Probudí se Philae?

V dalších týdnech a měsících nás čeká velmi napínavé období, kdy bude Evropská kosmická agentura čekat na signál z přistávacího pouzdra Philae, které vloni v listopadu úspěšně dosedlo na povrch jádra komety – jako první lidmi vyrobený objekt v historii. Jelikož se kometa v této době blíží ke Slunci, dopadá na její povrch více světla, což by mohlo nabít palubní baterie a snad Philae oživne. Bude fascinující sledovat, jak tenhle příběh dopadne. Náš dnešní článek přináší stručné shrnutí událostí, které se týkají Philae a zároveň nabízí i očekávaný přehled událostí v dalších týdnech,

Téměř stokilové pouzdro Philae se 12. listopadu oddělilo od mateřské sondy Rosetta, se kterou bylo deset let a vydalo se k povrchu komety 67P-Čurjumov/Gerasimenko. Pouzdro dosedlo do přesně vytipované oblasti, ale jelikož se nevystřelily jeho kotvící harpuny, odrazilo se od povrchu a pokračovalo v cestě. Po sérii odrazů nakonec aparát skončil ve skalní rozsedlině vzdálené několik set metrů od plánovaného místa přistání.

Příběh Philae zaujal lidi na celém světě. Internetová veřejnost okamžitě začala vytvářet vtípky na toto téma.

Příběh Philae zaujal lidi na celém světě. Internetová veřejnost okamžitě začala vytvářet vtípky na toto téma.
Zdroj: http://asset-e.soup.io/

Tím největším problémem bylo, že lander skončil v oblasti, kam Slunce svítí jen 90 minut za jednu otočku jádra kolem osy (cca. 12 hodin). To je pro dobití palubních baterií málo. Philae tedy uskutečnilo pouze primární měření. Po téměř třech dnech mu došla energie a modul přešel do stavu hibernace.

U Philae je ale možnost, že se v budoucnu může probrat – modul už dříve dlouhodobě hibernoval – ještě v době, kdy byl připojen k Rosettě. Kometa 67P obíhá kolem Slunce po lehce protáhlé dráze – v nejvzdálenějším bodě je 5,6 AU daleko, v nejbližším se ke Slunci přiblíží na 1,2 AU. To znamená, že nikdy není ke Slunci blíže než naše planeta.

Další výtvor internetové komunity  - imaginární zpráva od Philae psaná zkratkovitou internetovou řečí - "Budu hned zpátky, je tu na mne moc zima"

Další výtvor internetové komunity – imaginární zpráva od Philae psaná zkratkovitou internetovou řečí – „Budu hned zpátky, je tu na mne moc zima“
Zdroj: http://cdn.slashgear.com/

K maximálnímu přiblížení ke Slunci dojde 13. srpna letošního roku. Momentálně se tedy kometa blíží ke Slunci. Společně s ní míří tímto směrem i Rosetta na oběžné dráze a Philae. Za těch několik měsíců, které uplynuly od přistání už začalo na povrch jádra dopadat dvakrát více slunečních paprsků. A proto ESA zahajuje fázi, kdy bude Rosetta poslouchat, zda Philae neposílá z povrchu nějaké signály.

Pravděpodobná orientace pouzdra Philae

Pravděpodobná orientace pouzdra Philae
Zdroj: http://blogs.esa.int/

Vědci už první krok k poslouchání udělali – Přes Rosettu poslali Philae několik pokynů, které upravovaly třeba režim hospodaření s teplem a využívání komunikačních antén. I kdyby prozatím nedokázalo odpovídat, je možné, že dokáže přijímat příkazy.

První ostré pokusy začnou už dnes. V 5:00 našeho času Rosetta poprvé zkusí naslouchat signálu z povrchu. Aby se signál podařilo zachytit, musí se splnit několik podmínek. Nejprve musí být teplota interiéru minimálně -45°C a Philae musí mít k dispozici alespoň 5,5 W. Jakmile počítač pozná, že ze solárních panelů dostává více než 5,5 W a jeho interiér je teplejší, než -45°C, začne zapínat své systémy, které jej začnou dále ohřívat a zkusí ukládat energii do palubních baterií. V této fázi by mělo Philae podle pokynů každých 30 minut vysílat signál. Abychom mohli využívat obousměrnou komunikaci, je potřeba 19 W.

Podle plánů Evropské kosmické agentury by měla první fáze naslouchání trvat od 12. do 20. března, což obnáší celkem 11 přeletů nad místem, kde by se Philae mělo nacházet. I kdyby se to ale v tomto období nepodařilo, rozhodně není nic ztraceno. Až do srpna bude na povrch komety dopadat stále více a více slunečních paprsků, takže pokusy o probuzení budou následovat i v příštích měsících.

Zdroje informací:
http://blogs.esa.int/
http://www.tajemstvi-vesmiru.cz/

Zdroje obrázků:
http://4.bp.blogspot.com/…/s1600/B5oJaLZCIAEWKlV%2B-%2BKopia.jpg
http://asset-e.soup.io/asset/8872/6740_ed39_960.jpeg
http://cdn.slashgear.com/wp-content/uploads/2015/02/goldcold.jpg
http://blogs.esa.int/rosetta/files/2014/12/AGU14_Philae_orientation.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Probudí se Philae?”

  1. Aleš Borovička napsal:

    Ten kreslený večerníček je fakt milej 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.