sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Primární zrcadlo roste

Technici, kteří v Goddardově středisku umísťují šestiúhelníkové segmenty tvořící primární zrcadlo dalekohledu Jamese Webba, se už pomalu blíží do finále. Celkem je zapotřebí umístit 18 dílčích segmentů a nyní už je na svém místě 13 z nich. Na úvodním obrázku tohoto článku vidíte jednoduchou grafiku, která žlutě vyznačuje již uložené šestiúhelníky. V těchto dnech tedy probíhá instalace segmentu s pořadovým číslem 14. Daří se tedy plnit původní plán, který počítal s dokončením skládání primárního zrcadla ve druhé polovině ledna. A ještě připomínáme, že díky webkamerám můžete instalaci segmentů na konstrukci rodícího se teleskopu sledovat téměř živě.

13. segment je na svém místě
13. segment je na svém místě
Zdroj: https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net
Instalace 14. segmentu
Instalace 14. segmentu
Zdroj: https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/

Zdroje informací:
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/…10153723806080049_6951872703894795048_o.jpg
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/…10153723475585049_2611514694403680450_o.jpg
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/…oh=01e464b5bc0bf3536d0ddec209f581f6&oe=57425F4D

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Daniel Bozner
Daniel Bozner
8 let před

Tak na konci ledna naložit na raketu a šup s ním do vesmíru, na co se zdržovat.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Daniel Bozner

Až na to, že tam chybí přístroje, sluneční plachta a pár dalších věcí 😀

Daniel Bozner
Daniel Bozner
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Boha jeho co dělali celý ty leta co už vědí jak má vypadat 😀

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Daniel Bozner

Testy, testy, testy 🙂

Evžen111
Evžen111
8 let před
Odpovědět  Daniel Bozner

jen ať pořádně testujou, tohle už neopraví jako Habla, když zjistili, že má v háji zrcadlo. Je pravda, že zrcadlo bylo v háji proto, že zmršili testy, ale ať testují o to víc a třeba i stokrát po sobě.
E

Adam
Adam
8 let před

Zajímalo by mě, co jsou zač přístroje na „trojnožkách“ ??? Je jich v místnosti opravdu hodně.
Ten na posledním foto vpravo je jak teodolit, ale co např. ten na prvním foto na modrém podstavci, který sahá až do druhého patra…

Fry
Fry
8 let před
Odpovědět  Adam

Je to Leica – používa sa 3D meranie – každá stojí hóóóóódne prachov. U mňa v práci máme tiež jednu. Takže snažia sa tie zrkadlá umiestniť naozaj presne.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Adam

Všechno jsou to přístroje na bázi teodolitů a slouží k přesnému umístění segmentů pomocí laserových paprsků.

Anna Nova
Anna Nova
8 let před

😉 Pán Dušan, mala by som teoretickú otázku. Keď sa konečne (!) dočkáme, že by v roku 2018 JWST poletel, bodaj byť.. A bude umiestnený v L2 a všetky technológie budú fungovať a proste teleskop vydrží 3 (?) roky ako plánovali, prípadne bude fungovať trošku dlhšie … Technologická linka je odskúšaná, zakonzervovaná, nové silné rakety SLS (8 metrov) a Falcon Heavy (10 metrov)k dispozícií s väčším priemerom aerodynamického krytu … Aký teoreticky veľký by mohol byť JWST 2.0 a dokázala by ho odniesť daná raketa? Prípadne by sa našlo aj lepšie miesto na umiestnenie, keďže silnejšia raketa má väčšie operačné možnosti? Prípadne postavenie interferometra so základňou 1,5 mld km ? 😉 Viem, že sa teoreticky chystajú aj nástupcovia HST napríklad ATLAS ..

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Anna Nova

ATLAST má teoretický průměr 16 metrů (http://www.futuretimeline.net/21stcentury/images/advanced-technology-large-aperture-space-telescope-2025-2030-2035.gif) a dokonce jsem viděl jeho návrh ve složeném stavu na SLS – http://astronaut.com/wp-content/uploads/2014/11/20141119_planetary-concepts_f840.png 🙂
Pak je tu ještě HDST o průměru 12 metrů – http://static1.squarespace.com/static/558adc44e4b002a448a04c1a/t/559a8b94e4b0386248daed05/1435765090664/hdst-folded.jpghttp://www.extremetech.com/wp-content/uploads/2015/07/hdst-head-2-640×353.jpg
Jak moc velké teleskopy by šly udělat je hodně těžká otázka. Vždy se bavíme o určitém časovém horizontu – třeba za 200 let budeme mít půlkilometrové teleskopy. 🙂 Ale bych odpověděl trochu reálně – pokud se dožiju teleskopu na oběžné dráze s primárním zrcadlem větším než 10 metrů, budu to považovat za velký úspěch.

Osobně si myslím, že interferometrie u optických spekter (ať už viditelném, nebo infra) moc velký význam nemá a uplatnění najde spíše u radioastronomie a podobných oblastí. Abych nebyl špatně pochopen -ne, že by tady neměla vůbec význam, jen ne takový, aby se to vyplatilo. 😉

Anna Nova
Anna Nova
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

😉 ďakujem za odpoveď. Aj ja by som sa veru rada dožila 8 viac metrového nástupca HST 😉 Uvidíme či v 30 tych rokoch s niečím prekvapia číňania. Keď napríklad tento rok idú spustiť 500 metrový rádioteleskop, a aj ich plány s optickými ďalekohľadmi v Antarktíde, kde sú podobne skvelé podmienky ako v Chille, sú veľmi zaujímavé. 🙂

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Dušan: To znázornění ATLASTu vedle JWST a HST je velmi jednoduché a přitom velmi názorné. Pěkné monstrum. A četl jsem, že by měl pracovat v UV, viditelném i v IR.

Pokud jde o velikost, tak tam podle mě nejsme omezeni, protože chybí gravitace, která totéž komplikuje na zemském povrchu. Samozřejmě je problém ve vynesení, potom větší plocha zvyšuje pravděpodobnost zásahu nějakým kosmickým sajrajtem, atd…. 🙂

A když jsem u toho-co riziko zásahu JWST něčím kolem letícím? Asi můžeme jen doufat, že se to nestane…

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

V libračním centru je riziko srážky mnohem menší než na LEO, takže by se snad nic stát nemělo.

Dan Heřt
Dan Heřt
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Navíc librační centrum L2 (stejně jako L1 a L3) je nestabilní, aby se v něm satelity udržely musí provádět korekční zážehy. Jakékoliv kosmické smetí tedy postupně odpluje pryč a nebude ohrožovat funkční satelity.

Martin
Martin
8 let před

Už jste viděli tento obrázek? Zrcadlo EELT bude skutečně monumentální.comment image

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Martin

Bude to určitě úžasný stroj, který posune naše znalosti výrazně vpřed.

Racek
Racek
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

V této oblasti dochází v posledním desetiletí k úplné explozi, já ještě zažil, když se Palomar a kavkazký šestimetr považovaly za hranici možností a o korekcích kmitání atmosféry nikdo ani neuvažoval…jo, člověk jen zírá, ale je to pěkné zírání .

Steve
Steve
8 let před

Stále mi není jasné, jestli nově chystaný teleskop Jamese Webba bude pouze a pouze pracovat jen infračerveném spektru, jak stále avizujou, takže krásné barevné snímky vzdáleného vesmíru ve viditelném spekru nebude tento teleskop za tolik miliard vůbec umět, anebo přece jenom bude umět fotit ve viditelném spektru ?

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Steve

Myslím, že se jedná opravdu jen o infra. Tím pěkně doplní tu nádheru, kterou přinesl Hubble. Může se mimo jiné zaměřit na stejné oblasti a vidět to, co Hubble ve viditelném světle nemohl.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Steve
Vojta
Vojta
8 let před
Odpovědět  Steve

Obrázky z Hubblu také často nejsou v pravých barvách. JWST také nebude snímat jen v jedné vlnové délce, takže podobné obarvení nebude problém. Barví se i snímky z mikrovlnných, rentgenových a gamma observatoří. O krásně barevné snímky bych se nebál.

https://kosmonautix.cz/2016/01/09/primarni-zrcadlo-roste/