Březnová kosmoschůzka

cape canaveral zdroj:nasa.gov

Březnová Kosmoschůzka, kterou pořádá Kosmo Klub o.s., si pro nás v březnu připravila hned tři témata přednášek. Dvě z nich má na svědomí Michal Václavík. V první zrekapituluje 10 let výuky kosmonautiky u nás od prvních skromných počátků po dnešní stav. Druhá přednáška se bude věnovat opomíjené a přitom velice důležité součásti kosmonautiky a sice kosmodromům.

Třetí přednáška je v režii Michala Poláka. Pokud chcete vědět, jak se sestřelují družice, tato část kosmoschůzky bude právě pro Vás.

 

Březnová Kosmoschůzka: středa 29. března 2017 od 18:00 hodin, Restaurace Zorto, Nekázanka 6, 110 00 Praha

 

zobrazit mapu

Michal Václavík: 10 let výuky kosmonautiky

Seznámení s obsahem a rozvojem výuky kosmonautiky na Ústavu letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT. Její kořeny sahají do roku 2007, kdy skromně začala výuka jedním volitelným předmětem. Nyní, po deseti letech snažení, se můžeme pochlubit samostatným magisterským zaměřením a několika specializovanými předměty. U zrodu výuky stáli členové Kosmo Klubu a jako červená nit se Kosmo Klub táhne celou historií výuky kosmonautiky až dodnes.

Michal Václavík: Kosmodromy

Ve většině přednášek na Kosmoschůzkách se seznamujeme s nosnými raketami, raketovými motory, družicemi a sondami či pilotovanými kosmickými lety. Úplně stranou stojí pozemní segment, konkrétně kosmodromy. V této přednášce bychom se tedy stručně seznámili s tím, co jsou kosmodromy, co vše je jejich součástí a jak probíhá příprava nosné rakety a užitečného zatížení ke startu.

návrh sovětské proti-družicové zbraně zdroj: wikimedia.org

návrh sovětské proti-družicové zbraně
zdroj: wikimedia.org

Michal Polák: Jak sestřelit družici

Důvodů k sestřelení družice je několik – snaha o kontrolovaný zánik, demonstrace síly i vojenský útok. Přednáška nejen o důvodech ale především o technikách sestřelu s uvedením jediných doposavad uskutečněných sestřelů a současného vývoje systémů s potenciálem zasahovat družice.

Změna programu vyhrazena

Více informací na webových stránkách Kosmo Klubu, o.s. (http://klub.kosmo.cz/novinky) nebo na e-mailu Kosmoschůzek ([email protected]). Hlavním organizátorem akce je Petr Tomek – petrtomek98(c)gmail.com.

Přidejte se k události také na Facebooku!

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/cape_canaveral_air_force_station.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/IS_anti_satellite_weapon.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

22 komentářů ke článku “Březnová kosmoschůzka”

  1. Majkl napsal:

    Zdrávím… Chtěl bych se zaptat. Na schuzku je nějaké vlezné nebo je vše zdarma a stačí jen přijít a poslouchat?

  2. pbpitko napsal:

    Prosím, mohli by ste napísať niečo o armádnom raketopláne s označením X-37B. ?
    Ď.
    pb

  3. Matouš Klugar napsal:

    Mohu se zeptat proč o kosmoschůzkách informujte vždy až na poslední chvíli?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Informovali bychom dříve, pokud by byl program k dispozici dříve. Navíc Kosmoschůzky se konají v pravidelném termínu – poslední středy v měsíci a tak si na to mohou lidé zvyknout a počítat s tím. Na základě vybraných témat se pak už jen rozhodnou, zda půjdou, nebo ne.

      • MartinH napsal:

        as tím samým sem se potýkal také než jsem zjistil že to je pravidelně poslrdní středu v měsíci, to by bylo také vhodné v článku uvést, sice se to dá někde dohledat v diskuzi starších článků, ale strašně to zapadne.

      • Za to můžu já, protože moje časové možnosti se vyjasnily až v pondělí a proto byl program vydán až v pondělí.

  4. Pavel Toufar napsal:

    Myslím, že by bylo korektní, kdybyste dotazy poslali organizátorům z Kosmo klubu, kteří totiž tyto schůzky dlouhodobě a především obětavě pořádají, a jsou tedy jejich letitými organizátory. V informacích zde uvedených to bohužel postrádám, ačkoli jde přitom o základní slušnost. A navíc, a to je podstatné, zdejší tazatelé by tak dostali přímou a nikoli zprostředkovanou nebo dokonce vymyšlenou odpověď, dokonce by za určitých okolností mohli s organizátory i s přednášejícími dohodnout třeba i požadovanou mimořádnou nahrávku. pt

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Máte pravdu, kontaktovat organizátory je vždy nejlepší.

      • MartinH napsal:

        Myslím že tím bylo myšleno že v článku není o Kosmoklubu, pořadateli akce, vůbec žádná zmíňka, takhle to vypadá že schůzku organizuje sám Kosmonautix. Slušelo by se napsat něco jako: „březnová kosmoschůzka pořádaná jako vždy Kosmoklubem“ či něco jiného.

    • Rudolf Šíma napsal:

      Děkuji za „odnavigování“ na Kosmo klub. Mohl jsem být důvtipnější a použít vyhledávač dříve. Snad můj pokus o kontakt bude úspěšný. Ještě jednou děkuji.

    • Tomáš Kohout Redakce napsal:

      Omlouvám se, odteď budu uvádět v pozvánce organizátory a kontakty na ně.

      Pozvánky na Kosmoschůzky uvádíme od minulého roku kdy o jejich uveřejňování požádali Dušana Majera zástupci Kosmoklubu na KNP 2016. Za tu dobu nepřišla žádná připomínka k podobě pozvánky, tak jsem se domníval, že je KosmoKlub se stávající podobou spokojen.

      Mimochodem, odpovědi na dotazy nejsou vymyšlené, vycházíme z odpovědí na podobné dotazy ohledně záznamů přednášek, které byly organizátory a přednášejícími zodpovězeny u minulých pozvánek na Kosmoschůzky.

  5. Rudolf Šíma napsal:

    Do Prahy se ve středu v žádném případě nedostanu. Téma přednášky pana Michala Poláka mne mimořádně zajímá. Lze pořízení záznamu nějak ovlivnit? Kdo se o záznamy stará? Je možný sponzoring „kameramana“? Děkuji moc za případnou odpověď.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      O peníze pro kameramana až tolik nejde, někdy si třeba zveřejnění nemusí přát sám přednášející. Jindy má třeba kameraman jinou práci. Zájemci tyto faktory nemohou nijak ovlivnit.

      • Rudolf Šíma napsal:

        To mne mrzí, snad budu ve čtvrtek veselejší. Děkuji za rychlou odpověď.

    • maro napsal:

      Tak ono i třeba jen to audio by bylo super.

      • Rudolf Šíma napsal:

        Jasně, dal jsem kameramana do uvozovek. Prostě, kdyby nám někdo zprostředkoval přednášku, bylo by to super, jak píšete. Někdy spolu můžeme souhlasit. 🙂

    • Vítězslav Škorpík Redakce napsal:

      Jak už bylo výše zmíněno, některé přednášky natáčí majitel kanálu LLionTV. V tomto případě není na místě dávat slovo kameraman do uvozovek, jelikož jde o profesionálního kameramana ČT a podle toho vypadají i jeho záznamy. Nicméně problém je v tom, že toho má opravdu hodně a ačkoli mu s tím pmáhá ještě jeden technicky zdatný kolega, nestíhají zdaleka všechno.

      • Rudolf Šíma napsal:

        Děkuji za informaci, nechtěl jsem se nikoho dotknout. Pokoušel jsem se nějak krátce naznačit, že vlastně nevím, kdo by mohl zajistit jakoukoliv formu záznamu (mimo těsnopisu 🙂 ) informací z přednášky. Uznávám, že to bylo poněkud neobratné.

  6. Ričrd napsal:

    Budou přednášky k dispozici online, alespoň formou audiozáznamu?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.