Na co se těšit v roce 2015?

Minulý rok uběhl jako voda a nyní je na čase otočit svůj zrak z minulosti do budoucnosti. Vloni jsme se dočkali bezpočtu zajímavých momentů a už nyní můžeme říct, že rok 2015 nebude nijak nudný. Je naplánováno hned několik událostí, které ponesou punc jedinečnosti. V našem dnešním článku se proto pokusíme vyjmenovat ty nejočekávanější chvíle. Ale jak historie už mnohokrát ukázala, realita může být jiná. Kdo ví – třeba bude největším momentem roku 2015 úplně nečekaná událost, o které zatím nemáme tušení. Možná se některé plány odloží, ale s tím se zkrátka musí počítat.  Na co se tedy můžeme v následujícím roce těšit?

Umělecká představa sondy New Horizons u Pluta

Umělecká představa sondy New Horizons u Pluta
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Nejprve se podíváme na kosmonautiku nepilotovanou. V ní hraje prim sonda New Horizons. Čeká nás totiž historický moment, kdy poprvé v dějinách spatříme povrch nového světa. V polovině července tato americká sonda proletí kolem trpasličí planety Pluto. Prozkoumá nejen ji, ale i její měsíce. Těšit se můžeme nejen na fotky, ale také na vědecká měření, která by nám měla prozradit více informací o struktuře Pluta – objektu, o kterém se řada z nás ve škole učila, že se jedná o poslední planetu. Už v průběhu května bychom se mohli dočkat fotek, které budou kvalitnější než ty, které máme k dispozici z Hubbleova teleskopu.

Nebude to ale jediná návštěva trpasličí planety. Už v posledních dnech roku 2014 započala oficiální přibližovací fáze americké sondy Dawn k trpasličí planetě Ceres. Dawn kolem ní neproletí, ale s pomocí svého iontového motoru vstoupí na přelomu března a dubna na její oběžnou dráhu. Bude to opět historický okamžik, protože kolem tohoto typu tělesa ještě nikdy žádný lidmi vyrobený objekt neobíhal.

Zatím nejdokonalejší fotka trpasličí planety Ceres, jakou máme k dispozici.

Zatím nejdokonalejší fotka trpasličí planety Ceres, jakou máme k dispozici.
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

V březnu skončí mise sondy MESSENGER, která krouží kolem planety Merkur. Této sondě už pomalu dochází palivo a proto je její konec neodvratný. NASA naplánovala, že MESSENGER plánovaně narazí do povrchu planety. Už nyní ale můžeme prohlásit, že tato americká mise byla úspěšná. Šlo o první sondu, která vstoupila na oběžnou druhu kolem první planety Sluneční soustavy. Díky MESSENGERu jsem se o složení a povrchu této planety dozvěděli mnohem víc, než co jsme doposud znali.

Japonská sonda Akatsuki

Japonská sonda Akatsuki
Zdroj: http://global.jaxa.jp/

V prosinci budou všichni držet palce japonské sondě Akatsuki, která se přiblíží k Venuši. První pokus o vstup na oběžnou dráhu v roce 2010 se nezdařil – motor, který měl provést brzdící zážeh hořel jen krátce. Sonda tedy kroužila kolem Slunce a na konci letošního roku dostane druhou šanci. Pokud se jí to podaří, bude to na smeknutí klobouku, protože po dobu pěti let byla vystavena zničující radiaci ze Slunce.

Mnoho informací přinese i sonda Cassini kroužící kolem Saturnu. Očekáváme pět průletů kolem měsíce Titan, tři průlety kolem Enceladu a dva kolem měsíce Dione.

Americké sondy MMS

Americké sondy MMS
Zdroj: http://iphone22.arc.nasa.gov/

Tolik tedy sondy, které už ve vesmíru jsou a plní své vědecké úkoly. Ale rok 2015 přinese i vypuštění několika nových vědeckých družic. Za všechny můžeme jmenovat SMAP pro měření vlhkosti půdy, DSCOVR, která bude poskytovat varování před výrony koronární hmoty a má zkoumat i jejich interakci se Zemí. Dalšími zajímavými náklady jsou sondy MMS pro průzkum magnetosféry, nebo Astro-H pro rentgenovou astronomii. Na konci roku má startovat k Měsíci první účastník Google Lunar X-Prize – Barcelona Moon Team.

Zapomínat nesmíme ani na únorový test zařízení IXV, kterým chce Evropská kosmická agentura otestovat průchod atmosférou a schopnosti manévrování. Tento test měl původně proběhnout již v roce 2014, ale série odkladů jej poslala až na únor 2015.

Pomalu začínáme opouštět nepilotovanou kosmonautiku a blížíme se k té pilotované. Jakousi přechodnou fází mezi těmito obory jsou zásobovací lety k Mezinárodní vesmírné stanici. Na letošní rok se plánují čtyři starty lodí Progress (M-26M v únoru, M-27M v květnu, M-28M v srpnu a M-29M v říjnu), čtyři lodě Dragon (CRS-5 v lednu, CRS-6 v dubnu, CRS-7 v květnu a CRS-8 v září), jedna loď HTV (v srpnu) a jedna loď Cygnus (možná v prosinci). Start lodi Cygnus bude zajímavý, protože poletí na raketě Atlas V (více info zde).

Plovoucí přistávací plošina

Plovoucí přistávací plošina
Zdroj: http://www.hybrid.cz/

SpaceX se navíc netají tím, že v průběhu letošního roku chce s prvními stupni svých raket přistávat na plovoucí plošině, aby bylo možné tyto stupně opětovně použít. Možná už na konci roku 2015 bychom se mohli dočkat výrazného pokroku v tomto směru – není vyloučeno, že do konce roku firma nezkusí dokonat recyklaci prvního stupně. Když už jsme u SpaceX, nesmíme zapomenout na to, že na rok 2015 plánuje první start své nové rakety těžkotonážní Falcon Heavy.

A nyní už rovnýma nohama do pilotované kosmonautiky. Jelikož je Mezinárodní vesmírná stanice jediným obydleným místem na oběžné dráze, je nad Slunce jasnější, o čem bude na dalších řádcích řeč. K ISS by měly vyrazit celkem čtyři lodě Sojuz. V posledních letech jsme si zvykli na tradiční rotaci – přistání jedné lodi, na ISS zůstává tříčlenná posádka a o pár dní později startuje nová tříčlenná posádka a tak dále. V roce 2015 bude tento rytmus narušen. Američan Scott Kelly a Rus Michail Kornienko totiž vyrazí na roční pobyt na ISS. Cílem je lépe prozkoumat dlouhodobý vliv mikrogravitace na člověka. Tyto informace se budou hodit při letu k Marsu. Jak to tedy bude vypadat s termíny startů a přistání lodí Sojuz?

Momentálně na ISS pobývají Alexandr Samokuťajev, Jelena Serovová, Barry Wilmore, Samantha Cristoforetti, Anton Škaplerov a Terry Virts. 11. března se od stanice oddělí Sojuz TMA-14M , který doveze domů Samokuťajeva, Serovovou a Wilmora. Na stanici zůstanou Cristoforetti, Škaplerov a Virts. 26. března se ke stanici vydá loď Sojuz TMA-16M. Na její palubě bude Gennadij Padalka a již zmínění Scott Kelly a Michail Kornienko. Tím bude 43. dlouhodobá expedice kompletní.

Scott Kelly a Michail Kornienko

Scott Kelly a Michail Kornienko
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

11. května se od stanice oddělí Sojuz TMA-15M, který domů doveze Samanthu Cristoforetti, Antona Škaplerova a Terryho Virtse. Na stanici tedy zůstane Padalka, Kelly a Kornienko. 26. května k tomuto zárodku 44. dlouhodobé expedice přiletí Sojuz TMA-17M. Jeho posádku bude tvořit Rus Oleg Kononěnko, Japonec Kimija Jui a Američan Kjell Lindgren. Tím bude 44. dlouhodobá expedice kompletní. V druhé polovině roku ale přijdou ta pravá „škatulata“.

V září bude na ISS pobývat kompletní šestičlenná expedice – Padalka, Kelly, Kornienko, Kononěnko, Jui a Lindgren. Na začátku měsíce dojde ke startu Sojuzu TMA-18M, který na stanici doveze Rusa Sergeje Volkova, prvního dánského kosmonauta Alexandra Mogensena a platící turistku – zpěvačku Sarah Brightman. Dočasně tedy bude na stanici devět lidí. Mogensen a Brightman ale zůstanou na ISS pouze deset dní. Pak nasednou společně s Gennadijem Padalkou do lodi Sojuz TMA-16M (která půl roku předtím dopraví na ISS Kellyho a Kornienka) a přistanou v Kazachstánu. Na ISS tedy zůstane opět šestičlenná posádka ve složení Kelly, Kornienko, Kononěno, Jui, Lindgren a Volkov.

V prosinci přistane v Kazachstánu návratová kabina Sojuzu TMA-17M (Kononěnko, Jui, Lindgren. Trojice na ISS ve složení Kelly, Kornienko, Volkov se ještě před koncem roku dočká tří nových kolegů. Ty na stanici dopraví Sojuz TMA-19M. Na jeho palubě budou sedět Jurij Malenčenko z Ruska a dva Timové – Kopra z USA a Peake z Velké Británie.

Jak je tedy vidět, máme se v roce 2015 opravdu na co těšit. My v redakci, se budeme snažit Vás o všech těchto událostech průběžně informovat. A jak jsem psal už na začátku – je téměř jisté, že se do tohoto přesně nalajnovaného seznamu vklíní i nečekané události. Můžeme jen doufat, že se bude jednat hlavně o nové objevy a ne o havárie, nebo neúspěchy.

Zdroje informací:
http://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
http://cdn.playbuzz.com/…/08d08eb1-996b-4df3-b740-d6a8217a3361.png
http://upload.wikimedia.org/…/New_horizons_Pluto.jpg/600px-New_horizons_Pluto.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Ceres_optimized.jpg
http://global.jaxa.jp/projects/sat/planet_c/images/planet_c_main_001.jpg
http://iphone22.arc.nasa.gov/public/iexplore/missions/pages/images/mms-1.jpg
https://cdn.mediacru.sh/8/8t9-tSwCZBGE.png
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2014/12/kelly_kornienko_2_620.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Na co se těšit v roce 2015?”

  1. asdf napsal:

    Proc tam ten dansky kosmonaut bude jen 10 dni? Jako chapu, ze nekdo musi s Brightman letet zpet, ale 10 dni je opravdu spis takove turisticke i pro kosmonauta.

  2. Martina napsal:

    Pokud je mi známo nebo jsem se nepřehlédla, tak v listopadu má k ISS letět ještě Sojuz TMA-19M s Malenčenkem, Peakem a Koprou. K ISS tedy poletí opět č lodě, pokud počítáme i Sojuz TMA-18M se Sarah Brightman.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.