sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

ŽIVĚ A ČESKY: Atlas V vynese navigační satelit

Na dnešní den jsme si pro Vás opět připravili něco nového. Online přenosy startů raket Vám nabízíme pravidelně. Dnes ale chceme rozjet něco jiného – online přenos doplněný českým komentářem a dodatečnými informacemi a fotkami. Snažíme se tak vyjít vstříc těm, kdo si s angličtinou příliš nerozumí a přesto by se chtěli dozvědět něco o letech do vesmíru. Udělali jsme několik úspěšných neveřejných zkoušek, ale stejně jsme se pro začátek se rozhodli vysílat nějaký méně sledovaný start. Volba padla na dnešní vypuštění rakety Atlas V s navigační družicí GPS 2F-11.

Náš přímý přenos se rozjede přesně v 17:00 středoevropského času, ke startu rakety by mělo dojít v 17:13. Náš přenos by měl trvat zhruba půl hodiny. Končit budeme po dosažení dočasné oběžné (též parkovací) dráhy. Páteří našeho přenosu bude vysílání portálu spaceflightnow.com, které doplníme třeba fotkami z vývozu rakety na rampu, ale hlavně českým komentářem. Po skončení přímého přenosu zůstane záznam na YouTube, takže se k němu budete moci kdykoliv vrátit.

Dnešní pokus pro Vás připravují Dušan Majer a Tomáš Kohout. Je to náš první veřejný pokus a doufáme, že se Vám bude tato novinka líbit, živé přenosy jsou ale nevyzpytatelné a stát se může všechno. Proto všechny diváky už dopředu prosíme o shovívavost. I pro nás bude zajímavé, jaká bude sledovanost a jaký bude o přenos zájem. Doufáme, že se nový formát osvědčí a do budoucna Vám budeme moci přinášet i další přímé přenosy v češtině.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2015/10/63.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
71 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Michal Bursík
Michal Bursík
8 let před

No paráda 🙂
Už se moc těším.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Michal Bursík

Snad nebudete zklamaný 🙂

Michal Bursík
Michal Bursík
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Rozhodně jsem zklamaný nebyl. Bylo to parádní.
Díky 🙂

Navi

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Michal Bursík

Díky moc za pochvalu. 🙂

Spytihněv
Spytihněv
8 let před

To je pěkné víkendové překvápko. Jsem připraven 🙂

Pavel K
Pavel K
8 let před

Perfektní profesionální živý přenos!!! Jen tak dál…

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Pavel K

Děkuji za pochvalu, těší mne, že se Vám přenos líbil.

bill
bill
8 let před

Dobrý den, mohl byste prosím uvést souřadnice a čas, kdy budeme moct vidět (teoreticky) přelet rakety GPS 2F-11 na severu naší oblohy? Co nejpřesnějl. Napište to prosím na kosmonautix. Jdu pro dalekohled.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  bill

Dobrý den, zkusím ta data dohledat, ale nevím, jestli se mi to podaří.

bill
bill
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Děkuji, už jesm na pozorovatelně PRAHA4! Viditelnost 100%:)

bill
bill
8 let před

Přenos byl perfektní… je to prima zážitek! Jednou to bude běžně sledováno, jako třeba závody F1. Je to prima pocit…. jednou o tom budu vykládat vnukům, jako mě kdysi děda, když byl poprvé u vysílání televize! 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  bill

Díky moc za pochvalu. Vím o chybách, ke kterým došlo a příště je zkusím odstranit.

gg
gg
8 let před
Odpovědět  bill

No tak pozor, závody F-1 při startech Saturnů V zcela nepochybně byly „běžně sledovány“. 😉

bill
bill
8 let před

Prohledávám to od SSZ k SSV, úhel 30-50 stupňů

bill
bill
8 let před

Škoda,že nevidíme tu 3D telemetrii, tam by se to dalo nějak odhadnout.
Toto by bylo prima, kdyby to lidé mohli vidět při startu a potom hned na vlastní oči… „kosmonirvána“…. tohle bych dědovi technicky asi těžko vysvětloval 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  bill

Třeba to jednou bude běžné 🙂

bill
bill
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Rozhodně žijeme v úžasné době! 🙂

Martin Gembec
Martin Gembec
8 let před
Odpovědět  bill

Zažít se to dalo při startech raketoplánu že třeba 15 min po startu byl vidět z ČR. Moc časté to není, důvod je odlišná dráha, denní doba nebo počasí.

bill
bill
8 let před
Odpovědět  Martin Gembec

Kdyby tu mezi nami byla takova kapacita, ktera by z avizovanych parametru drahy dokazala dopredu vycist moznost pozorovani, tak by se to mohlo znovu podarit. Potom by stacil jen zde umisteny odhad: azimut, uhel, cas a pocasi 🙂

bill
bill
8 let před

Když jsem eliminoval pomoci http://www.flightradar24.com/50.09,14.62/10 vše co to být nemohlo, tak mi letělo něco „pidi“ a vcelku pomalu od severu k jihu, kurz cca 190… takže nic, ale to nevadí

Lemmy
Lemmy
8 let před

Tak tohle je rozhodně skvělý nápad. Jen aby vám ten elán vydržel i do budoucna. Dělat živý komentář je jistě velmi náročné. Pár chyb se tam sice objevilo, ale na poprvé jste to zvládli, myslím si výborně.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Lemmy

Rozhodně to nechceme dělat nějak často – asi určitě to nebude častěji než jednou za měsíc.

O chybách vím, budu se snažit je pro další přenosy eliminovat. Každopádně díky za pochvalu.

vedator
vedator
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Prenos som si pozrel zo zaznamu a musim povedat, ze hanbu ste si vobec neurobili. Prave naopak! Kedze prax robi majstra, silne odporucam najst si cas, aby ste komentare poskytovali castejsie ako raz za mesiac 🙂 Drzim palce a len tak dalej!!!

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  vedator

Díky moc, pokud bude čas, rádi zase nějaký přenos uděláme. Těší nás, že se Vám přenos líbil, i když vím, že v něm byly chyby, které bych do příště rád odstranil.

marian
marian
8 let před

Potvrdzujem, že raketa Centaur s pripojenou družicou GPS bola dnes vynikajúco pozorovateľná voľným okom v čase okolo 17:37 SEC. Pohybovala sa pomerne rýchlo cca od SZ k JV, max výška okolo 50 stupňov, jasnosť v maxime cez 0 mag.

bill
bill
8 let před
Odpovědět  marian

Řekl bych, že máte jeden slušný „zářez do pažby“. Byl jste u historicky prvního přímého přenosu startu rakety na kosmonautix.cz a následně jste ho viděl naživo. Myslím, že takových lidí u nás moc nebude. 😉

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  marian

Gratuluji k pěknému úlovku!

Martin Gembec
Martin Gembec
8 let před
Odpovědět  marian

No vida, gratuluju. Tohle jsem minul, protože jsem byl na cestách po Praze a domů.

bill
bill
8 let před

Moc Vám děkuji Mariane, takže to nebyla marná myšlenka! Z jakého místa jste pozoroval? 🙂

marian
marian
8 let před
Odpovědět  bill

Pozoroval som blízko mesta Zlaté Moravce. Pre istotu som to ešte overoval na calsky.com a heavens-above.com, či to nemohlo byť náhodou dačo iné, ale nemohlo 🙂 Mrzí ma, že u Vás Bill bolo pozorovanie negatívne, ale podľa vašich príspevkov usudzujem, že ste to minuli len o nejakých pár minút…

bill
bill
8 let před
Odpovědět  marian

Řekl bych, že máte jeden slušný „zářez do pažby“. Byl jste u historicky prvního přímého přenosu startu rakety na kosmonautix.cz a následně jste ho viděl naživo. Myslím, že takových lidí u nás moc nebude.

bill
bill
8 let před

Ano, minul jsem to přesně o 2 minuty….špatně jsem odhadl to zpoždění, kde končil záznam a vizuální kontakt na letové simulaci. Tady na Zemi nejsou 2 minuty nic, ale v kosmu je to pořádný kus. Takže ještě jednou pozdravení a gratulaci do Zlatých Moravců. 🙂

marian
marian
8 let před
Odpovědět  bill

Dakujem pekne a prajem, aby sa pri nejakej podobnej blízkej príležitosti zadarilo aj Vám. Osobne ma mrzí len to, že to bolo pozorovanie veľmi narýchlo, dopredu som sa na to nepripravil a tak som nestíhal nachystať fotografickú aparatúru – dlhoexpozičná fotka by to pri tom určite bola pekná a hlavne výnimočná.

bill
bill
8 let před
Odpovědět  marian

http://www.heavens-above.com/Satellites.aspx?lat=0&lng=0&loc=Unspecified&alt=0&tz=UCT

Napadlo nás něco podobného. Protože byly opravdu mimořádně ideální podmínky, čistá obloha, slunce na správné straně… příště už budeme připravenější. 🙂

Spytihněv
Spytihněv
8 let před

Napoprvé a dost povedené. Budu se těšit na podobný přímý přenos s komentářem u nějaké mise, kde opravdu o něco půjde (ne že by tady o nic nešlo, ale víte, jak to myslím 🙂

bill
bill
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Víme 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Děkujeme, jak jsme psal v článku – schválně jsme si to chtěli naostro vyzkoušet na nějaké méně atraktivní události. Předtím jsme dělali ještě neveřejný pokus při startu družice Turksat 4B. Velmi rádi bychom pokrývali všechny pilotované starty i vědecké mise. Pokud bude čas a chuť, tak i nepilotované lety k ISS. Ale to všechno se bude ladit až za pochodu. Dnes jsme rozepsali novou kapitolu a sami se musíme rozhodnout, jak ji budeme popisovat. 🙂

Tonda
Tonda
8 let před

Tak opět velký překvapení!Bylo to pěkný,děkuju a pokračujte!Nejlepší je,že když nestíhám přímý přenos,tak je možnost přehrát ze záznamu a teď ještě s českým komentářem,to nemá chybu!Dík!

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Tonda

Moc děkujeme za pochvalu. Vím, že v přenosu bylo několik chyb, které se do budoucna budu snažit eliminovat. Opravdu mne těší, že se Vám náš přenos líbil.

Lukáš Skrbek
8 let před

Luxus !! , to mi vždy chybělo… díky.. Mám ještě dotaz, jak dlouho bude horní stupeň (po pasivaci) kroužit než spadne???, pokud spadne… díky a díky za komentovaný přenos..

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Lukáš Skrbek

Velmi mne těší, že se Vám náš přenos líbil – i když vím, že v něm byly chyby. Ty bych chtěl do dalších přenosů eliminovat.
K dotazu – velmi dlouho. Tady se bavíme o tisících let.Nevím přesně, jak výrazně po oddělení družice odmanévroval pryč, ale myslím, že v nádržích už neměl mnoho paliva a jeho oběžná dráhy tak nebude výrazně nižší než u vypouštěného satelitu.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Trochu bych si zaspekuloval, že tak dlouho tam nevydrží. Za dvě stě, tři sta let už bude existovat učební obor „Čistič oběžných drah Země“ (čtyřletý s maturitou) 🙂

Ale vážně. Myslím, že dříve či později dojde na organizované odstraňování zbytků raket a starých satelitů z okolí Země.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

To je pravda, bral jsem to jako časový horizont bez zásahu člověka 🙂

Lukas Skrbek
Lukas Skrbek
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Pokud mají v nádržích třeba jen zbytky paliva, proč se ho nepokusí sundat?? Asi nemá možnost manévrování tak aby provedl zážeh proti směru letu??

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Lukas Skrbek

Myslím, že jde o drobná množství, která by nestačila na dostatečné snížení dráhy. Ono stačí, že se provede onen zmíněný úhybný manévr od družice – nevíme, jak je výrazný, možná na něm spálí horní stupeň poslední zbytky paliva.

vítězslav
8 let před

Dobrý den.Moc vám děkuji za český komentář.Je asi spousta starších lidí,kteří nemají jazykovou výbavu v angličtině dokonalou.Proto je chvályhodný český překlad pro většinu z nás.Bylo by velmi příhodné aby se překlady všech vašich příspěvků konaly pravidelně.Prostě zavést tu možnost jenom nějakým kliknutím na tento překlad.To by od vás bylo velmi pozitívní.Né všichni zájemci o kosmonautiku jsou „rodilí“angličtináři…Děkuji moc!

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  vítězslav

Dobrý den,
velice nás těší, že se Vám náš nový projekt líbí. Rádi bychom takto pokrývali všechny pilotované a vědecké starty. Když bude čas a chuť, tak i nepilotované zásobovací lety k ISS.

Evžen111
Evžen111
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Řekl bych, že hlavně najít ten čas, jinak skládám velké poděkování, s komentářem je sledování startu o hodně zajímavější. Díky!
E

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Evžen111

To mne opravdu těší. Doufám, že i do budoucna budeme mít na tento program dost času. 🙂

Jakub
Jakub
8 let před

Super doufám že to tak uděláte i při Falcon 9

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Jakub

Falcon bychom určitě rádi vysílali. 🙂

kopapaka
8 let před

Výborný nápad.
Rozhodně přivítám další, ať už stihnu přímý přenos nebo později záznam…
Díky.
(bude Falcon?)

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  kopapaka

Díky za pochvalu. Falcon bychom rádi zpracovali. 😉

kopapaka
8 let před

Mimochodem, rozhodně bych uvítal upozornění, že budou vhodné podmínky na pozorování letící rakety – sice oblohu příliš nesleduju, ale v takovémhle případě…

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  kopapaka

Tyhle případy nejsou moc časté, ale zkusit to můžeme. 😉

Skudlik
Skudlik
8 let před

Super. Diky za komentovany prenos! Mimochodem, kdyz uz jste se tam tak trochu zamotal do prevodu mile-km … predpokladam omylem jste delil misto nasobil. Domnivam se spravne, ze kdyz nejprve u telemetrie uvadeli udaje (altitude) v milich (mi) .. tak se jednalo o „beznou-mezinarodni“ mili – tzn. 1.61km? Nasledne pak u udaju o perigeu a apogeu v nm = nautical (namornich) milich – tak zde to bylo 1.85km? Pak by odpovidalo, ze zazeh druheho stupne mel vytahnout drahu na 20k km (10950*1.85=20257).

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Skudlik

Máte pravdu – měl jsem v kalkulačce nastavený obrácený převod, tedy z kilometrů na míle. A také máte pravdu s tím, že se u apsid začaly používat námořní míle.

Skudlik
Skudlik
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Diky za odpoved. Abych doplnil jeste trochu chvaly – prenos „okoreneny“ o zajimave informace se nam moc libil. Cestinu ocenil hlavne muj 5ti lety kluk. Na prenosy startu koukame celkem pravidelne, tentokrat jsem mu nic nemusel prekladat + spousta zajimavych veci jako bonus. Diky!

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Skudlik

To mám opravdu radost. Doufám, že do příštích přenosů vychytáme chyby – nejviditelnější byly míle vs. kilometry,ale byly tam i další věci, které bych chtěl eliminovat.

ptpc
ptpc
8 let před

Jednoducho povedané – proste paráda…

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  ptpc

Díky moc, jsme rádi, že se Vám přenos líbil.

Daniel Bozner
Daniel Bozner
8 let před

Děkuji za živý český přenos, bylo to perfektní. Budu se těšit na další.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Daniel Bozner

Děkujeme, velmi nás těší, že se Vám přenos líbil. Víme, že v něm byly chyby, ale budeme se je snažit eliminovat.

štefan
štefan
8 let před

Super nápad. Sice jsem nestihl přímí přenos, ale i záznam jsem si užil. Děkuji za všechny, kteří mají tak trochu problém s angličtinou. 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  štefan

Těší nás, že se Vám video líbilo. Právě na neangličtináře tahle naše aktivita cílí. 😉

bill
bill
8 let před

Dobrý den,

tak toto je zajímavá funkce, aby mi nic neuniklo.

Notify me of followup comments via e-mail
Informujte mě o reakci připomínky prostřednictvím e-mailu

(zaškrtněte políčko pod formulářem – Zanechte komentář)

Díky 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  bill

Hezký den,
rádo se stalo. 😉

Robert
Robert
8 let před

Dobrý den
Nevíte, k čemu jsou ty 4 věže kolem odpalovací rampy?

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Robert

Dobrý den,
je to především ochrana před blesky, aby nezasáhly raketu na rampě. Jsou to v podstatě takové velké hromosvody.

zvejkal
zvejkal
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Tak to som netusil, zaujimava informacia, dik!

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  zvejkal

Není zač, rádo se stalo. 😉

https://kosmonautix.cz/2015/10/31/zive-a-cesky-atlas-v-vynese-navigacni-satelit/