sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: ISS dnes zažije jubilejní 200. výstup

Při minulých 199 výstupech určených ke stavbě a údržbě stanice strávili astronauti ve volném prostoru 1245 hodin, Peggy Whitson a Jack Fisher by k nim dnes chtěli přidat dalších šest a půl. Jejich výstup by měl začít ve 14:00 našeho času a v tomto článku budete mít možnost živě sledovat jeho průběh. Hlavními úkoly výstupu jsou nainstalování nového kontroléru na příhradové konstrukci, což je příprava na doručení vědeckého nákladu v lodi Dragon, kontrola zhoršující se tepelné izolace na největším staničním vědeckém přístroji AMS-2 a nainstalování nové HD kamery.

Výstup byl původně plánován jako součást série výstupů na přelomu března a dubna, ale zpožděný start lodi Cygnus OA-7 udělal čáru přes rozpočet, jelikož na její palubě byly nástroje nutné k výstupu. Změnilo se i personální složení – původně měl s Peggy Whitson vystoupit do volného prostoru Thomas Pesquet, protože Fischer měl být v době výstupu ještě na Zemi. Zájemcům o detailní popis všech úkolů výstupu doporučím velmi povedený a podrobný článek na webu spaceflight101.com.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/…/149/2017/05/34186178940_f412dd38c9_k.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kamil
Kamil
7 let před

Proč se změnilo osazenstvo výstupu?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Kamil

Thomas byl v původním plánu spíše jako náhradní řešení, když dorazil nový Sojuz, NASA zvážila, že bude lepší poslat ven dva Američany.

JP
JP
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Navíc má mávat robotickou rukou

Kamil
Kamil
7 let před

Já jsem si říkal, že to bylo nějaké krátké. Ale v přímém přenosu jsem nepochopil ten problém s elektřinou. Ale teď to čtu na Kosmo, neměli plně nabité skafandry. Znamená to, že budou muset ven ještě jednou?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Kamil

Podařilo se jim splnit většinu úkolů, takže by to snad mohlo být ok. Na definitivní potvrzení si ale počkejme. Je možné, že se některý úkol jen přesune do příštího výstupu a speciální vycházka nebude potřeba.

Kamil
Kamil
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

A ten přechodový uzel je tedy připravený na přílet Dragonu? Mohl by přiletět už zítra?

https://kosmonautix.cz/2017/05/12/zive-iss-dnes-zazije-jubilejni-200-vystup/