sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Falcon 9 se připravuje na další start

V dnešních brzkých ranních hodinách provedl Falcon 9 svůj již tradiční statický zážeh. Kompletní raketa byla natankována a motory se zapálily zhruba na pět vteřin, aby byla ověřena funkčnost všech systémů. Pokud půjde vše podle plánů, Falcon 9 odstartuje v pátek v 22:43 a pošle nákladní loď Dragon na cestu k ISS. Tato mise je důležitá hned z několika důvodů. Jedná se o návrat Dragonu do služby po havárii mise CRS-7. V trunku Dragonu bychom pak mohli najít nafukovací modul BEAM, který bude připojen k ISS. Krom toho se SpaceX opět pokusí o přistání prvního stupně. Pokus o start budeme samozřejmě vysílat živě s českým komentářem.

První stupeň této rakety si prošel testovacím zážehem, trvajícím stejně dlouho jako jeho ostrý let, už 5. února. Nicméně tři dny poté bylo poškozeno všech 8 vnějších motorů při nehodě způsobené podpůrným pozemním vybavením (nebyla to závada na raketě samotné). Toto poškození už ale bylo opraveno a Falcon je opět připraven k letu. Technici po dnešním statickém zážehu raketu opět převezou do hangáru a budou vyhodnocovat data naměřená při testu. SpaceX se opět pokusí přistát na plošině OCISLY, která si prošla opravami po posledním „přistání“ a včera už zamířila na moře, i s ostatními podpůrnými loděmi. Protože se letí pouze na nízkou oběžnou dráhu, tak by měl Falcon 9 mít dostatek paliva i pro návrat zpět na pevninu. SpaceX ale opět volí plošinu, podobně jako v případě startu se satelitem Jason-3. Přistávání na plošinu je klíčové během startů na GTO nebo pro centrální stupeň Falconu Heavy, proto se SpaceX nyní zaměřuje právě na něj. Počasí dává podle poslední předpovědi 90% šanci na start, se záložním oknem v sobotu také s pravděpodobností 90 %.

OCISLY opouští přístav.
OCISLY opouští přístav.
Zdroj: https://instagram.ftpa1-2.fna.fbcdn.net/

 

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/CfUxfh-UAAAvUS2.jpg
https://instagram.ftpa1-2.fna.fbcdn.net/…MTIyMTc4MjE1Njg1MTA5MTcwMg%3D%3D.2

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kenny007
Kenny007
8 let před

Tak budem držet palce ať to přistání na plošinu konečně vyjde. A samozřejmě ať se Dragon dostane kam má. Tak nějak jsem schválně po těch neúspěšných přistáních vyhledával odborné články typu „Zase jim to spadlo, let falconu skončil katastrofou, havárie rakety apod“ a královsky jsem se bavil nad komentáři lidí co nepochopili že náklad byl vynesen a jsou svědky posouvání kosmonautiky někam dále. Tak ať už jim to konečně vyjde.

Jakub
Jakub
8 let před

Škoda že neukážou video z vývozu jako u Sojuzu

roman.hronza
roman.hronza
8 let před
Odpovědět  Jakub

to by mi také líbilo 🙂

Samo
Samo
8 let před

Nevie niekto ako dopadlo pristávanie pri výnose SES9? Nikde totiž nemôžem nájsť fotky.

maro
maro
8 let před
Odpovědět  Daniel Heřt

Off topic poznámka.
Je hezké jak si jazyk vždycky pěkně poradí se střelenými názvy. V případě SpaceX těmi nekonečně dlouhými názvy plošin.
Každý už radši použije zkratky. OCISLY nebo JRtI.

RiMr
RiMr
8 let před

..no musí makat… mají do konce roku zvládnout ještě (po CRS-8) 15 startů nepočítaje FH… to je start cca každého půl třetího týdne… no nevím… 🙂
…ale tak snad Gwynne Shotwell neplácal „ala Musk“ 🙂

Každopádně už se těším na zítřek – nejlepší reality show (a jediná) kterou sleduju… 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  RiMr

Ten harmonogram se samozřejmě průběžně upravuje a nejvzdálenější starty se přesouvají do pozdějších měsíců, takže dnes už tohle číslo určitě neplatí, některé mise už sklouzly do roku 2017.

RiMr
RiMr
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Jasně že jo… jen mi to nedalo trochu kousavě komentovat jejich harmonogramy – ten počet startů není někdy z loňska ale z nedávna – kolik… dva měsíce zpátky?
Tak hlavně aby vynesli mičudu i ostatní v pořádku nahoru a když s tím ještě i sednou, tak to bude na šampáňo (kdybych nebyl abstinent 🙂 )

Jaro Pudelka
Jaro Pudelka
8 let před
Odpovědět  RiMr

Ak sa im podarí pristátie na plošine, tak môžu otvoriť šampáňo aj v protialkoholickej liečebni. Ja si teda dám určite.

hansnasa
hansnasa
8 let před

Držím palce až mi praští kosti.Tentokrát to musí vyjít na jedničku.

https://kosmonautix.cz/2016/04/06/35425/