sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Pluto konečně v barvách

V dnešní době většinou lidé obdivují jen fotky s velkým rozlišením a mnoha detaily. Co myslíte, může si velkou pozornost zasloužit i snímek s rozlišením 200 x 200 pixelů. Zcela jistě může, jen musí zachycovat něco úžasného. Třeba první barevné zachycení trpasličí planety Pluto sondou New Horizons. Fotka vznikla 9. dubna v době, kdy sondu a Pluto dělilo zhruba 115 milionů kilometrů, což odpovídá vzdálenosti Venuše od Slunce. Snímek byl pořízený palubní kamerou Ralph a kromě Pluta zachycuje také největší měsíc – Cháron. V dalších týdnech a měsících se bude rozlišení už jenom zlepšovat. Máme se na co těšit.

První barevná fotka Pluta ze sondy New Horizons - vyfoceno 9. dubna, vzdálenost 115 milionů kilometrů
První barevná fotka Pluta ze sondy New Horizons – vyfoceno 9. dubna, vzdálenost 115 milionů kilometrů
Zdroj: http://pluto.jhuapl.edu/

Zdroje informací:
http://pluto.jhuapl.edu/

Zdroje obrázků:
http://www.iflscience.com/…/blog/%5Bnid%5D/new%20horizons.jpg?itok=RuOXWNhP
http://pluto.jhuapl.edu…/pics/20150414_First_Color_Image_Ralph.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
roman hronza
roman hronza
9 let před

Nechal jsem se namlsat upoutáFkou :-))

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  roman hronza

Dlouho jsem přemýšlel, jaký obrázek požít pro náhled. Hlavní obrázek má jen jednu verzi a tu jsem si chtěl pošetřit do článku. Nakonec jsem se rozhodl takto, ačkoliv to není ideální 🙂

Jana Dvořáčková
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Vesmírné ilustrace jsou úžasné, i když nejsou ideální. U mně podporují představivost a dost se těším na reálné fotky. Už při představě té vzdálenosti mě mrazí (a tam je fakt kosa) :).
Dřív jsem hodně šmírovala na streamu a sledovala vesmírné pořady :). Po úpravách se mi to furt seká, takže to neřeším a raději si čtu tady. Díky za bezva práci, Jana

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Jana Dvořáčková

Dobrý den,
díky za pochvalu. Pokud mohu doporučit – zkuste pro přehrávání Streamu jiný prohlížeč – já používám Chrome a jede to bez problémů, případně si zkontrolujte ovladače na svém počítači, nebo flash player. Tím by se mohly problémy odstranit. Držím palce a jsem rád, že se Vám tu líbí.

Evžen
Evžen
9 let před

Nejsem sám kdo se nemůže dočkat. Jestli bude mise úspěšná jak nedávný gigantický úspěch evropských borců u komety, máme se na co těšit. Jednoznačně událost roku.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Evžen

Plně souhlasím.

Dušan Oravec
Dušan Oravec
9 let před

Spomeňme si aké zábery sme videli pri približovaní Rossety ku kométe Churyumov – Gerasimenko a pozrite, čo vidíme dnes. Všetko chce svoj čas.

zvejkal
zvejkal
9 let před

Je to kazdopadne vzrusujuce … ale, bude tam vobec dost svetla na nejake pekne fotky? (ehm, asi trochu amaterska otazka, ale napadla ma).

Vojta
Vojta
9 let před
Odpovědět  zvejkal

Světla je tam asi tolik jako na Zemi v noci, když svítí měsíc v úplňku. Žádná sláva, ale v takových světelných podmínkách se dá fotit i amatérsky. Kamery DH jsou na to samozřejmě připravené lépe.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Vojta

Kdepak, na Plutu je více světla. Slunce na obloze bude cca 450x jasnější než náš Měsíc za noci. Slunce má na Zemi magnitudu -27, úplněk -13. U Pluta by mělo mít Slunce magnitudu -20.

Kenny007
Kenny007
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Pokud je magnituda Slunce u Pluta -20 a náš měsíc v úplňku má -13, vychází mi při rozdílu dvou magnitud 2,5x Slunce u Pluta 610x jasnější než pozemský úplněk, takže světla bude dost. Jen pro zajímavost i Venuše s magnitudou pouhých -4,6 což je asi 1500x menší než má Měsíc v úplňku dokáže za zimní tmavé noci vrhat stín předmětu na bílou zeď (vyzkoušeno vlastní rukou). O dostatek světla se neboj, konstruktéři na to určitě mysleli 🙂 Vždyť sonda bude pokračovat k dalším tělesům a tam bude světla ještě o něco méně.

Adhara
Adhara
9 let před

Snímky Pluta z HST zatiaľ vedú, ale dlho už nebudú. 🙂 Ešte šťastie, že v dnešnej dobe už sondy nemávajú vo zvyku odmlčať sa tesne pred dosiahnutím cieľa. 🙂

Steve
Steve
9 let před

Nevím, proč Rosseta neudělala jedinný barevný snímek komety ? Ani nevíme, jakou má kometa barvu.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Steve

To, že nejsou venku žádné fotky neznamená, že je sonda neudělala. Je pravděpodobné, že je zatím prozkoumávají odborníci zapojení do projektu. Je to poměrně běžná praxe – nejprve jsou data analyzovány ústavy, které se na misi podílejí. Teprve až když uznají, že mají dostatečný náskok, tak data zveřejní – aby se předešlo situaci, kdy data analyzuje dříve jiný ústav, který např. Vydá nějakou studii a tím pádem slízne smetanu.
Zatím se zdá, že kometa 67P by měla mít lehce nahnědlou barvu. Ale jen velmi slabě.

https://kosmonautix.cz/2015/04/16/pluto-konecne-v-barvach/