sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Po Svazu přijde Federace

Název článku pochází z hravé asociace, která se v hlavě vybaví asi každému, když se podívá na vývoj ruských pilotovaných lodí. Těm už několik desítek let neochvějně kraluje v drtivé většině případů spolehlivá loď Sojuz (Svaz). Rusové ale již před několika lety rozjeli plánování nové kosmické lodi. Ta byla nejprve označována jako PPTS (Perspektivnaja Pilotirujemaja Transportnaja Sistema), později byl program přejmenován na PTK-NP (Pilotirujemyj Transportnyj Korabl Novogo Pokolenija). V minulých měsících mohla veřejnost hlasovat o tom, jaké jméno loď dostane. Porota v čele s Igorem Komarovem nakonec vybrala možnost Federace.

Tato volba se přitom při hlasování umístila až na třetím místě. Pořadí na špičce bylo následující:

1. Gagarin 10 389 hlasů
2. Vektor 4 866 hlasů
3. Federace 3 604 hlasů

Loď už tedy má své jméno a nezbývá, než jí popřát, aby se dočkala také realizace. Kvůli aktuálním škrtům v ruském kosmickém průmyslu to nebude mít lehké.

Zdroje informací:
http://www.kosmo.cz/
http://tass.ru/
http://www.energia.ru/

Zdroje obrázků:
http://www.imagehosting.cz/images/8da300b5bc.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
40 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
iss84
iss84
8 let před

…ja som hlasoval za meno Gagarin, ale čo už, asi chceli zachovať kontinuitu a tak vybrali názov Federácia…

Spytihněv
Spytihněv
8 let před

Já dal Vektor. A pořád se mi zdá nejlepší. Krásně neutrální a přitom pěkně zní. Co komisi asi vedlo k nerespektování výsledků hlasování? Možná zdravý rozum. Proč se neustále opájet pravěkými úspěchy.

Lubomír
Lubomír
8 let před

Vždyť je to snad jedno jak se bude nová loď jmenovat , nemá cenu na to pohlížet politicky , hlavně aby už byla .. a byla moderní a bezpečná na úrovni začátku 21.století – i když kobouk dolů před Sojuzem , tak přece jen to je jako Škoda Spartak nebo Škoda MB a patří už do history . A za oceánem ?… tam , zatím nemají ani koloběžku , natož to MBčko , co létá 4 x za rok k ISS a vozí nahoru a dolů i jejich kosmonauty – tak co ? L.

Jaro Pudelka
Jaro Pudelka
8 let před
Odpovědět  Lubomír

Majú Orion, majú Dragon, Reusable technológiu a najmä peniaze. Určite viac ako rusi, čo je však škoda, lebo rusi sú koncepčne často lepší ako američania. Akurát ich ability to execute je v prd… Na škodu kozmonautiky ako takej. A stav kozmonautiky ruskej či americkej je dielom politikov – bohužiaľ. Viď Obama a zrušenie programu Constellation, napríklad.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Lubomír

Na jednu stranu je pravda, že jméno není podstatné a i podivné názvy se nakonec vžijí a člověku to už ani nepřijde. Krásným příkladem jsou názvy hudebních skupin 🙂 Federace ujde, ale Vektor by byl opravdu nejlepší. Pokud jde o u lidí vítězného Gagarina, tak jsem odpůrcem používání slavných příjmení. Ať je to Gagarin, Armstrong, Glenn, Leonov…. Na pojmenování lokalit nebo objektů ano, ale určitě ne u kosmických lodí.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Lubomír

Ještě bych dodal, že samozřejmě máme řadu sond se slavnými jmény (Cassini, Galileo, Magellan, NEAR Shoemaker aj…), ale to jsou jedinečné a unikátní záležitosti a tam má to jméno na počest místo. Pilotovaná kosmická loď sériově vyráběná je něco jiného.

Aurelius
Aurelius
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

mne napríklad nevadí pomenovať loď po niekom, ale nie triedu vesmírnej lode (i keď asi aj k tomu raz v budúcnu príde, tak ako je tomu u námorných plavidiel), vedel by som si predstaviť, napr. vesmírna loď John Glenn, triedy Orion, loď Gagarin triedy Vektor, alebo mesačnú základňu: Armstrong Moon Base, a tak ďalej

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Aurelius

Něco podobného už dělá firma Orbital se svými loděmi Cygnus, kterým dává jména podle slavných astronautů.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Aurelius

Aurelius: S tím souhlasím. Pojmenovat po slavné osobnosti jeden konkrétní exemplář kosmické lodě, to ano. Ale ne celou třídu. Je to podobné tomu, co jsem psal výše o meziplanetárních sondách. Na druhou stranu u dlouhotrvajících programů by nám mohly osobnosti dojít 🙂

Milan
Milan
8 let před
Odpovědět  Aurelius

Tak to bude.Každá Federácia podla asi 56 oblastí Ruska.Napríklad Altaj , Kaliningrad , Ural ….

Asdf
Asdf
8 let před
Odpovědět  Lubomír

Lubomíre, vy jste zase případ. Skoro mi připadá, že jste jen člen nějaké web brigády, která vás poslala trollit na kosmonautix 😉
Asi vám uniká, že „za oceánem“ jsou ve velmi pokročilém stavu vývoje dokonce 3 pilotované lidi Orion, Starliner a Crew Dargon. V takovém stavu PTK-NP (tedy dnes Federace), ani zdaleka není. A to, že Rusko stále spoléhá na sice mnohokrát modernizované, ale stále koncepčně 50 let staré lodě, je spíš důkazem ruské nemohoucnosti dotáhnout nějaký modernější projekt do konce, než věcí k vyzdvihování.

Jarda
Jarda
8 let před
Odpovědět  Asdf

To si ale nevyberete. Koncepčně staré jsou i ty nové lodě.

Asdf
Asdf
8 let před
Odpovědět  Jarda

Tak jistě, koncepce je v podstatě pořád ta samá. Nicméně design je dost rozdílný od Sojuzu, který je na dnešní poměry něco jako ten Trabant. Sice svojí práci vykoná, odveze kam je potřeba, ale komfort posádky je dost tristní.

Steve
Steve
8 let před

Nový název už mají, kdy ale zrealizují nástupce Sojuzů ? Obávám se, že na Sojuzech budou létat ještě za 20 let, když u nich ještě jezdí Lady a Záporožce ze 70-tých let. Ale to je jejich věc.

Andrej Vrbenský
Andrej Vrbenský
8 let před

Stale hovorite na Sojuz ako by to bol stale ten isty nemodernizovani už 50. Pritom je to už Xta generacia na ktorej je vymenene uplne všetko.
Chcelo by to článok/súhrn jeho nástupcov, TKS, Kliper, Supersojuz (Zarja).

Radim
Radim
8 let před
Odpovědět  Andrej Vrbenský

Sojuz (zatím) nemá nástupce. PowerPointy a modely na výstavu se nepočítají.

Jaro Pudelka
Jaro Pudelka
8 let před
Odpovědět  Andrej Vrbenský

Tak si kúpte Trabant, všetko vymeňte a je to.

Asdf
Asdf
8 let před
Odpovědět  Jaro Pudelka

To je dobrá reakce – i stokrát modernizovaný Trabant bude stále jenom… Trabant.

Jaro Pudelka
Jaro Pudelka
8 let před
Odpovědět  Asdf

Za takú pochvalu sa sluší poďakovať. Mne ide o to, že nemám veľmi v obľube tieto zotrvačnícke postoje. Ja mám síce už 53 rokov ale chvalabohu konštruktívnu myseľ. Pardón za samochválu.
Všeobecne tie reči jedným alebo druhým smerom v oblasti kozmonautiky sú na úrovni žabomyších vojen.
Ľudstvo ako celok proste musí ísť ďalej vo výskume vesmíru. Bez ohľadu na politiku, religiozitu, atď. V opačnom prípade človek ako druh zahynie/vyhynie.

vedator
vedator
8 let před
Odpovědět  Asdf

To porovnanie s trabantom celkom nesedi. V Sojuze bolo vymenenych vela casti odkedy zacali lietat pred desatrociami. Skor by som povedal, ze do karoserie trabantu namontovali automaticku prevodovku, automaticku klimu, radio, gps, tempomat. Meriat kvality pilotovanej lode modernizaciou je divne, hlavne ked ide o ludske zivoty. Statisticky by som si radsej sadol do sojuzu ako do raketoplanu 🙂

Asdf
Asdf
8 let před
Odpovědět  Asdf

I kdybych do Trabanta dal laserová světla, desetiválec a 30′ LCD displej, tak prostorově to bude pořád stísněný Trabant nevyhovující moderním požadavkům na cestování.

vedator
vedator
8 let před
Odpovědět  Asdf

Vazne sa v kozmonautike povazuje byt „in“ za viac ako byt „safe“? 😀

Asdf
Asdf
8 let před
Odpovědět  Asdf

Řekl bych, že tu vůbec nejde o žádné „být in“, ale o obyčejný pokrok spolu s pokrokem v nosičích. Podívejte se někdy, jak jsou astronauti v Sojuzu na sebe namačkaní. Ten prostor je opravdu velmi stísněný a s ohledem na nosnost dnešních raket zcela nedostatečný. Sojuz se plánoval ještě pro raketu R-7, která z dnešního pohledu je v podstatě prcek. Vlastně už z tehdejšího, protože už r. 1965 startoval poprvé Proton. To, že je to velmi bezpečná loď díky destiletím prověřené technologie je jiná věc. Trabant je v podstatě také velmi spolehlivé auto, které nerezaví, moc se nemá na něm co porouchat, díky dvoutaktu je schopný pomalu jet i na fritovací olej, ale z dnešního pohledu je jeho přepravní komfort zcela nedostatečný.

maro
maro
8 let před
Odpovědět  Jaro Pudelka

Když na Trabantu vyměníte úplně všechno, dostanete vytuněný Rover Mini.

Asdf
Asdf
8 let před
Odpovědět  maro

To bych chtěl fakt vidět, jak za použití stále stejného šasí uděláte z Trabanta Rover Mini 😉

Racek
Racek
8 let před
Odpovědět  Andrej Vrbenský

Myslel jste zajisté předchůdce, pane Vrbenský.

Andrej Vrbenský
Andrej Vrbenský
8 let před
Odpovědět  Racek

Myslel som nástupcov aj keď nikto z nich moc neuspel okrem TKS.
Sojuz proste z hladiska cena/vykon vyhovoval a vyhovuje najviac pre robotu ktoru robi. A Orion/Federacia už dokážu zasa niečo novè. Čo doteraz nebolo treba (vämčšia posadka, dialkove let) a vydržia tak dlho ako to bude stačit. Ďalšia generacia Pegas/Kingsdom už dokaže zasa niečo novè.

Vojta
Vojta
8 let před

Federace je celkem fajn.
Ví se už něco o technické specifikaci? I když pokud to bude ve vývoji dalších dvacet let, tak je to asi jedno, protože to tak jako tak budou muset kompletně překopat. A když už v tom budou, bylo by fajn, kdyby zkusili řízené přistání, ať se to trochu hýbe dopředu.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Vojta

Pár informací najdete v tomto článku, je sice staršího data ale od té doby se toho moc nezměnilo.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
8 let před
Odpovědět  Vojta

Je to sice španělsky, ale moc pěkné infografiky s technickými údaji nových kosmických lodí jsou zde
http://ciudad-futura.net/2016/01/03/nueva-generacion/

Jaro Pudelka
Jaro Pudelka
8 let před
Odpovědět  Jiří Hošek

To je vynikajúci článok. Vedel by niekto zabezpečiť preklad. Infografiky sú úžasné.

Asdf
Asdf
8 let před
Odpovědět  Jiří Hošek

Při pohledu na tenhle článek mě trochu mrzí, že jsem se nikdy neučil španělsky 🙂

Asdf
Asdf
8 let před
Odpovědět  Jiří Hošek

Mno, tak jsem si ten článek tak rychle prolítnul, ale nějak mi přijde, že je napsaný tak, aby z toho PTK-NP vyšla jako nejlepší, přitom ty argumenty hlavně v té infografice jsou vyloženě chybné až směšné. Např. přítomnost WC na palubě, kde u Orionu j křížek, je už z podstaty nesmysl. Posádka na lodi, na které bude potenciálně mnoho dní až měsíců bude jistě chtít taky nějak vyměšovat 😉

Jiří Hošek
Jiří Hošek
8 let před
Odpovědět  Asdf

compartimento = oddělené

Jiří Hošek
Jiří Hošek
8 let před
Odpovědět  Asdf

compartimento = oddělené (ve smyslu samostatné místnosti)

Asdf
Asdf
8 let před
Odpovědět  Asdf

Aha, no stejně si myslím, že to řešení jak na Orionu tak na Federaci bude dost podobné. Navíc jsou tam i řekl bych nesrovnalosti ohledně toho způsobu přistávání a tak. Ale jen jsem o hodil rychle do překladače a nevím jistě, co tím přesně myslí.

Radim
Radim
8 let před

Dobrá volba. Díky obecnému povědomí o Star Treku z něj neční nacionalismus a politika jak šídlo z pytle a skrývá i neutrální odkazy.
Když si ale tuhle PR akci promítnu na pozadí dosavadního vývoje a aktuálního stavu projektu PTK-NP, příjde mi to jako mnoho povyku pro nic. Něco jako „prodeje“ pozmeků na Měsíci…

Jiří Hošek
Jiří Hošek
8 let před
Odpovědět  Radim

K tomu aktuálnímu stavu lodi Federace:
Podle http://kosmolenta.com/index.php/595-2015-04-22-ptknp-dev z dubna 2015 by měla být v prosinci 2015 dokončena pracovní dokumentace k nové lodi a ve druhé polovině roku 2016 nebo v roce 2017 má začít stavba exempláře pro shozy z vrtulníku. Podle http://kosmolenta.com/index.php/591-2015-04-19-new-fkp lze samotné shozy očekávat v roce 2019.
V době uveřejnění výše uvedeného plánu (duben 2015) byl v projektu FKP 2016-25 rozpočet nové kosmické lodi 66,68 miliardy rublů. V osekaném rozpočtu z prosince 2015 je podle http://izvestia.ru/news/600626#ixzz3vgWTy4Q3 tato položka ve výši 58,22 miliardy rublů.

Asdf
Asdf
8 let před

Název je to logický, dnes je tady Ruská federace, tak se loď jmenuje Federace. Sojuz byl vyvinut za Sovětského svazu, tak byl pojmenovaný po něm. Asi ale nikdo tehdy nepředpokládal, že přežije svůj vzor pojmenování dokonce o několik dekád…

Racek
Racek
8 let před
Odpovědět  Asdf

Mám stejný pocit. Pokračování tradice.

https://kosmonautix.cz/2016/01/16/po-svazu-prijde-federace/