sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Co nás čeká kolem SLS

Program nové éry americké kosmonautiky se dává pomalu ale jistě do pohybu. Na mnoha stanovištích probíhají dílčí práce, které jsou nezbytné pro výrobu lodí Orion a raket SLS. Událostí je ale mnoho a tak se v nich člověk snadno ztratí. V dnešním článku Vám proto přinášíme výhled na poslední čtvrtletí roku 2015 a souhrn nejdůležitějších chystaných momentů, které jsou naplánovány na říjen, listopad a prosinec letošního roku. O všech těchto událostech Vás budeme průběžně informovat, až budou aktuální.

Informace přinesl na naše diskusní fórum uživatel JHošek, kterému za jeho příspěvek děkujeme.

  • Na konci října by mělo být svařovací středisko pro spojování dílů rakety SLS – Vertical Assembly Center v Michoud Assembly Facility předáno provozovateli, firmě Boeing. Předání odložily nutné opravy, které byly provedeny v záruční době – o nekvalitní podlaze jsme psali v tomto článku.
  • V Michoud Assembly Facility bude kromě toho pokračovat svařování letového přetlakového exempláře lodi Orionu pro misi EM-1.
  • Během října by měl být z firmy Thales Alenia Space Italia odeslán neletový testovací kus evropského servisního modulu. Bude mířit do Plum Brook Station v Ohiu (kde je již testovací exemplář adaptéru CMA). Tady na něj budou čekat vibrační a akustické testy.
  • Neletový testovací kus horního stupně ICPS se vydá z výrobního závodu v Decatur v Alabamě do Marshall Space Flight Center.
  • V Marshallově středisku by měl být dokončen neletový exemplář adaptéru LVSA – jde o kónický díl, který bude spojovat první a druhý stupeň rakety SLS.
  • Na listopad je naplánován kalibrační zážehový test motoru RS-25 č.2059 (ten letěl na pěti misích raketoplánů a nyní je určen pro misi EM-2). Zkoušky proběhnou samozřejmě na zkušebním standu A-1 ve Stennisově středisku.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/
http://www.nasaspaceflight.com/
http://www.nasa.gov/
http://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/sls_blueprint_0.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Honza
Honza
8 let před

Pochopil jsem, že Orion dostane na misi EM-1 nový dělený tepelný štít. Znamená to, že s tím původním na misi EFT-1 byly nějaké problémy?

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Honza

Nedá se říci, že byly problémy. Monolitický blok se použil naddimenzovaný, aby nasbíral údaje. Stejně tak i „kostra“ lodi byla záměrně silnější, než u letových modelů a počítalo se s tím, že se na základě dat naměřených při EFT-1 na určitých místech zeslabí – při zachování pevnosti a snížení váhy. Stejné je to i s tepelným štítem. Fungoval správně, ale data ukázala, že namáhání je takové a takové, takže by se dal použít dělený štít – jeho doba přípravy je o 2 měsíce kratší.

Karl
Karl
8 let před

Nějak mám zmatek kolem té podlahy. Nejdřív to byl velký problém, potom to byla údajně jen novinářská kachna a teď už má po záruční opravě. Jak to tedy vlastně bylo?

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Karl

Chyba tam byla, ale ne tak velká, jak to některá média nafoukla.

https://kosmonautix.cz/2015/10/04/co-nas-ceka-kolem-sls/