Zakončí Zenit svou kariéru misí pro Angolu?

Zenit na startovní rampě

Zatím poslední nosná raketa Zenit vzlétla z Bajkonuru dne 11. prosince 2015 se stacionární meteorologickou družicí Elektro-L2. Na archivním snímku z montážní haly na kosmodromu je tento exemplář Zenitu se zmíněnou družicí Elektro-L2 vlevo, zatímco po pravé straně je ještě jeden Zenit. S ním se tehdy počítalo jako s nosičem pro astrofyzikální observatoř Spektr-RG se startem v roce 2017. Nad startem se však vznášel otazník. Velký počet součástek nosiče má krátkou dobu záruky, takže bez jejich výměny byla tato raketa použitelná jen do léta 2016. Výměnu prošlých jednotek přímo na Bajkonuru může provést pouze tým specialistů z ukrajinského výrobního závodu Južmaš, kde se Zenity vyráběly. RKK Energija ale nyní nemá s dněpropetrovským Južmašem žádné regulérní kontakty.

Raketa Zenit 2 na kosmodromu Bajkonur.

Raketa Zenit 2 na kosmodromu Bajkonur.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org

V letošním roce vstoupila do oboru kosmonautiky odkupem majoritního podílu v SeaLaunch letecká společnost S7. Generální ředitel RKK Energija Vladimír Solncev nedávno sdělil ruskému deníku Izvestija, že se S7 stane také oficiálním operátorem této uskladněné rakety s horním stupněm Fregat-SB a geostacionárním komunikačním satelitem Angosat se startem z Bajkonuru. RKK Energija má poskytnout potřebnou technickou podporu tohoto startu. Kontrakt na stavbu národního systému družicového televizního vysílání a spojení pro Angolu byl s angolským zákazníkem podepsán v roce 2009, a zahrnuje nejen výrobu a vynesení Angosatu, ale i centra řízení letu. Tato střediska už jsou postavena v Luandě a v Koroljovu.

Samotný Angosat je stále ve výrobě, nicméně podle schváleného rozpisu prací bude připraven ke startu v červenci 2017. Podle slov Solnceva je v kontraktu uveden jako nosič právě Zenit. Solncev přiznal, že na základě kontraktu si RKK Energija svého času předplatila u Južmaše výrobu Zenitu, ale ten nebyl z důvodů finančních problémů Južmaše vyroben, a kvůli krizi v rusko-ukrajinských vztazích s ním nemá RKK Energija žádné regulérní kontakty. Jako alternativní nosič byl proto vybrán druhý exemplář rakety Angara-A5 s horním stupněm DM-03 a se startem z kosmodromu Pleseck, jeho výroba má však zpoždění.

Hrubá vizualizace ruského rentgenového teleskopu Spektr-RG

Hrubá vizualizace ruského rentgenového teleskopu Spektr-RG
Zdroj: https://upload.wikimedia.org

V kontraktu na Angosat je přitom ruská strana zavázána k vynesení do konce roku 2016, přičemž zpoždění je sankcionováno. Právě tento faktor je důvodem nynějšího spěšného rozhodnutí, že pro start Angosatu bude využit Zenit, který byl dříve plánován pro vynesení ruské vědecké observatoře Spektr-RG. Převzetí nosiče, už dopraveného na kosmodrom pro jinou družici, je přitom mimořádně vzácným případem. Současně s tímto rozhodnutím bylo vynesení observatoře Spektr-RG přeplánováno na Proton-M/DM- 03 se startem v září 2017.

RKK Energija se však nehodlá zabývat organizačními záležitostmi vyjednávání s ukrajinskou stranou ani kontaktováním bezpečnostní služby Ukrajiny, jejíž souhlas je nutný pro příjezd skupiny ukrajinských specialistů na Bajkonur, a proto bude Južmaš kontaktován společností S7. Tisková mluvčí S7 potvrdila, že se rozhovory s Energijí o zabezpečení startu vedou, ale s ohledem na momentálně probíhající schvalovací proces odmítla sdělit podrobnosti.

Vývoz rakety Zenit na startovní rampu

Vývoz rakety Zenit na startovní rampu
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Zdroje informací:
http://izvestia.ru/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2015/12/3675794952.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/73/Zenit-2_rocket_ready_for_launch.jpg
https://upload.wikimedia.org/…/Spektr-RG_russian_X-ray_space_telescope_P1110968.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2015/12/1993018791.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Zakončí Zenit svou kariéru misí pro Angolu?”

  1. vedator napsal:

    Zenit, S7, SeaLaunch, Rusko, Ukrajina….. len mne sa zda tato kombinacia absolutne proti zdravemu rozumu? Toto je priklad toho, ako robit veci uplne komplikovane kvoli politike, nespolahlivym dodavatelom (tesne pred krachom), mizernej spolahlivosti nosica (horsia ako Proton).
    Na druhej strane im velmi fandim, lebo Zenit, Rusko, Ukrajina a fanusikovia by si zasluzili aby Zenit ostal v sluzbe.

  2. Rudolf Šíma napsal:

    Tak to bude ještě zajímavé. Vypadá to, že se Filev nevzdává. Kdyby ten start klapnul, viděl bych šanci, že nebude poslední.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.