sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Sojuz MS-02 se připojuje k ISS

Mezinárodní vesmírná stanice by se dnes měla dočkat rozšíření počtu členů posádky. Už od středy 19. října je na cestě tříčlenná posádka ruské lodi Sojuz MS-02. Poté, co se připojí ke staničnímu modulu Poisk (což je naplánováno na dnešek v 11:59 našeho času), rozšíří se aktuálně probíhající 49. dlouhodobá expedice na tradičních šest členů. V útrobách Sojuzu sedí Američan Robert Kimbrough a jeho ruští kolegové Sergej Ryžikov a Andrej Borisenko a právě jejich připojování k Mezinárodní vesmírné stanici můžete v tomto článku živě sledovat.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://farm6.staticflickr.com/5478/29530870004_8eb6911e24_k_d.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kluzo
kluzo
7 let před

Gratulace…

vh
vh
7 let před

Je to opravdu v 11:59 našeho času?

Trabis
Trabis
7 let před
Odpovědět  vh

jj, ale dokovalo se už tak v 11:54.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  vh

Ke spojení došlo o sedm minut dříve oproti plánu, tedy v 11:52 našeho času.

tonda
tonda
7 let před

Gratulace!Šlo to jak po másle!Dugi,mám dotaz.Když se ISS stavěla a létali k ní raketoplány,tak jsem někde četl,že vozí zpět na Zemi stykovací mechanismy ze Sojuzů a Progressů a Rusové je znovu používají.Víš o tom něco?A jak to řeší dnes?Mám dojem,že by to v návratové kabině Sojuzu nebylo možné.Děkuji za články a za odpověď! :palec nahoru:

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  tonda

Raketoplány nikdy žádné díly ze Sojuzů ani Progressů na Zemi nevracely. Rusové jednotlivé díly nerecyklují.

zr
zr
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Raketoplány vracely na Zemi elektroniku setkávacího systému Kurs, používaného na Progressech. Jednalo se o velmi drahé zařízení a Rusové ve snaze ušetřit co nejvíce peněz je používali opakovaně. Po generálce v RKK Eněrgija bylo namontováno do dalšího Progressu. Pouzdro s elektronikou bylo přístupné zevnitř lodi, takže kosmonauté při jeho demontáži nemuseli provádět výstup ze stanice.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  zr

Díky, moje chyba, špatně jsem si přečetl otázku, mylně jsem ji pochopil tak, že se měly vracet celé moduly. Omlouvám se za mystifikaci.

Radoslav Packa
Radoslav Packa
7 let před

6 hodinový prístup začnú kedy znova používať?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Radoslav Packa

Až bude dostatečně otestovaný nový typ lodi. 🙂

kluzo
kluzo
7 let před

Zrovna začíná přenos kdy se bude otevírat poklop

Brič Jan
Brič Jan
7 let před

Tak už se kosmonauti pozdravili.Gratulace

Andrej
Andrej
7 let před

Zdravím, v živom prenose štartu tohto Sojuzu bolo spomínané, že od letu Sojuz MS-04 (Expedícia 51) budú dočasne na palube iba dvojčlenné posádky z dôvodu nevyužiteľných kapacít pre tretieho ruského kozmonauta. V terajších plánoch však figurujú pri lete Sojuz MS-04 ako velitel Fiodor Jurčichin a palubní inžinieri Američan Jack Fischer a Talian Paolo Nespoli. Dvojčlenná posádka je zatiaľ uvádzaná iba pri Sojuzoch MS-06 (Alexandr Misurkin, Mark Vande Hei) a MS-07 (Alexandr Skvorcov ml., Scott Tingle), pričom už od Sojuzu MS-08 opäť trojčlenná posádka. Ide o neaktuálnosť faktov alebo je za tým nejaký iný dôvod ? 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Andrej

Hezký den, informaci na našem fóru prezentoval Michal Václavík z České kosmické kanceláře, takže jde o důvěryhodný zdroj. Je snad jedině možné, že „čtyřka“ bude poslední tříčlenná.

jos
jos
7 let před
Odpovědět  Andrej

Podle plánu budou, dvojčlene posádky ve dvou expedicích. U MS-08 už by mel byt modul Nauka připojeny k  ISS , proto zase tři kosmonauty.

trmo
trmo
7 let před

Kdo teda poletí na Sojuzu MS-04 a MS-05? A mohl by tam letět kosmický turista? Předem děkuji za odpověď.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  trmo

Volné místo obsadí dodatečný náklad.

Michal
Michal
7 let před

Ahoj, ať se na mě nikdo nezlobí, ale tahle krátká zpráva nemá ekvivalent jednoho ze dvou denně garantovaných článků. Sorry

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Michal

Hezký den,
děkujeme za zpětnou vazbu, ale dovolím si celou situaci vysvětlit. Na našem portálu každý den vychází jeden hlavní článek (každý den 10 minut po půlnoci, v případě Kosmotýdeníku v neděli v poledne). Tento hlavní (též velký) článek má minimálně 500 slov, nebo 20 fotografií. V průběhu dne většinou vychází článek druhý, kterému pracovně v redakci říkáme krátký. V některých případech se může délkou vyrovnat článku hlavnímu (třeba článek Máme data z EDM, ale neznáme jeho osud by rozsahem konkuroval hlavním článkům), ale není to pravidlem. Krátké články jsme zavedli proto, abychom mohli informovat i o menších událostech, která svým rozsahem nevydají na hlavní článek a přesto je vhodné o nich informovat. Pro krátké články jsou ideálními tématy třeba nějaké zajímavé fotky, videa, nebo aktuální postřehy. Zastávám názor, že dokování pilotované lodi k ISS je důležitý moment, o kterém by měli čtenáři našeho webu vědět. Dali jsme jim tedy možnost sledovat celý proces živě a podle ohlasů v komentářích této možnosti lidé využili. Upřímně řečeno nevím, jak přesně byste si to představoval – co konkrétně by mělo v tomto článku být, abyste byl spokojen.

maro
maro
7 let před
Odpovědět  Michal

Michal: Člověče, vy si stěžujete, jako kdybyste za to platil. Kdyby si teď kluci řekli, že si berou na 14 dní dovolenou, tak byste se s tím taky musel smířit a pokorně byste v radostném těšení vyčkával, až se zase opálení vrátí.

Racek
Racek
7 let před
Odpovědět  maro

No, myslím že i poloviční výkon by byl pro mě něco unikátního, za těchto podmínek. Já se spíš modlím, aby to téhle báječné partě vůbec co nejdéle vydrželo.

Petr
Petr
7 let před

Bohužel jsem tento přenos propásl, nevíte zda je někde možné zkouknout záznam?

Jinak moc děkuji za tento web, objevil jsem Vás vcelku nedávno a musím uznat a pochválit, formát webu je přehledný, poskytované informace seríozní a kvalitní, bez diskuse je to balzám pro oči i duši číst Vaše články. Děkuji a přeji všem z redakce jen to nejlepší.

vedator
vedator
7 let před
Odpovědět  Petr

nepozeral som ale podla nazvu by to mohlo byt ono: https://www.youtube.com/watch?v=s7T_mO6ipRY

Petr
Petr
7 let před
Odpovědět  vedator

Díky za odkaz, je to ono.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2016/10/21/zive-sojuz-ms-02-se-pripojuje-k-iss/