sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Názorná ukázka gyroskopů

Často se můžeme v různých článcích setkat s informací, že nějaké družice, nebo dokonce stanice využívá ke stabilizaci v prostoru gyroskopy, neboli hezky česky setrvačníky. Málokdo si ale dokáže představit, jak to ve skutečnosti funguje. Jak může něco, co připomíná rotující dětskou káču udržovat orientaci ve stavu beztíže. Britský astronaut Tim Peake, který právě pobývá na ISS se rozhodl, že použije kapesní model gyroskopu, na kterém všem názorně ukáže, jaký je rozdíl mezi neroztočeným a naopak roztočeným setrvačníkem. V tomto případě platí dvojnásobně známé tvrzení o nenahraditelnosti názorné ukázky. Rozdíl je totiž vidět na první pohled.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
http://www.macgasm.net/wp-content/uploads/2010/12/Gyroscope2.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Amper
Amper
8 let před

Hezky, spousta lidi netusi ze na kazdem biciklu jsou dva jednoose gyroskopy diky kterym z nej clovek nespadne 😀

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Amper

To je skvělé přirovnání! Přiznám se, že ani mne byl jízdní kolo nenapadlo jako příklad gyroskopu a přitom je to tak!

Bystroushaak
Bystroushaak
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Velmi pěkně je to vidět tady: https://www.youtube.com/watch?v=8H98BgRzpOM

Daniel Heřt
8 let před
Odpovědět  Amper

Mimochodem kolo nejde samo kvůli kvůli efektu gyroskopu, je to trochu složitější – https://www.youtube.com/watch?v=oZAc5t2lkvo

maro
maro
8 let před
Odpovědět  Amper

Jak píše pan Heřt, u bicyklu je to jinak. Tam jde především o to posunutí osy předního kola dopředu, takže každé naklonění na stranu způsobí zmenšení poloměru zatáčení a tedy zvýšení odstředivé síly, která kolo zase narovnává. Tedy klasická záporná zpětná vazba, která stabilizuje celé kolo bez ohledu na moment setrvačnosti samotného předního kola.

Vojta
Vojta
8 let před

Moc pěkný trik, který ukáže, jak lze stanici pomocí gyroskopů nejen stabilizovat, ale i natáčet, se dá předvést pomocí otočné židle.
https://www.youtube.com/watch?v=5cRb0xvPJ2M

maro
maro
8 let před
Odpovědět  Vojta

Parádní. To je tak názorné, že už si podle toho může každý představit úplně přesně jak se natáčejí gyroskopy v ISS, když je potřeba pootočit celou stanicí.

Pája
Pája
8 let před

na případě bicyklu to vysvětluji často, hlavně když vysvětluji, proč není dobré rychle naklánět harddisk, potažmo notebook (lágrování ložisek atd.). Jenže většinou narazím na to, že nikdo nedržel (za osu) roztočené kolo z jízdního kola, tak si ty síly působící na osu při snaze o pohyb neumí představit 🙂
U jízdního kola se udržuje rovnováha jednak díky stabilizačnímu momentu rotujících kol, tka i zpětné vazbě nájezdu do oblouku, ale myslím si hlavně díky udržování těžiště v přímém rovovnočarém pohybu, a nepodceňoval bych ten balanc 😉

Amper
Amper
8 let před
Odpovědět  Pája

Jo, je jasne ze pro kolo by gyroefekt nestacil ale priklad je to dobry

maro
maro
8 let před
Odpovědět  Pája

U toho bicyklu opravdu na tu stabilizaci stačí jen to vyosení předního kola vpřed. Využívá se toho i u miniaturních jednostopých RC modelů motocyklů, kdy se zatáčí jen tím způsobem, že se posune těžiště modelu na tu stranu, na kterou se má zatočit. Předním kolem se ten model vůbec neřídí. Naklopením si tam ta řídítka totiž sama vyregulují díky posunuté ose předního kola ten správý rovnovážný poloměr. A to i při velmi malých rychlostech, kdy u plastového kolečka o průměru 6 centimetrů nelze vůbec mluvit o nějakém gyroskopickém efektu, který by měl na řízení podstatný vliv.

B.Boruvka
B.Boruvka
8 let před

Parada! Jen tak dal tohle je presne ten pripd kdy nam pouze stav beztize umozni vydet jak to kompletne funguje

Vlastimil Svoboda
Vlastimil Svoboda
8 let před

Už před devíti lety se to na ISS demonstrovalo v jedné, dvou i třech osách a jako platforma pro stabilizaci světla…

https://youtu.be/gdAmEEAiJWo

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=gdAmEEAiJWo&w=420&h=315%5D

https://kosmonautix.cz/2016/03/25/nazorna-ukazka-gyroskopu/