Vesmírné výzvy – Únor 2016

Únor 2016 zdroj: esa.int

Do posledních hodin minulého měsíce se čekalo, zda odstartuje raketa Falcon-9 s družicí SES-9. Nakonec byl start odložen a tak se událost dostala pouze do krátkých zpráv a jako hlavní téma nás tento start čeká až v březnu. V únorových Vesmírných výzvách se tak můžete těšit na velké reportáže o vypuštění a účelu družice Sentinel-3A, která je zaměřena hlavně na výzkum oceánů. Druhé téma nás zavede do rentgenové části spektra, jíž na vesmír pohlédne satelit Hitomi (Astro-H). Reportáž číslo 3 ukáže výstup ruských kosmonautů do volného prostoru a na závěr vás čeká transport a příprava letového exempláře lodi Orion. Ta se do kosmu vydá v roce 2018.

V krátkých zprávách nejprve necháme odstartovat nové družice pro navigační systémy i jeden tajný satelit. Budoucí pilotovaná kosmonautika bude zastoupena přípravou makety nosiče SLS, výrobou sevisního modulu lodi Orion nebo testy Starlineru od Boeingu. Neopomeneme ani práce na zásobovacích lodích Cygnus a Dragon. I Čína už připravuje raketu pro kosmickou loď ShenZhou 11 k návštěvě stanice Tiangong-2. Fanoušky meziplanetárních letů se pokusí uspokojit ExoMars, New Horizons a sonda JUNO. Jak už bylo zmíněno v úvodu, rakety Falcon a společnosti SES se také několik zpráv týká.

Přejeme příjemnou kosmonautickou dvacetiminutovku.


Vesmírné výzvy jsou součástí celé sekce na Stream.cz pod názvem Dobývání vesmíru, kde stejnojmenný pořad přináší každý týden události z kosmonautiky. V této sekci je i astronomický pořad Noční oblohabonusová videa, jako Vesmírné dotazy nebo záznamy kosmonautických přednášek Tomáše Přibyla, Dušana Majera a Lukáše Houšky.

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/images/astroh.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Play_icon_status.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.