sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

AKTUALIZOVÁNO: Startuje Ariane 5 s telekomunikačními stelity

Pokud přípravy nezhatí počasí, vznese se z kosmodromu v Kourou dnes ve 23:16 našeho času nejsilnější evropská raketa – Ariane 5. Na její palubě už jsou několik desítek hodin umístěné dvě telekomunikační družice. DirectTV 15 a Sky Mexico 1 mají za úkol šířit z oběžné dráhy signály televizních programů do milionů domácností ve Spojených státech a Latinské Americe. V tomto článku máte možnost celý start sledovat živě.

AKTUALIZACE: Okno s přímým přenosem jsme nahradili záznamem startu.

První stupeň se vypne 8 minut a 54 sekund po startu a ke slovu se dostane stupeň horní s kyslíkovodíkovým motorem HM7B. Jeho zážeh bude trvat téměř 16 minut, dokud sestava nedosáhne rychlosti témě 9 300 m/s. Výsledná oběžná dráha tak bude mít výšku 35 930 x 250 kilometrů se sklonem 6° vůči rovníku.

Družice DirectTV 15 se od horního stupně oddělí 27 minut a 14 sekund po startu, o pár minut později se odhodí válcovitý adaptér Sylda 5, čímž odkryje mexický satelit. Posledním krokem k úspěšnému startu bude oddělení satelitu Sky Mexico 1, ke kterému dojde 37 minut a 59 sekund po startu.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/2015/05/27/a223-mission-status-center/

Zdroje obrázků:
http://i2.wp.com/www.broadbandtvnews.com/…/Arianespace-VA-210.jpg?resize=350%2C200

 

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Neználek
Neználek
9 let před

Já jsem myslel že telekomunikační družice je umístěná na geostacionární dráze. Velmi zajímavá novinka toto 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Neználek

Samozřejmě máte pravdu – ale na výše zmíněné oběžné dráze se družice uvolní od horního stupně. Svými vlastními motory pak vystoupají z této dráhy, které se říká dráha přechodová ke geostacionární na klasickou kruhovou geostacionární dráhu.

Neználek
Neználek
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Takže, pochopil jsem správně, že pro řídící středisko práce končím vypuštěním posledního satelitu? a zbytek práce(konečné umístění setelitů) převezme nejmenovaná společnost, která je vlastníkem družice?

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Neználek

Přesně tak, uhodil jste hřebíček na hlavičku – jakmile se oddělí poslední satelit, je start považován za úspěšný. Středisko, které řídí start v tu chvíli začne aplaudovat a všichni se objímají :-). Další provoz družic, včetně testů palubních systémů, nebo úprav oběžné dráhy už řeší majitelé jednotlivých družic.

gg
gg
9 let před
Odpovědět  Neználek

„Středisko, které řídí start v tu chvíli začne aplaudovat a všichni se objímají :-).“

Pozor, nezapomenout na proslovy! 😉

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  gg

Pravda, nezbytná to součást každého startu 😀

roman hronza
roman hronza
9 let před

zdá se mi to, nebo se skutečně komentátor spletl a 2 x označil raketu Ariane jako AMAZON (v čase 1:33 záznamu) 🙂

gg
gg
9 let před
Odpovědět  roman hronza

V novém, drsně konkurenčním kosmíckém prostředí je zapotřebí snižovat cenu startů product placementem a reklamami. 😉 Navíc jste si jako vnímavý jedinec právě ušetřil spoustu peněz – při objednávce orbitálního nebo suborbitálního letu od Blue Origin můžete zadat slevový kód AMAZON. 5 % orbitálního nebo 15 % suborbitálního letu tak získáte zdarma. Slevu nelze použít opakovaně! 😀

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  roman hronza

On se do toho chudák zamotal sám. Ten první Amazon byl správně – „It was a new rumble in the Amazon jungle …“ otrocky přeloženo „V Amazonském pralese byl docela rámus“. Komentátor ale asi chtěl spíše připomenout historický zápas v boxu z roku 1974, kdy se proti sobě postavili George Foreman a Muhammad Ali – viz http://en.wikipedia.org/wiki/The_Rumble_in_the_Jungle. No a jak pak chtěl říct Ariane, tak už mu Amazon zůstal na jazyku a bylo to na světě. 🙂

roman hronza
roman hronza
9 let před

podle informace ze spaceflightnow.com se jedná o 65 (!!) v ŘADĚ úspěšný start rakety Ariane 5 od roku 2003. GTATULUJEME !! (myslím že mohu mluvit i za ostatní)

http://spaceflightnow.com/2015/05/27/a223-mission-status-center/

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  roman hronza

To je hodně dobrá spolehlivost. Klobouk dolů.

Karel
Karel
9 let před

Start krásný, ostatně jako všechny, ale probůh satelit s televizními kanály? Nic užitečnějšího by tam nebylo ? ://

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Karel

Každý satelit má nějaký úkol – tyto družice budou šířit televizní signál. 🙂

Karel
Karel
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Já vím, každé přání musí být splněno 😀
Ještě kdyby satelity šířily i peníze 😀

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Karel

Ony je šíří – jejich provozovatelům do kapsy 😀

https://kosmonautix.cz/2015/05/27/zive-startuje-ariane-5-s-telekomunikacnimi-stelity/