sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ExoMars 2016 je na Bajkonuru

Start rakety Proton s evropskou sondou Trace Gas Orbiter k Marsu je naplánován na polovinu března. Technici ve firmě Thales Alenia Space již dokončili všechny přípravy a sonda uložená do speciálního přepravního kontejneru. Konvoj sestávající ze dvou částí, které zamíří k Marsu a dalšího vybavení, se vydal 17. prosince z Cannes, kde sonda vznikala, do italského Turína. Tady už čekalo obří dopravní letadlo Antonov-124, které natřikrát (18., 20. a 22. prosince) přepravilo náklad na kazašský kosmodrom Bajkonur.

Jedním z prvních úkolů bylo přesunout náklad do dočasného stanu v hale pro přípravu družic. Tento kryt by měl zajistit, že nedojde ke kontaminaci sondy ani přistávacího modulu. Jak totiž pro portál spaceflightnow.com uvedl Walter Cugno, ředitel programu ExoMars z Thales Alenia Space, kosmodrom Bajkonur totiž nedisponuje vybavením, které splňuje „západní“ požadavky na planetární ochranu.

Obě části, tedy sonda TGO a přistávací modul EDM se budou na start připravovat odděleně. Přípravné týmy momentálně pracují nonstop, aby zajistily vše potřebné na březnový start a zároveň aby vytvořili dostatečnou časovou rezervu pro případ nenadálých momentů, které se mohou objevit.

Ukládání sondy TGO do přepravního kontejneru v Cannes
Ukládání sondy TGO do přepravního kontejneru v Cannes
Zdroj: http://spaceflightnow.com/
Nakládání kontejneru do letounu Antonov-124 na turínském letišti
Nakládání kontejneru do letounu Antonov-124 na turínském letišti
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/2015/12/27/european-mars-probe-arrives-at-launch-site/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/…/ExoMars2016_TGOEDM_separation_625.jpg
http://spaceflightnow.com/…/ExoMars_TGO_151216-TGO-AIT-27pe_625w.jpg
http://spaceflightnow.com/…/AH_TGO_flight_loading_1_625w.jpeg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jakub
Jakub
8 let před

Co je to ta planetární ochrana no aby tam neposlali nějakého brouka aby mohli zjistit život?

kopapaka
kopapaka
8 let před
Odpovědět  Jakub

Ochrana před čímkoli živým od těch nejmenších, jako jsou viry a mikroby až po ožralého Váňu s kladivem na zatloukání konektorů 🙂
Prostě přesně tak 😀

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Jakub

Je to přesně tak, jak už odpověděl uživatel kopapaka. Planetární ochrana je soubor opatření, které mají především minimalizovat možnost kontaminace cizích světů pozemskými mikroorganismy, což by v budoucnu mohlo pozměnit výsledky hledání života a podobně. Riziko kontaminace se nám nikdy nepodaří odstranit, jde jen o jeho minimalizaci.

https://kosmonautix.cz/2015/12/28/exomars-2016-je-na-bajkonuru/