Jak vyvážit skafandr ve vodě

Vzpomínky na výcvik

„V uplynulém týdnu jsem strávila značné množství času v Laboratoři neutrálního vztlaku (NBL – Neutral Buoyancy Facility) v Houstonu. Předtím než vůbec začne naše šestihodinová těžká práce pod vodou, veškeré důležité úkony provádějí potápěči. Nejdříve se mnou pořádně zatřesou, aby se zbavili vzduchových bublinek v mém skafandru, které zůstaly v přehybech vnější vrstvy. Po tomto úkonu by jakékoli další bublinky znamenaly, že skafandr někde netěsní, takže je toto zatřesení vítanou závěrečnou zkouškou. Po udělení souhlasu od specialisty na skafandry, který se dívá ze břehu, nás potápěči vezmou na dno bazénu, aby zajistili naše vyvážení.

Sobota 2. listopadu 2013

Smyslem vyvážení je zajištění neutrálního vztlaku našich skafandrů ve vodě. Na prvním místě je tedy potřeba zajistit, abychom nestoupali k hladině ani neklesali ke dnu. Potom je tady ale ještě rotace. Zatímco probíhají zkoušky komunikace mezi jednotlivými účastníky cvičení a posloucháme bezpečnostní opatření, potápěči s námi otáčejí ve všech směrech, aby odhalili jakékoli tendence skafandru rotovat kolem nějaké osy. K neutralizaci těchto pohybů mohou vložit malá závaží nebo naopak pěnu různé hustoty do připravených kapes skafandru, které se nacházejí na nohou, zádech a hrudníku.

Jde spíše o umění než o vědu. Malé úpravy jsou pak potřeba i během cvičení aby byly kompenzovány změny v konfiguraci nebo hloubce, ve které pracujeme. Skafandr má navíc ještě tendenci se po několika hodinách ve vodě roztahovat.

Fotka, kterou bych vám chtěla ukázat je z uplynulého týdne, kdy jsem nacvičovala výstup do volného kosmu s mým kolegou Scottem Kellym. Jak můžete vidět, jakmile jsme spuštěni do vody na začátku výcviku, ujímají se nás potápěči.“

Jakmile jsme spuštěni do vody na začátku výcviku, ujímají se nás potápěči.

Jakmile jsme spuštěni do vody na začátku výcviku, ujímají se nás potápěči.
Zdroj: https://plus.google.com/

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroj obrázku:
https://plus.google.com/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.