sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ČR zvýší svůj příspěvek do ESA

Každý český fanoušek kosmonautiky se musel zastydět při pohledu na sumu, kterou náš stát přispívá do rozpočtu Evropské kosmické agentury. nyní však přichází potěšující zpráva. Vláda schválila navýšení českého příspěvku – ze zhruba 530 na 830 milionů korun. Pokračuje tak již vloni zahájený trend zvyšování českého příspěvku, protože v roce 2015 vláda navýšila český rozpočet o 200 milionů z dřívějších 327 milionů, což byla opravdu velmi nízká, skoro až trapná účast. Současný příspěvek je již důstojnější, byť fanoušci kosmonautiky by si jistě přáli ještě větší investice. Doufejme tedy, že nastavený trend bude pokračovat.

Myslím, že na webu věnovaném kosmonautice je vyjmenovávání výhod vyšších investic ekvivalentem nošení pověstného dříví do lesa, ale pro pořádek jen stručně – vyšší příspěvky zajistí České republice větší možnosti uplatnění. Jde tak bez přehánění o investici do českého průmyslu a vědy. ESA totiž razí pravidlo, že celých 84% investic od členských států vrací ve formě zakázek pro tamní průmyslové podniky.

Pozitivní je i aktivita na poli volitelných programů. Česká republika se přihlásila do programu vývoje raket Ariane 6. Aby se podařilo dodržet takzvaný Národní kosmický program, bylo rozhodnuto navýšit příspěvek do volitelných programů na 445 milionů korun. Celý příspěvek je složený z výše jmenovaného volitelného programu, ke kterému se přidává povinný příspěvek. Do něj přispívá 225 miliony korun ministerstvo školství, které dále investuje 60 milionů do volitelných výzkumných programů. Zbývajících 100 milionů korun tvoří příspěvek zahrnující přípravu českých průmyslových kapacit do kosmického programu.

Tabulka příspěvků členských států ESA (a dalších zdrojů) seřazená podle výšky příspěvků. Menší příspěvky než ČR mělo jen Estonsko, Maďarsko a Řecko. Kanada sice také, ale ta není přímým členem.
Tabulka příspěvků členských států ESA (a dalších zdrojů) seřazená podle výšky příspěvků. Menší příspěvky než ČR mělo jen Estonsko, Maďarsko a Řecko. Kanada sice také, ale ta není přímým členem.
Zdroj: https://en.wikipedia.org

Zdroje informací:
http://www.ceskatelevize.cz/
http://www.denik.cz/
http://domaci.eurozpravy.cz/
http://www.radio.cz/cz/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/ESA_Member_States_and_Cooperating_States.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
7 let před

Co znamená těch 200 % na konci tabulky?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před

Je to již z Wikipedie – zřejmě chyba při výpočtu buňky.

Peter P
Peter P
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Myslim ze je to umysel. Celkovy rozpoces ESA je zlozeny z prispevkov jednotlivych statov a potom z prispevkov organizacii comje de facto len z rozpoctu EU. Velka cast sa vracia do jednotlivych statov napriklad do Europskych spolocnosti, ktore vyrabaju druzice zabezpecuju nosice a pod. Rozhodne to nie su vyhodene peniaze otazka je ci by sa dali este vyuzivat efektivnejsie. Rozpocet NASA je len 4x vyssi pricom NASA financuje narocne projekty ako Orion, SLS, komercne lety nakladu a posadok k ISS a mnozstvo sond na studium zeme a inych telies slnecnej sustavy.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
7 let před

Zdrojem pro tabulku na Wikipedii byla tato stránka, z ní je asi jasnější, jak se dostali k 100% + 100% = 200% 🙂
http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2016/01/ESA_budget_2016

Jaroslav Alois
Jaroslav Alois
7 let před

Jde o to kolik z toho jde na jednotlivé letové programy a kolik spolkne administrativa. Podle neblahých zkušeností s byrokracií v EU to bude asi podobně přebyrokratizováno.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jaroslav Alois

Neviděl bych to tak černě. Nějaká administrativa tam být musí, ale bez toho to u podobně velkých projektů nejde.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
7 let před
Odpovědět  Jaroslav Alois

Zřejmě to bude těch zbývajících 16 %. Z toho se zřejmě platí i našich 10 zaměstnanců ESA.

Asdf
Asdf
7 let před
Odpovědět  Jaroslav Alois

Jen pro Vaši informaci – pro EU dělá méně úředníků, než pro ČR. EU je v podstatě docela štíhlý aparát 😉

Štěpán
Štěpán
7 let před

„bylo rozhodnuto navýšit dobrovolný příspěvek na 445 miliónů…“ – to se tedy nepovítá to těch 830 milionů poviných? Takže celkem tam dáme ores 1 miliardu? A jak moc se navýšil ten dobrovolný? Jaká byla předtím hodnota?
Jinak jako každý český fanoušek Vládě děkuju za navýšení a vám za informace 🙂

Štěpán
Štěpán
7 let před
Odpovědět  Štěpán

*nepočítá do těch…

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Štěpán

Dobrovolný příspěvek se samozřejmě počítá do celku. V textu je dělení celé sumy detialně rozepsáno.

Jaroslav Alois
Jaroslav Alois
7 let před

Bylo by zajímavé porovnat největší kosmické agentury co do rozpočtů/nákladů a počtu zaměstnanců. / USA, Rusko, Čínu, Japonsko, Indii a EU /

Josif
Josif
7 let před

Podle mě je úsměvné, že v ČR to spadá pod ministerstvo dopravy, zatímco ve většině ostatních států pod orgán, který svým názvem vesmírné aktivity připomíná víc 🙂

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
7 let před
Odpovědět  Josif

Mělo by to patřit k MŠMT jako v seriálu Kosmo?

Spytihněv
Spytihněv
7 let před
Odpovědět  Josif

Česko asi není taková kosmická velmoc, aby tady bylo nutno postavit novou budovu a do ní nacpat zástup úředníků 🙂 Myslím, že nějaký odbor v rámci ministerstva dopravy to v klidu zvládne.

maro
maro
7 let před
Odpovědět  Josif

Ticho. Nebo se toho nějaký úřada chytí a budeme tu mít další zbytečný barák a ty peníze spolkne jen jeho provoz. Ta jedna kancelář na ministerstvu dopravy snad musí stačit.

Josif
Josif
7 let před
Odpovědět  maro

V tom máte pravdu 😀 Už mlčím 😀

Honza
Honza
7 let před

Prosím Vás, co dělá v ESA Kanada?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Honza

Už od 1. ledna 1979 má speciální status státu spolupracujícího s ESA. To kromě jiného znamená, že Kanada má svůj podíl při rozhodování, ale zároveň se i kanadské firmy mohou ucházet o kontrakty a získávat je. Kromě toho Kanada také přispívá do rozpočtu ESA finančními prostředky.

Honza
Honza
7 let před

To jsou věci, koukám na to a je to zajímavé, nenapadlo mě, že ta spolupráce je starší něž CSA a dokonce než ESA. Pak to dává historický smysl. Díky.

Honza
Honza
7 let před
Odpovědět  Honza

To měla pochopitelně být odpověď panu Majerovi.

Fanda
Fanda
6 let před

Až bude ČR krachovat z přemíry zadlužení tak kosmický program bude to poslední co bude českou společnost zajímat. Jak dlouho se ještě budeme tvářit že žijeme v době přebytku ve kterém si může dovolit takovéto programy?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Fanda

Váš názor je mimořádně krátkozraký. Mělo by to být právě naopak. Do vědeckých programů i do aplikované výroby (což je tento případ) by se mělo investovat mnohonásobně více peněz. Zřejmě si neuvědomujete, že díky zapojení České republiky do špičkových technických oborů se zajišťuje vysoká úroveň práce všech navazujících oborů. Jinými slovy, pokud by mladí odborníci neměli kam po škole nastoupit, pokud by v ČR nebyl rozvinutý potenciál pro vysoce specializovanou vědu a aplikovanou výrobu, pak by tyto mozky odcházely do zahraničí a z České republiky by se stala jen levná pracovní síla. Je potřeba změnit vnímání lidí, kteří zastávají podobné názory, jaké jste tu napsal. Ukázat jim význam vědy, nebo pokročilých konstrukčních systémů a jejich přínosy. Do těchto oborů by se mělo investovat mnohem více, aby se Česká republika mohla dostat mezi vyspělé státy s pevnou průmyslovou a odbornou základnou. Zmarem by byla naopak situace, kdy by se investice do vědy omezovaly. Děsivé je, že mnoho lidí (většinou to bývají méně informovaní, případně méně inteligentní lidé) nevidí dál, než jen na cenu piva a rohlíků v obchodě. Takoví lidé nechápou význam vědy, je to nad jejich mozkovou kapacitu, ale tady má klíčovou úlohu ta rozumná menšina, která chápe celospolečenský přesah těchto otázek, který zůstává oněm prostým lidem skrytý. Proto je potřeba maximálně popularizovat kosmonautiku a její přínosy, aby se i široká veřejnost dozvěděla o jejích přínosech a mohla změnit názor. Pouze tudy vede cesta k navýšení rozpočtů do vědy a dalších špičkových oborů, které nám zajistí vhodnou budoucnost.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2016/11/29/cr-zvysi-svuj-prispevek-do-esa/