvarů v prstencích.
Zdroj: https://pbs.twimg.com
Díky podobným snímkům vidíme, jak jsou prstence vrstevnaté.
Díky podobným snímkům vidíme, jak jsou prstence vrstevnaté.
Zdroj: https://pbs.twimg.com
Výřez z mozaiky pořízené v rámci Grande finale
Výřez z mozaiky pořízené v rámci Grande finale
Zdroj: https://pbs.twimg.com
Hra světel a stínů mezi Saturnem a prstenci je neskutečně působivá.
Hra světel a stínů mezi Saturnem a prstenci je neskutečně působivá.
Zdroj: https://pbs.twimg.com

Zdroje informací:
http://www.planetary.org/

Zdroje obrázků:
http://planetary.s3.amazonaws.com/…/20170516_ian-regan-cassini-finale-portrait.jpg
https://pbs.twimg.com/media/C-_gry7UIAAV-Ur.jpg
https://pbs.twimg.com/media/C_2E_SzXgAAhEcT.jpg
https://pbs.twimg.com/media/C_2E_S6WsAEsaSf.jpg
https://pbs.twimg.com/media/C_2E_tJXcAAu4s_.jpg
https://pbs.twimg.com/media/C_2E_iYW0AAogkl.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
pbpitko
7 let před

Ď.
Úžasné fotky aj článok.
pb
🙂

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před

Dobrá práce pane Majer, ale po Cassini mi bude smutno, snad se brzo dočkáme sond k Uranu a Neptunu. Na špičce SLS. 😉

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Rádo se stalo. Věřme, že se dočkáme nějakého nástupce.

peter
peter
7 let před

dik

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  peter

Rádo se stalo.

Edemski
Edemski
7 let před

Furt mi nejde do hlavy, proč je ten poskládaný snímek naopak?!?

Martin Gembec
Martin Gembec
7 let před
Odpovědět  Edemski

Poskládaný snímek je otočen jihem nahoru, pro účely článku měl být možná přetočen, než byl publikován, ale to už je jedno.

Nývltová
Nývltová
7 let před

Mne zas furt nejde do hlavy, proč NASA neukáže originály fotek Cassini, ale jen obrázky v malované podobě! Vždyť ten podvrh je jasný!

Michael Voplatka
7 let před
Odpovědět  Nývltová

Víte, ono se špatně fotografuje něco, co se od nás nachází mnoho stovek milionů kilometrů. Proto nejčastěji vídáme pouhé animace, protože jedině ty zobrazují sondu v jejím aktuálním prostředí. Možná kdybyste trochu prohledala internet, našla byste hromadu fotografií Cassini z dob příprav (například zde). Ale chápu, že je mnohem jednodušší oznámit jasný podvrh. Hodláte nám ten podvrh podložit i relevantními argumenty?

Edemski
Edemski
7 let před
Odpovědět  Nývltová

Co to?!? Pochopila jste, že je to „zatmění Slunce“? Takže se Cassini vlastně dívala jen na hru světel a stínů, kterou dělaly prstence a atmosféra Saturnu?!?

https://kosmonautix.cz/2017/05/20/posledni-mozaika-od-cassini/