sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Přejeme Vám krásné Vánoce

Vážení čtenáři, dovolte mi, abych Vám jménem celého týmu redaktorů z blogu kosmonautix.cz popřál co možná nejklidnější prožití Vánoc. V tento slavnostní den bychom chtěli poděkovat všem, kdo naše články čtou. Vy, čtenáři jste pro náš blog velmi důležití – už jen kvůli tomu, že bez Vás bychom neměli články pro koho psát. Stejně tak si Vážíme všech Vašich komentářů, ve kterých velmi často rozšíříte, či jinak zajímavě doplníte obsah článku. I když se to spoustě lidem nezdá, tak čtenáři spoluvytvářejí náš blog. Děkujeme Vám za tuto symbiózu a doufáme, že Štědrý den i další dny prožijete nejlépe, jak je to jen možné.

A mimochodem, pokud jste pod stromečkem našli něco, co souvisí s kosmonautikou, můžete se pochlubit v komentářích.

Krásné Vánoce všem čtenářům našeho blogu
Krásné Vánoce všem čtenářům našeho blogu
Koláž: Autor

Zdroje obrázků:
http://blog.nameastarlive.com/wp-content/uploads/ISS_expedition_30_xmas.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
31 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Edemski
Edemski
8 let před

Dámy a pánové, přeji všem vše NEJ a těším se na další info/vzělávací příspěvky nás všech!

vedator
vedator
8 let před

celemu osadenstvu kosmonautixu a jeho citatelom stastne a vesele vianoce!

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  vedator

Děkujeme, ať se daří i Vám. 😉

hansnasa
hansnasa
8 let před

Taky přeji všem nej k vánocům a redaktorům děkuji za perfektní práci na nejlepším blogu o kosmonautice v českém jazyce. A nám všem přeji co nejvíce kladných zážitků při sledování vývoje kosmonautiky.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  hansnasa

Velice si vážíme Vašich krásných slov a budeme se snažit udržet i nadále nasazenou kvalitu.

rado
rado
8 let před

Šťastné a veselé. Nech Vám tento web ide tak dobre ako do teraz. Robíte to naozaj super a teším sa na ďalšie články.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  rado

Děkujeme a doufáme, že i v příštím roce se k nám budete rád vracet.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před

Krásné vánoce všem tvůrcům, kteří pro nás připravují články na tomto webu a také všem ostatním. Ať se i nadále daří podchycovat vše více i méně důležité z kosmonautiky.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Děkujeme, budeme se o to i nadále snažit. 😉

Pedro
Pedro
8 let před

Též se připojím s přáním všeho nejlepšího.

Ježíšek nezklamal a největší radost mi letos přinesl v podobě knihy Ondřeje Šamárka i s věnováním.

Dekuju ti Ježíšku, že jsi mi dal kosmonautix.cz a celý skvělý tým lidí, kteří za ním stojí. Do roku 2016 ti přeji mnoho krásných a poutavych témat, autorům hodně kofeinu či jiných dobrot a hlavně chuti pokračovat v tomto nádherném projektu, který jak věřím má přes sebou ještě mnoho velkého.

Na závěr si dovolím malou reklamu. Včera mi Ježíšek s předstihem přinesl ebook a to knihu jménem Elon Musk. Po přečtení úvodu jsem se prakticky izoloval od zbytku pozemské civilizace a na cca 24 hodin se přesunul do MuskLandu. Dovolím si Vám všem, nadšencům kosmonautiky tuto knihu vřele doporučit. Přečetl jsem ji jedním dechem a už teď vím, že se k ní brzy vrátím.

Takže hodně zdraví, lásky, štěstí a úspěchu v osobním i pracovním životě přeje všem

Pedro

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Pedro

Velice Vám děkujeme za přání. Budeme se i nadále snažit informovat o zajímavých momentech, dokonce mohu naznačit, že chystáme jeden nepravidelný seriál, který by mohl být čtenářům dokonce užitečný. Ale zatím nechci nic prozrazovat.
Těší nás, že Váš Ježíšek vybral zrovna knihu Kritické momenty kosmonautiky. A ke knize o Muskovi – pokud všechno půjde správně, mohla by na našem webu vyjít její recenze.

Pedro
Pedro
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Tak na recenzi jsem rozhodně velmi zvědavý. Líbí se mi, že je to opravdu o Elonovi a ne jen o spacex faktem je, že jsem díky té knize prošvihl i událost s pristanim prvního stupně rakety Falcon.

Jeho životní příběh je opravdu naprosto neuvěřitelný a i takový velikán jako Steve Jobs je v mých očích proti němu žabař. Paradox je, že mi kniha pomohla pochopit spoustu pro mě dříve nepochopitelných situací, které jsem sám zažil ve svém životě. Opravdu mě to zasáhlo více, než bych si ještě včera pomyslel.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Pedro

To je jen dobře (tedy až na to, že jste propásl přistání 🙂 )

Ondřej Šamárek
Editor
8 let před
Odpovědět  Pedro

Je pro mě pocta, pokud jsou KMK zdrojem radosti pod stromkem! 😉

Evžen111
Evžen111
8 let před

Všem borcům z redakce Kosmonautix.cz si dovolím z celého srdce přát klidné a radostné Vánoční svátky!

Zároveň vám všem chci poděkovat za parádní práci kterou pro nás čtenáře každý den děláte! Vaší práce si nesmírně vážím a jsem za ni vděčný. je to neskutečná porce čtení a pokoukání.

Díky za vše a hodně štěstí!
Evžen 111

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Evžen111

Není vůbec za co děkovat. Děláme to rádi a hlavně víme, že má smysl to dělat, že jsou lidé, kteří ten čas a práci ocení.

Jregent
Jregent
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Kluci, jste borci jakto delate.
Moc pekne dny vsem

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Jregent

Moc děkujeme za pochvalu, ceníme si toho, že k nám chodí tolik lidí, kterým se naše práce líbí.

Jaro Pudelka
Jaro Pudelka
8 let před

Prajem celému kolektívu a aj nám všetkým pokojné vianoce a v Novom roku zdravie, štastie a ostré pero. Chcem vám tiež poďakovať za vašu úžasnú celoročnú prácu. Tento web je úplnou oázou profesionality a konštruktívneho prístupu a to aj na strane nás čitateľov. Pre mňa je to v dnešnej dobe niečo neskutočné.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Jaro Pudelka

Moc děkujeme, velmi nás těší nejen to, že k nám chodí lidé, které naše články zajímají, ale že i jejich komentáře jsou konstruktivní a že se tu prakticky neobjevují různé nešvary známé z jiných diskusí na internetu.

roman hronza
roman hronza
8 let před

Přeji Vám příjemné prožití Vánočních svátků a šťastný nový rok 2016. V kosmonautice se dějí úžasné věci. Naposledy 22.12.2015 při „Stupňo-vratu“ Falcona :-).
Děkuji za práci, kterou odvádíte.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  roman hronza

Těší nás, že se Vám náš web líbí a doufáme, že i další měsíce přinesou zajímavé zážitky, které Vám a dalším čtenářům budeme moci zprostředkovat.

zvejkal
zvejkal
8 let před

Nebudem opakovat, len sa pridam.

Filip
Filip
8 let před

Taky se přidám s přáním pěkných svátků a mnoha spokojených čtenářů v příštím roce.

A k těm dárkům…Ježíšek nezklamal a přinesl nám všem dobře známou knížku se shuttlem na deskách 🙂

Ondřej Šamárek
Editor
8 let před
Odpovědět  Filip

To mě těší! Doufám, že se bude líbit! 😉

Ondřej Šamárek
Editor
8 let před

S křížkem po funuse, ale přesto – radostné prožití vánočních svátků a vstup do roku 2016 nejlépe prostřednictvím té pravé nohy! 😉

Co se týká dárků, Ježíšek byl až příliš velkorysý. Pod stromkem mi mimo jiné přistály vytoužené tituly jako „Go, Flight!, The Unsung Heroes of Mission Control 1965-1992“ (na tu jsem hodně zvědav, mimochodem předmluvu naspal John Aaron – pro nezasvěcené: SCE to AUX! :-D), dvojka komplementárních knížek „Rocket Ranch: The Nuts and Bolts of the Apollo Moon Program at KSC“ a „Countdown to a Moon Launch: Preparing Apollo for Its Historic Journey“, Evansova „Partnership in Space“ (do kompletace série mi zbývá už jen jeden svazek), klasika „The First Soviet Cosmonaut Team“, vynikající superpodrobná záležitost „The First Men on the Moon“ a konečně ve fyzické podobě autobiografie Ala Wordena „Falling to Earth“.
Ten nejhezčí vánoční dárek jsem ale díky Dugimu a Streamu dostal už v září!
Díky, Ježíšku!

Steve
Steve
8 let před

Dodatečně krásné a poklidné vánoční svátky panu D.Majerovi a jeho skvělému týmu a mnoho zdraví, štěstí a tvůrčích nápadů do Nového roku 2016 ! Ať se Vám všem daří v osobním i v profesním životě.

čtenář Štefan

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Steve

Děkujeme, krásné Vánoce i Vám. 😉

Tomáš
Tomáš
8 let před

Krásný, teď již téměř povánoční čas a šťastný nový rok celé redakci!

PS: Jsem taky jeden z těch, který našel pod stromečkem Kritické momenty kosmonautiky a jsem nadšen 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Tomáš

To nás velmi těší, děkujeme!

Ondřej Šamárek
Editor
8 let před
Odpovědět  Tomáš

Díky moc, jen doufám, že nadšení vydrží i do posledních stránek. 😉

https://kosmonautix.cz/2015/12/24/prejeme-vam-krasne-vanoce/