sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Pojďme plachtit na slunečních paprscích

Moře šplouchá, tvář vám hladí jemný vánek, který se zlehka opírá do plachet vaší lodi a zapadající slunce všechno halí do měkkých oranžových barev. Skutečná romantická idylka. Slunce a plachtění k sobě patří už od pradávna. Jenže technici se již před několika lety rozhodli, že by mohli starý známý princip, který před staletími otevřel lidem nové možnosti, vylepšit a použít v kosmickém prostoru. Kvůli nedostatku větru v těchto oblastech bylo potřeba najít jiný zdroj pohonu – a s pomocnou rukou přišlo Slunce.

Myšlenka postavit sluneční plachetnici se poprvé realizovala v podobě stroje Cosmos-1. Nosná raketa Volna startovala z ponorky v Barentsově moři 21. června 2005. Jenže nosná raketa tehdy havarovala. Druhý pokus přišel s pomocí takzvaného cubesatu – malé družice složené ze tří unifikovaných kostek. Tato plachetnice nesla označení Nano Sail-D a startovala v roce 2008 na raketě Falcon 1. SpaceX tehdy teprve sbírala první cenné zkušenosti a start se bohužel nezdařil.

Japonská solární plachetnice IKAROS po roztažení plachty na oběžné dráze
Japonská solární plachetnice IKAROS po roztažení plachty na cestě k Venuši
Zdroj: http://www.technovelgy.com/

Pak už se na tuto nadějnou technologii usmálo štěstí – Japonci 21. května 2010 vypustili za oběžnou dráhu Země sluneční plachetnici IKAROS. Ta o dva týdny později úspěšně roztáhla svou plachtu a vydala se pouze s využitím tlaku slunečního záření na cestu k Venuši, kolem které proletěla 8. prosince téhož roku. Výše popsaná plachetnice Nano Sail-D se nakonec dočkala svého nástupce – Nano Sail D2, který byl v listopadu roku 2010 vynesený raketou Minotaur IV. Ačkoliv šlo o družici, která měla ve složeném stavu rozměry 30 x 10 x 10 centimentrů, tak rozložení plachty o ploše deset metrů čtverečních se podařilo během pěti sekund.

Nyní se sluneční plachetnice hlásí znovu o slovo. A opět jde o cubesat ve formaci 3U, tedy složený ze tří krychlí. Za vznikem projektu LightSail-1 stojí nezisková organizace Planetary Society, kterou před lety spoluzaložil známý popularizátor astronomie Carl Sagan. Vývoj této sluneční plachetnice stál podle zdrojů z Planetary Society 5,45 milionu dolarů. Za zmínku stojí, že velká část financí se vybrala pomocí tzv. crowdsourcingu na portálu Kickstarter. Náklady na vynesení plachetnice uhradila NASA.

Ve složeném stavu sice zabírá prostor srovnatelný s krabicí od bot, ale na oběžné dráze ve výšce několika set kilometrů rozvine svou tenkou plachtu. Stane se vděčným objektem pozorovatelů nočního nebe. Plachta o ploše 32 metrů čtverečních je totiž vyrobená z Mylaru, který ochotně odráží sluneční paprsky.

O vynesení cubesatu LightSail-1 se postarala raketa Atlas V, jejímž hlavním nákladem byl armádní miniraketoplán X-37 (více info zde). Jelikož byla družice vysazena na oběžnou dráhu, kde stále zůstávají zbytky atmosféry, očekává se, že zpomalující tření bude vyšší než z paprsků vygenerovaný tah.

Technici Alex Diaz a Riki Munakata obhlížejí LightSail-1
Technici Alex Diaz a Riki Munakata obhlížejí LightSail-1
Zdroj: http://planetary.s3.amazonaws.com/

Možná si teď říkáte jaký úkol tedy bude aktuálně vypuštěná plachetnice mít. Její hlavní náplní práce je otestovat technologie – hlavně vyklápěcí konstrukci. Cílem je nabrat zkušenosti, ověřit, zda všechny palubní systémy pracují správně a díky výklopnému rameni pořídit i pár pěkných snímků. Sotva čtyřkilogramová družice by měla na oběžné dráze vydržet zhruba jeden měsíc.

Nasbíraná data se budou hodit pro ostrou verzi plachtetnice, která by měla letět na první misi nově vyvíjené rakety Falcon Heavy (velmi pravděpodobně budou na palubě i další družice). Tato plachetnice by měla kolem Země kroužit 720 kilometrů vysoko, mimo rušivý vliv horních vrstev atmosféry a mohla by tak skutečně vyzkoušet změny rychlosti a manévrování.

Zdroje informací:
http://sail.planetary.org/
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/…=1442522922_3af3841a9386b5c47e78dc98bf4dfd98
http://www.technovelgy.com/graphics/content10/ikaros-solar-sail.jpg
http://planetary.s3.amazonaws.com/sites/lightsail/images/lightsail-table.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
zvejkal
zvejkal
9 let před

No … tak to uz znie fakt ako sci-fi …. skvelu dobu to zijeme 🙂

MarekV
9 let před
Odpovědět  zvejkal

Vskutku. V roce 1964 vydal A. C. Clarke povídku Sluneční vítr, ve které sní o závodech pilotovaných slunečních plachetnic. My tento sen již téměř žijeme.

zvejkal
zvejkal
9 let před
Odpovědět  MarekV

Ano, tak nejako som to myslel.

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před

Japonská plachetnice IKAROS byla podařené dílo. Zvlášť když si cestou k Venuši udělala vlastní selfie pomocí minikamer, které osobně vypustila 🙂

Tomáš Kohout
Tomáš Kohout
9 let před

Minikamery jsou dokonce v Guinnessově knize rekordů jako nejmenší meziplanetární subsatelity. Tahle mise se Japoncům hodně povedla. Vyslat první solární plachetnici a hned jako meziplanetární sondu k Venuši bylo velmi odvážné.

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před

Japonci asi dumali, jak zkontrolovat rozložení plachty a rovnou to vyřešili takto geniálně. Jsou to fascinující záběry. Obvykle se setkáváme v případě prezentace sond ve vesmíru jen s animacemi, ale tohle je normální přesná realita. Mimochodem-asi před měsícem se s IKAROSem podařilo navázat opět spojení. Po pěti letech od vypuštění. V jakém stavu je plachta, to už samozřejmě nezjistíme, ale zbytek sondy je stále do jisté míry v provozu.

Tomáš Kohout
Tomáš Kohout
9 let před

Možná by ty mikrokamery mohli vyrábět sériově, aby byla cena natolik nízká, že by se vyplatilo je používat i dalšími agenturami prakticky u každé mise v jejích klíčových částích. Středisko na Zemi by tušilo, co se děje a fanoušci by se mohli kochat parádními záběry.

Milan Štrup
9 let před

Sluneční plachetnice mě taky neskutečně berou. O to smutnější je když jsem na Wiki dočetl o zrušení projektu Sunjammer. Tak snad se dočkáme příští rok s Planetary Society.

Tomáš Kohout
Tomáš Kohout
9 let před
Odpovědět  Milan Štrup

To snad není možné, vždyť plachtu už mají prakticky hotovou. 🙁

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před
Odpovědět  Milan Štrup

Plachta Sunjammer měla mít údajně tloušťku jen 5 mikronů při ploše 1200 metrů čtverečních. Což mi hlava moc nebere 🙂

gg
gg
9 let před

To je v pořádku; to je objem asi šest litrů materiálu, to by se vám do hlavy skutečně nevešlo. 😀

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před
Odpovědět  gg

Co vy víte, jakou mám hlavu. Ale těch 32 kilo hmotnosti by mi už asi páteř neunesla.

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před

K popisku fotografie IKAROSu z minikamery u článku výše bych chtěl poznamenat, že to rozhodně není záběr na oběžné dráze Země. Plachta byla rozvinuta až na heliocentrické dráze a fotografování se konalo měsíc po startu ve vzdálenosti asi 8 milionů km od Země.

Tomáš Kohout
Tomáš Kohout
9 let před

Kdybych byl hnidopich, tak bych napsal, že u obrázku není napsáno „na oběžné dráze Země“, ale jen „na oběžné dráze“. 🙂 Ale je jasné, že při nespecifikování oběžné dráhy se bere, že je to zemský orbit, což v tomto případě skutečně nebyla pravda. V textu jsem to uvedl na pravou míru, ale popisek obrázku mi utekl. Opraveno

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před
Odpovědět  Tomáš Kohout

To jo, tím by se argumentovat dalo. A nebo taky tím, že v pozadí fotografie lze zřetelně rozeznat mmeziplanetární prostor 🙂 🙂

https://kosmonautix.cz/2015/05/21/pojdme-plachtit-na-slunencich-paprscich/