sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Odložený start Protonu s telekomunikační družicí

Raketa Proton měla s telekomunikační družicí Intelsat 31 startovat už dnes, ale přípravy zastavila komplikace na elektronické jednotce, která je součástí startovní rampy. Řídící týmy se tedy rozhodly pokus o start odvolat a celý proces posunuli o 24 hodin, aby měli čas na výměnu poškozené jednotky. Startovat by se tedy mělo zítra, tedy ve čtvrtek v 9:10 našeho času. V tomto článku máte možnost sledovat celý start živě. Za zmínku stojí i to, že tato raketa je prvním zástupcem vylepšeného typu, který se označuje jako Phase IV. Má vylepšenou konstrukci , ve které najdeme karbonové struktury a vysokopevnostní hliníkové slitiny. Raketa by tak měla disponovat o něco zvýšenou nosností.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://forum.kosmonautix.cz/
http://www.russianspaceweb.com/

Zdroje obrázků:
http://www.24liveblog.com/…/2016/06/08/1465342772898026.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
26 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
ahoj
ahoj
8 let před

neudělalibi ste živě a česky komentovaný přenos ze startu Ariane 5 a protonu.Děkuji.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  ahoj

Nechystáme to. Jedná se o relativně obyčejné starty s telekomunikačními družicemi, kterých je mnoho. Komentované starty chceme dělat jen u důležitějších a atraktivnějších startů.

vedator
vedator
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Proton je celkom rutina, vzdy pekny hoci vacsinou nie velmi zaujimavy start, kedze okolo neho nie je vela publicity, jedine ked vybuchne ;-). Avsak Ariane 5 je nieco celkom ine, kedze ma niest rekordne tazky naklad na GTO. Navyse ESA ma vzdy dobre, pekne a hlavne poucne prenosy…. a pocut „rumble in the jungle“ je neopisatelny pocit.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  vedator

Jasně, ale raději si počkáme, až Ariane ponese nějaký atraktivnější náklad – třeba JWST. 🙂

Midrys
Midrys
8 let před
Odpovědět  vedator

Musím jenom souhlasit. Ariane 5 s rekordním nákladem by i za mě byla určitě lepší volbou.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Midrys

Popřemýšlíme o tom, ale opravdu bychom nechtěli sklouznout k tomu, že bychom dělali přímé přenosy ze všech startů 🙂

Jindra
Jindra
8 let před

snad už nehavaruje 🙂

ahoj
ahoj
8 let před

start falconu 9 červnu s satelity (cjubsety) Formosat-5, Arkyd-6A, CNUSail 1, skCUBE, KAUSAT 5, SIGMA, CANYVAL-X 1, CANYVAL-X 2, STEP Cube Lab, EcAMSat, ISARA, ITASAT 1, OCSD B, OCSD C, Fox 1C, Fox 1D, Nayif 1, Aalto 1, DIDO 1, 3Cat 1, ROBUSTA 1B, SUCHAI bude na přechodovou na GEO nebo na LEO? A bude 1.stupen přistávat na moři nebo na pevnině? Děkuji za odpověd.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  ahoj

V tomto případě se poletí na nízkou oběžnou dráhu. Při letu na LEO se dá očekávat přistání na pevnině, ale ještě to nebylo potvrzeno.

Samo
Samo
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Mám taký malý dotaz prečo je pri tomto štarte napísané „Cape Canaveral Air Force Station CCAFS SLC-40“ a nie „SLC-4E, Vandenberg Air Force Base, California“ ? Pokiaľ viem štartovať sa bude práve z VAFB 🙂 alebo mám zlé informácie ?

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Samo

Díky za upozornění, předám to kolegovi, který spravuje databázi.

ahoj
ahoj
8 let před

DĚKUJI DUŠANE.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  ahoj

Není zač.

ahoj
ahoj
8 let před

kde leží přistávací plošina na pevnině pro přistání prvních stupnů falconu 9? Zjistěte prosím souřadnice.Děkuji.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  ahoj

Tu jest Souřadnice jsou 28.4859°N 80.5444°W

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
8 let před

Sojuz efektně odhazuje motory, ale je to takovej pomalej stařeček. Ten zadržovanej start je divnej. Proton je nadupaná raketa. Prásk a letíme. Někdy ne dlouho, ale o to je to větší dobrodružství. Vždyť neveze lidi, jen železo, tak občasné zahození za plot tolik nebolí. Jen ta step halt dostane zabrat. 🙂

maro
maro
8 let před
Odpovědět  Rudolf Šíma

Y tohoto vašeho zvláštního pohledu je zrovna tak Falcon od Space X „stařeček se zpožděným startem“. Jenže takhle to bude u všech kerosinových nebo vodíkových motorů. Ten start a prásk si může Proton dovolit jen proto, že letí na hypergolické palivo. To se nijak nezapaluje. Hoří hned při kontaktu dvou aktivních látek. Žádné čekání na stabilní plamen se nekoná.

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
8 let před
Odpovědět  maro

Uznávám, je to hodně subjektivní pohled. Jen jsem se chtěl přimluvit za vysílání komentovaných přenosů startů této „neekologické rakety“. 🙂 Nejsem zrovna raketový odborník, ale rozdíly v palivu už jsem i díky Kosmonautixu a komentářům Vás informovanějších pobral.

Fry
Fry
8 let před

Keď vzpriamujú Proton do vertikálnej polohy, je už plne natankovaný? Lebo nikde nevidieť nejakú obslužnú vežu či nejaké hadice. Ako napr riešia napájanie rakety, keď tam zopár dní len tak stojí? Na odstránenie toho krytu/plášťa nákladu používajú žeriav alebo vysokozdvižnú plošinu?

vedator
vedator
8 let před
Odpovědět  Fry

Nemyslim, ze by akukolvek raketu na kvapalne palivo vzpiramovali natankovanu. Dovodov vidim viacero. Palivo predstavuje drvivu vacsinu hmotnosti celej rakety, cize dvihat taky kolos predstavuje konstrukcne a logisticke problemy. Toxicke alebo vysokopodchladene palivo je velmi nebezpecne pre ludi a uniky su vzdy. Logistika…atd.

ProtonM isto tankuju az po vzpriameni a obsluzna veza je mobilna, cize si pekne pride k Protonu-vid video po 5m30s – https://www.youtube.com/watch?v=JH8fKsJvVPw

Fry
Fry
8 let před
Odpovědět  vedator

Ďakujem, týmto videon sa všetko objasnilo

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Fry

Raketa se vztyčuje s prázdnými nádržemi, k tankování dochází až relativně krátce před startem. Na rampě je k dispozici obslužná věž, potrubí, která se napojí na rozvody v raketě – stejné je to i s elektřinou.

rado
rado
8 let před

Vyzerá to tak, že Proton mal celkom slušné problémy. Som zvedavý na celkový súhrn informácií..

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  rado

Možná o tom budeme zítra informovat.

rado
rado
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Budem sa tešiť.

vedator
vedator
8 let před

Uff, tak toto bolo zaujimave sledovat. Aj napriek problemom, vsetko dopadlo dobre. Je pekne vidiet, ze ak zlyha jeden prvok, druhy ho dokaze (niekedy) zastupit.

https://kosmonautix.cz/2016/06/08/zive-odlozeny-start-protonu-s-telekomunikacni-druzici/