sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

AKTUALIZOVÁNO: Atlas V dnes nic nevynese

Od startu poslední rakety Atlas V s misí OSIRIS-REx uběhl pouze týden a na startovní rampě už je připraven další exemplář tohoto nosiče. Důvod takovéto startovní kadence je jednoduchý, tento Atlas V totiž nebude startovat z Floridy, ale z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii, která je na opačné straně Spojených států. Technici tak mohli obě rakety připravit nezávisle na sobě. Tento start bude prvním startem z Vandenbergovy základny po půlroční pauze způsobené prací na infrastruktuře. Další zajímavostí dnešního startu je fakt, že tato raketa Atlas V měla podle původních plánů vynést marsovskou misi InSight, ta byla ale posunuta až do dalšího startovního okna v roce 2018.

Namísto landeru InSight bude na špičce rakety snímkovací satelit WorldView 4. Ten zamíří na heliosynchronní kruhovou dráhu s výškou 617 kilometrů, odkud bude poskytovat snímky naší planety pro komerční využití s rozlišením až 31 centimetrů. Jelikož má satelit hmotnost jen 2087 kilogramů, bude použita nejslabší varianta rakety Atlas V – verze 401, prvnímu stupni tedy nebudou asistovat žádné bloky na tuhá paliva. Po vypuštění satelitu WorldView 4  použije horní stupeň Centaur přebytečné palivo pro přelet na jinou oběžnou dráhu, kde vypustí celkem 7 cubesatů (Prometheus A, Prometheus B, Aerocube 8C, Aerocube D, U2U, CELTEE a RAVEN). Zbytek paliva pak Centaur využije pro poslední zážeh, kterým opustí gravitační pole Země a vstoupí na oběžnou dráhu kolem Slunce. Start je naplánován na 20:30 našeho času a pravděpodobnost dobrého počasí je zatím 90%.

AKUTALIZACE: Dnešní start byl bohužel zrušen, kvůli drobnému úniku kapalného vodíku při tankování. Další pokus o start by měl proběhnout zítra, tedy 17. září, ve stejnou hodinu.

2. AKTUALIZACE: Další pokus o start neproběhne 17. záři, ale až 18. září. Technici potřebují více času na vyměnění problémového ventilu. Start je v neděli naplánovaný na stejný čas, tedy 20:30.

3. AKTUALIZACE: Start byl nakonec pro lesní požáry v nedalekém okolí odložen až na 26. září.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://spaceflightnow.com/…/28271855296_68eb071a1e_k-684×1024.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
19 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Samo
Samo
8 let před

Zaujimalo by ma prečo centaur nezabrzdí a nezostúpi späť do atmosféry ale opúšťa gravitačné pole zeme? Kvôli neriadenemu zostupu?

Samo
Samo
8 let před
Odpovědět  Daniel Heřt

Ďakujem! Ak ti druhý krát odpíše tak napíš 😉

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Samo

Je to krajně neobvyklé. Pokud se příliš nepletu, tak v posledních dvaceti letech se horní stupeň, když neurychloval sondy mimo zemské gravitační pole, jen asi ve třech případech odesílal na HD. Vždy šlo o vojenské záležitosti. USA 210, USA 249 a pak ještě bezpilotní raketoplán X-37B v dubnu 2010. Pokaždé to byl stupeň Centaur, jako v tomto případě.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Daniel Heřt

Ten by asi měl vědět, o čem mluví…. ale rád bych viděl výčet těch centaurů odeslaných na HD, pokud neurychlovaly něco dál od Země. Nezdá se mi, že by šlo o obvyklou věc.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

To by šlo. Do jisté míry to odpovídá tomu výčtu, co jsem uvedl výše (jen ten X-37B tam není). DMSP-5D3 F18 je USA 210, DMSP-5D3 F19 je USA 249. Worldview-3 souhlas (o tom jsem nevěděl). Ale Centaur Landsatu-8 podle mého názoru zanikl po jednom dni. Ale kdo ví…. Každopádně ovšem pokud je ten výčet takto krátký, tak bych snad i trval na tom, že se jedná o neobvyklou operaci 🙂

kopapaka
8 let před

Hmm, cože?
Scrub. Very small ground side LH2 leak. Forming an ice ball on the umbilical. Outside our history. Standing down attempt today to resolve.

gg
gg
8 let před
Odpovědět  kopapaka

Pozemní vybavení teď prostě má blbý měsíc… 😉

Václav Kořínek
Václav Kořínek
8 let před

dnes byl start zrušen? chápu to správně?

Armer10
Armer10
8 let před

scrub… takze neni co resit 🙂

Jaroslav Alois
Jaroslav Alois
8 let před

Na dráze kolem Slunce je i Centaur, který vynesl sondu N.H. – a létá skoro až k Jupiteru.
Smyslem navádění Centaurů na meziplanetární dráhy mohou být testy řídícího systému stupně.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Jaroslav Alois

Určitě. Centaur New Horizons se pohybuje někde v Pásu asteroidů (velká poloosa dráhy 300 mil. km). A to ani nebyl jako poslední stupeň. Ale řešíme tu ty Centaury, které nevynášely objekty pryč od Země a jejich heliocentrická dráha je tedy jen jakýsi bonus navíc a ne jen důsledek potřeby urychlit sondu 🙂

Jaroslav Alois
Jaroslav Alois
8 let před

Osudy posledních stupňů jsou stejně zajímavé. Již při letu Sputniku 1 byl centrální stupeň nosiče R-7, který se dostal na LEO a byl o několik hvězdných velikostí jasnější než sama družice, zhusta považován za první UDZ.
U Sputniku 2 zase neoddělení od posledního stupně mohlo zapříčinit selhání tepelné regulace a úhyn pokusného psa na přehřátí.
Při projektu Gemini byl poslední stupeň Titanu cílem prvního pokusu o setkání na orbitě.
Poslední stupně nosičů sond opouštějící Sluneční soustavu jsou též na únikových drahách odlišných od drah vlastních sond a mohou jako vlastní sondy případným nálezců z řad E.T. avizovat naši civilizaci.

Jaroslav Alois
Jaroslav Alois
8 let před

Málem bych zapomněl na nejslavnější poslední nosiče – byl jím poslední stupeň Saturnu 5 adaptovaný na Skylab.

Zdeněk Veselý
Zdeněk Veselý
8 let před

Podle ULA byl start odložen na neděli.

antipod
antipod
8 let před

Štart je odložený pre lesné požiare na 26.sep.

https://kosmonautix.cz/2016/09/16/zive-atlas-v-vynese-snimkovaci-satelit/