sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Úspěšný reparát po pěti letech

Sonda Akatsuki

Studentka Akatsuki v roce 2010 ve třídě „Venuše“ nezvládla předmět „brzdící zážeh“ a profesorka „nebeská mechanika“ byla nekompromisní – šance na reparát přijde až za dlouhých pět let! Tak nějak by mohl vypadat personifikovaný příběh japonské sondy Akatsuki, který byl dnes ráno korunován úspěchem. „Studentka“ nic nepodcenila a opakovaný pokus zvládla na výbornou. 51 minut po naší půlnoci začal brzdící zážeh trvající 20 minut a 30 sekund a po jeho dokončení byla Akatsuki na protáhlé oběžné dráze kolem druhé planety sluneční soustavy.

Aktuální článek je poměrně stručný, jeho úkolem je pouze přinést informaci o aktuální události. Ale nezoufejte! Na středu pro Vás chystáme větší článek věnovaný sondě Akatsuki i celé její bohaté historii. Každopádně můžeme již dnes poslat do Japonska velkou gratulaci. Před pěti lety věřil jen málokdo,že sonda přežije tak dlouho, aby mohla po pěti letech vstoupit na oběžnou dráhu Venuše. Nyní začne fáze kalibrace vědeckých přístrojů – tam je zatím otázka, kolik z nich bylo poškozeno dlouhodobým vystavením sluneční radiaci.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2015/12/akatsuki_1280_800-2.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
inhum
inhum
8 let před

Dobry den,

moc diky za clanek/info.
Jen si nevim radu: Vase „vlekou gratulaci“ je preklep nebo to ma souvislost s trvanim letu? 🙂

inh

PS: knizka je super!

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  inhum

Je to překlep, děkujeme za upozornění, opraveno! 🙂

Ondřej Šamárek
Editor
8 let před
Odpovědět  inhum

…a jsme moc rádi, že se Vám knížka líbí! 😉

Vincent Kerman
Vincent Kerman
8 let před

Japonci poslali nějakou sondu k Venuši? Popravdě jsem na tomto portálu už asi něco přes půl roku a ještě čtu časopis o kosmonautice a vesmíru, ale o této sondě slyším poprvé. Co se člověk nedoví. 😀

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Vincent Kerman

Ano, startovala už v roce 2010 🙂

Spytihněv
Spytihněv
8 let před

Ten pesimismus ohledně druhého pokusu byl tehdy opravdu velký a v průběhu let se to nijak výrazně nelepšilo. Holt Japonci jsou na záchranné mise experti a moc jim to (i nám) přeji.

Takže se podařilo spustit hlavní motor? Mluvilo se o možném použití manévrovacích motorků a že to bude jen nejistý pokus.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Sonda použila malé manévrovací motorky s nižším tahem. Ukázalo se, že hlavní motor selhal zřejmě kvůli nějakému krystalu, zřejmě z vysrážené soli, který se dostal do palivového potrubí. Detaily rozebereme ve středečním článku. 😉

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Tak jo. Těším se na středu 🙂

Martin Gembec
Martin Gembec
8 let před

Nádherná personifikace 😀 Jsem rád, že sonda pracovala jak má. Ještě si raději počkám na výsledek rádiového sledování, ale ten jen upřesní parametry dráhy kolem Venuše. Poté, co skončila Venus Express je to vítané zpestření a Japonci maj další super úspěch. Jejich schopnost zachránit misi po několika letech je úžasná.

Adhara
Adhara
8 let před

Ajéje, konečne môžem Akatsuki na Wikipédii odstrániť kategóriu „Neúspešné sondy“! 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Adhara

Vypadá to, že ano 🙂

gg
gg
8 let před
Odpovědět  Adhara

Nu, přinejmenším prozatím. 😉

Racek
Racek
8 let před

Další vesmírná Odyssea v podání Japonců. A to se o nich za mého mládí tvrdilo, že neumí improvizovat a jen napodobují. Bylo to ovšem úplné nepochopení jejich nátury a způsobu práce. Jestliže se u nás říká dvakrát měř a jednou řež, oni měří spíš stokrát a proberou všechny možnosti…

https://kosmonautix.cz/2015/12/07/uspesny-reparat-po-peti-letech/